Haberler

5. Dünya Medya Zirvesi Guangzhou'da Başladı

Güncelleme:

Guangzhou'da düzenlenen 5. Dünya Medya Zirvesi'nin açılış töreni gerçekleşti. Zirveye 101 ülke ve bölgeden 450'den fazla kişi katılıyor.

GUANGZHOU, 3 Aralık (Xinhua) -- Dünya Medya Zirvesi Yönetim Kurulu Başkanı ve Xinhua Haber Ajansı Başkanı Fu Hua, Çin'in güneyindeki Guangdong eyaletinin Guangzhou kentinde Cumartesi günü çeşitli uluslararası medya kuruluşlarının yöneticileriyle bir araya geldi.

Katar Haber Ajansı Genel Müdürü Ahmed bin Saeed Al Rumaihi, Japon Jiji Press Başkanı ve CEO'su Sakai Katsuhiko, Suudi Arabistan Basın Ajansı Başkanı Fahd bin Hassan Al Aqran, Azerbaycan Devlet Haber Ajansı (AZERTAC) Yönetim Kurulu Başkanı Vugar Aliyev, Güney Kore'nin Joongang Ilbo Gazetesi Başkanı ve Genel Yayın Yönetmeni Koh Hyun Kohn, 5. Dünya Medya Zirvesi'ne katılmak üzere Çin'de bulunuyor.

Medya liderlerini ağırlayan Fu, zirvenin pandemi sonrası Çin'de gerçekleşen en büyük fiziki katılımlı medya forumu olmasının yanı sıra küresel medya için de büyük bir etkinlik olduğunu belirtti.

Fu, Xinhua'nın konuk ajanslarla, zirvenin "küresel güvenin artırılması, medya gelişiminin teşvik edilmesi" temasına odaklanarak dünya medya sektörünün küresel zorlukları nasıl ele alabileceğini ve dünyada barış, refah ve kalkınmaya nasıl katkıda bulunabileceğini tartışmaya hazır olduğunu söyledi.

Al Rumaihi ise konuşmasında Katar Haber Ajansı'nın Xinhua ile dostane işbirliğine değer verdiğini belirtti. Fırsatları değerlendirmek ve zorlukların üstesinden gelmek için işbirliğini genişletmeye istekli olduklarını söyleyen Al Rumaihi, böylece iki ülke halkları arasındaki dostluğun gelişeceğini ifade etti.

Sakai Katsuhiko da Jiji Press ve Xinhua arasındaki uzun vadeli ve verimli işbirliğinden övgüyle bahsetti. Katsuhiko, ajansının Çin ve Japonya halkları arasındaki karşılıklı anlayışı geliştirmek ve Asya'da barışın korunmasına katkıda bulunmak için daha fazla çaba göstermeye istekli olduğunu söyledi.

Al Aqran ise Çin'in uluslararası ilişkilerdeki önemli rolüne dikkat çekerken, iki ülke arasındaki ilişkilerin gelişmesine daha iyi hizmet etmek için Suudi Arabistan Basın Ajansı'nın Xinhua ile etkileşimi güçlendirmeye ve çeşitli alanlarda tatbiki işbirliğini arttırmaya istekli olduğunu ifade etti.

Aliyev de AZERTAC ve Xinhua arasında 20 yıl önce kurulan işbirliğinin verimli sonuçlar verdiğini ve AZERTAC'ın zirve mekanizması kapsamında aktif rol oynamaya devam edeceğini belirtti.

Joongang Ilbo Gazetesi Başkanı ve Genel Yayın Yönetmeni Koh Hyun Kohn ise Güney Kore ve Çin arasındaki dostluğu ve bölgenin ortak kalkınmasını teşvik etmek için Xinhua ile ikili ve çok taraflı etkileşimleri artırmayı umduklarını vurguladı.

Guangzhou ve Kunming kentlerinde 2-8 Aralık tarihlerinde düzenlenen zirveye, 197 ana akım medya kuruluşu, düşünce kuruluşları, Çin'deki devlet kurumları ve diplomatik misyonlar, BM kurumları ve uluslararası kuruluşlardan temsilciler de dahil olmak üzere 101 ülke ve bölgeden 450'den fazla kişi katılıyor.

Fu, hafta başında ise Beijing'de sırasıyla TASS Rus Haber Ajansı, Kyodo News ve Reuters yöneticileriyle bir araya gelirken, Reuters, The Associated Press ve Agence France-Presse yöneticileriyle üst düzey bir toplantı yaptı.

Kaynak: Xinhua / Güncel

Guangzhou Dünya Uluslararası Etkinlikler Diplomasi Medya Dünya Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title