Haberler

24 Bin Avukat Sandık Başına Gidiyor

24 Bin Üyesi Bulunan İstanbul Barosu Tüm Türkiye'de Görev Yapan Avukatların 4'te 1'ini Barındırıyor.

Dünyanın en büyük 3 barosundan biri olan İstanbul Barosu’nun 26 Ekim’de gerçekleştirilecek seçimlerinde Çağdaş Avukatlar Grubu, Katılımcı Avukatlar, Önce İlke Çağdaş Avukatlar Grubu, Birlik Platformu ve Hukukun Üstünlüğü Platformu olmak üzere 5 ayrı grup yarışacak. 130 yıllık geçmişe sahip, 24 bin üyesi bulunan İstanbul Barosu tüm Türkiye’de görev yapan avukatların 4’te 1’ini barındırıyor. İşte hukukun üstünlüğü için yönetime talip olan gruplar ve vaatleri...

KATILIMCI AVUKATLAR GRUBU: Hiç kadın başkan olmadı

Katılımcı Avukatlar Grubu’nun adayı Mebuse Tekay ise avukatların, duruşma salonlarında saatlerce beklemek, sosyal konularda ve sağlıkta yeterli güvenceye sahip olmamak gibi birçok sorunla karşı karşıya kaldıklarını ve mesleğin bağımsızlığının da zedelendiğini söyledi. Baronun son üç dönemdir hiçbir sorun karşısında gereken tavrı sergileyemediğini dile getiren Tekay, avukatlık mesleğinin ve Türkiye’nin sorunlarına çözüm üretmek için 30 akademisyenden oluşan bir “Bilim Kurulu” oluşturduklarını, ülkedeki yolsuzlukları, mahkeme kararlarına uyulmamasını, hak ihlalleri gibi birçok konu ve Ergenekon gibi önemli davaları takip etmek için de izleme kurulları oluşturacaklarını anlattı. Baronun kurulduğu yıldan bu yana yani 130 yıldır hiç kadın başkan seçmediğine dikkat çeken Tekay, “Bu mesafenin kapatılması kadın erkek eşitliğinin sağlanması açısından çok önemli” dedi.

HUKUKUN ÜSTÜNLÜĞÜ PLATFORMU: Baroda katılımcı demokrasi

Baro yönetimiyle ilgili yasal değişiklikler yapmayı planladıklarını söyleyen Hukukun Üstünlüğü Platformu’ndan Şadi Çarsancaklı da, “Katılımcı demokrasiyle bir baro meclisi oluşturacağız. Yönetim kurulu seçimi de böyle olacak. Ve meclisin yönetimi düşürme, denetleme yetkisi de olacak. Avukatların sorunları ancak böyle çözülebilir. Platform olarak katılımcı demokrasiyi, hukuk devletini, mesleği ön planda tutuyoruz” dedi.

ÖNCE İLKE ÇAĞDAŞ AVUKATLAR GRUBU: Yargıyı pahalılaştırdılar

Önce İlke Çağdaş Avukatlar Grubu’ndan Muammer Aydın, avukatların adliyelerin fiziki yapısından kaynaklanan birçok sorunla karşılaştıklarını belirterek, “Yargının üç unsuru var. İddia, hüküm ve savunma. Kim savunacak? Avukat. Savunma dışlanıyor. Kilitli olduğu için bazı adliyelerin tuvaletine giremiyoruz, memurların saygısız davranışlarına maruz kalıyoruz” dedi. Duruşma saatlerinin de avukatlar için büyük sıkıntı yarattığını dile getiren Aydın, bazı mahkemelerin de avukatlar tarafından sunulan mazeretleri kabul etmediğini tüm bu sorunlar için birimler oluşturacaklarını dile getirdi. Genel bütçeden yargıya ayrılan payın azaltılmasına da dikkat çeken Aydın, “Bu azalma personel sıkıntısı yaşanmasına, kısa sürede bitmesi gereken davaların uzamasına ve en sonunda da yargının pahalılaşmasına neden oluyor. Bunun göz ardı edilmemesi gereklidir” değerlendirmesini yaptı.

ÇAĞDAŞ AVUKATLAR GRUBU: Savunma hakkını koruyacağız

Çağdaş Avukatlar Grubu’nun adayı Kemal Aytaç, son yıllarda birçok yasada yapılan değişikliğin avukatlık mesleğinin bağımsızlığı ile yargı bağımsızlığını kötü yönde etkilediğini, mevcut yönetimin ise bu duruma seyirci kaldığını söyledi.

Yapılan birçok değişiklikle toplumun savunma hakkının elinden alındığına dikkat çeken Aytaç, “Tüm bunların karşısında duracağız. Çökertilmek istenilen savunmayı koruyacağız” dedi.

Mevcut yönetimin yargı bağımsızlığı, sosyal devlet, eşitlik ve laiklik konularında gereken hassasiyeti göstermediğine dikkat çeken Kemal Aytaç, “Son 6 yılda yönetimde olanlar, bırakın bunları savunmayı, genel olarak tüm olaylara sessiz kaldı. Biz tüm bu konularda aktif rol alacağız” diye konuştu.

Ergenekon davasında da baronun gereken tavrı sergilemediğini dile getiren Kemal Aytaç, çetelerin ve derin devlet yapılanmasının eylemlerinin ortaya çıkarılmasının gerektiğini belirtti.

BİRLİK PLATFORMU: Baronun çıtası düştü

Birlik Platformu’nun adayı Uğur Yetimoğlu da Turgut Kazan’ın baro başkanı olduğu dönemde baro genel sekreteri olarak görev yaptığını anımsatarak, “Kazan’ın zamanında görkemli bir baro vardı. Aradan geçen 12 yılda baronun çıtası düştü” ifadesini kullandı.

Baronun ülkenin sorunları karşısında gereken tepkiyi veremediğini ve Ergenekon soruşturmasının bunun en iyi örneklerinden birisi olduğunu dile getiren Yetimoğlu, “Biz yönetimdeyken Türkiye için önemli olan ve yurtdışında görülen davaları da izlerdik. Şimdi Deniz Feneri duruşmaları görülüyor ama baro yok. Baro, Çeber olayında sokaklarda olmalıydı ama yine yok. O baroyu yeniden yaratmak, Almanya’daki Deniz Feneri davasını yerinde izleyebilmek için adayız” diye konuştu.

Yetimoğlu, sosyal tesis ve huzurevi inşa etmek, bölge avukatlar evinin, adli yardım bürolarının sayısını arttırmak gibi projelerin yanı sıra avukatların para ödeyerek şirketlerden satın aldıkları hukuk programlarının verilmesini amaçlayan bir bilgi bankası kuracaklarını da belirtti.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Haberler

'7 çocuğum aç' deyip kendine zarar veren vatandaşın üzerine kayıtlı 6 araç çıktı

"7 çocuğum aç" deyip kendine zarar veren vatandaşın üzerine kayıtlı 6 araç çıktı

İmamoğlu'ndan Erdoğan'ın Roma gezisi eleştirisine yanıt: Kamu parasını korumayı bana mı öğretecek?

İmamoğlu'ndan Erdoğan'ın Roma gezisi eleştirisine yanıt: Kamu parasını korumayı bana mı öğretecek?

Uyuşturucu bağımlısı genç, anne ve babasını silahla öldürüp aynı silahla kafasına ateş etti

Uyuşturucu bağımlısı genç, anne ve babasını silahla öldürüp aynı silahla kafasına ateş etti

Hadise'nin mayolu kıyafetiyle marş söylemesine eski aşkı Sinan Akçıl'dan tepki

Hadise'nin mayolu kıyafetiyle marş söylemesine eski aşkı Sinan Akçıl'dan tepki

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title