Haberler

AB, Sırbistan'ın Rusya'ya yaptırımlara katılmasını istedi

Güncelleme:

Avrupa Birliği (AB), aday ülkelerden Sırbistan'ın, Rusya'ya uygulanan yaptırımlara katılmasını, dış politikasını AB ile uyumlu hale getirmesini istedi.

Avrupa Birliği (AB), aday ülkelerden Sırbistan'ın, Rusya'ya uygulanan yaptırımlara katılmasını, dış politikasını AB ile uyumlu hale getirmesini istedi.

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, AB Dışişleri Bakanları Toplantısı bitiminde düzenlediği basın toplantısında, bugünkü görüşmede Rusya-Ukrayna Savaşı'nın yanı sıra ağırlıklı olarak Batı Balkan ülkelerinin AB süreçlerini de ele aldıklarını söyledi.

Toplantının bir bölümüne Sırbistan, Arnavutluk, Kosova, Kuzey Makedonya, Bosna Hersek ve Karadağ dışişleri bakanlarının da katıldığını hatırlatan Borrell, AB adayı ülkelerin dış politikada AB ile uyumlu davranması gerektiğini belirtti.

Borrell, Sırbistan'ın ismini vererek Ukrayna'ya saldırısı nedeniyle Rusya'ya uygulanan yaptırımlara dahil olmasını talep etti.

Josep Borrell, "(Rusya Devlet Başkanı Vladimir) Putin rejimi ile yakın ilişkileri sürdürmek artık AB ile ortak bir gelecek inşa etme fikriyle uyumlu değil. İkisi aynı anda olmaz. Bugün Ukrayna savaşı konusunda tarafsız olmak yanlış bir kavram. Bir ülke diğerini işgal etti." dedi.

Arnavutluk ve Kuzey Makedonya ile AB'ye katılım müzakerelerinin acilen başlatılması gerektiğini vurgulayan Borrell, bu konudaki Bulgaristan engelinin 1 Temmuz'da sona erecek Fransa'nın dönem başkanlığı içinde aşılamaması halinde "ciddi sorun" teşkil edeceğini kaydetti.

Borrell, bu sorunun çözülememesini "Rusya'ya verilmiş" hediye olarak değerlendirdi.

Bosna Hersek'in birliğine verdikleri önemi bir kez daha vurgulayan Borrell, Sırp entitesinin devlet kurumlarını tahrip etmesine atıf yaparak, bunu, Avrupa perspektifiyle bağdaşmayacak bir durum olarak nitelendirdi.

Ukrayna'nın AB başvurusu incelemesi "ışık hızında" ilerliyor

Ukrayna'ya AB desteğinin devam edeceğini taahhüt eden Borrell, AB'nin yaptığı 2 milyar avroluk askeri yardımın "buz dağının görünen yüzü" olduğunu, üye ülkelerin çok daha fazlasını yaptığını ifade etti.

Ukrayna'nın AB adaylık sürecinin çok hızlı ilerlediğini kaydeden Borrell, Ukrayna, Gürcistan ve Moldova'nın adaylık başvurularını hızla incelediklerini, AB Komisyonunun görüşünü hazırladıklarını aktardı.

Borrell, "Bizim standartlarımızla çok hızlı şekilde yakında AB Konseyi'ne görüşümüzü sunacağız. Normalde bu süreç yıllar alır. Ukrayna söz konusu olduğunda AB Komisyonunun görüşünü hazırlamak diğer süreçlerle karşılaştırıldığında ışık hızında ilerliyor." diye konuştu.

Kaynak: AA / Güncel

Togo Cumhuriyeti Avrupa Birliği Sırbistan Rusya Haberler

Bakmadan Geçme

Adana Demirspor Galatasaray maçı CANLI izle! 26 Nisan Adana Demirspor GS maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? Mesut Komiser döndü mü? Şevket Çoruh Arka Sokaklar'a geri döndü mü? Indiana Pacers vs Milwaukee Bucks NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 27 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! Gaddar 65. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Gaddar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! Kızılcık Şerbeti 61. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Kızılcık Şerbeti yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Yalı Çapkını 67. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Yalı Çapkını yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Arka Sokaklar 673. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Arka Sokaklar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi! Ateş Kuşları 53. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Ateş Kuşları yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kara Ağaç Destanı 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Kara Ağaç Destanı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 İstanbul su kesintisi listesi! Survivor 2024 Anlat Bakalım kim kazandı? 26 Nisan Cuma Anlat Bakalım ödülü ne oldu, hangi takım kazandı? Survivor Bil Bakalım'ı kim kazandı, kaç kaç bitti? 26 Nisan Cuma Survivor Bil Bakalım ödülü ne, hangi takım kazandı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title