Haberler

15. Tarım ve Seracılık Festivali"

Kumluca ilçesindeki festival, temsili Yörük göçü ile başladı.

Kumluca ilçesindeki Tarım ve Seracılık Festivali'nin açılış töreni Yörük göçüyle yapılırken, festivalde bu yıl domates güreşleri yapılmadı.

Cumhuriyet Meydanı'ndaki Atatürk anıtına, Kaymakam Canan Hançer Baştürk ve Belediye Başkanı Hüsamettin Çetinkaya tarafından çelenk konulmasıyla  başlayan festivalde, protokol üyeleri daha sonra Yörük göçü korteji önünde Karatepe stadyumuna kadar yürüdü.

Yaklaşık 40 farklı grubun katıldığı, 3 bin kişiden oluşan kortejde bulunan vatandaşlar yöresel kıyafetleri, koyun, keçi, at, deve ve eşeklerle Yörük göçünü canlandırdılar. Karatepe stadyumunda kurulan Yörük çadırı önünde ise Yörük düğünü ve yapılan duanın ardından gelin indirme töreni düzenlendi.

Törende konuşan Kumluca Kaymakamı Canan Hançer Baştürk, Anadolu kültürünün en köklü ve en kıymetli mirasını barındıran Yörük kültürünün ilçelerinde ve bölgelerinde hala canlılığını koruduğunu söyledi.

Türk kültürünün derinliğini anlamak ve görmek için Yörük kültürüne bakmanın yeterli olacağını ifade eden Baştürk, "Orta Asya'dan beri Yörük aşiretleri yaşamlarını sürdürebilmek için hem tarım hem de hayvancılık yapmışlardır. Büyük bir gururla söylemek istiyorum ki ilçemiz geleneksel değerlerine, geçmişine sahip çıkarak Yörük kültürün her bir anını burada yaşatmıştır. Birlik ve beraberliklerinin en güzel örneği olan bu festivalin nice yıllar devam etmesini diler, emeği geçen herkese teşekkür ederim" dedi.

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel de, Yörük göçü geleneğinin bin yıllık bir gelenek olduğunu ve bu geleneği Yörükler diyarı Antalya'da Kumluca halkının yaşatıyor olmasından dolayı ayrıca bir mutluluk ve gurur duyduğunu belirtti.

Bu etkinliğin her yıl daha da büyüyerek ve büyütülerek yaşatılması gerektiğini ifade eden Türel, kendilerinin de bu kültüre sahip çıkacaklarını bildirdi.

Kumluca Belediye Başkanı Hüsamettin Çetinkaya da 15 yıl önce festivali başlatmadaki amaçlarının insanları birlik, beraberlik, sosyal ve kültürel alanda bir çatı altında toplamak olduğunu, yapılan etkinliklerle de bunda başarılı olduklarını gördüklerini söyledi.

Kumluca ve yöresinin geçimini tarımdan sağladığını, bundan dolayı festivalin adının da Tarım ve Seracılık Festivali olduğunu hatırlatan Çetinkaya, "15 yıl önce çok dar imkanlarla ama bu günleri görerek bir festival başlattık. Festivalin adını da özümüze, kültürümüze, yaşamımıza layık olsun diye Tarım ve Seracılık Festivali olarak belirledik. Aradan geçen sürede halkımızın verdiği destekle festivalimiz bu günlere geldi. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. İnşallah gelecek yıllarda daha da geniş katılımlarla daha da güzel olacak" diye konuştu.

Konuşmaların ardından dua edildi ve gelin indirme merasimi gerçekleştirildi. Kumluca Mehter Takımı ve halk oyunları gösterilerinin ardından tören sona erdi. Geçen yıllarda domates güreşleri de yapılan festivalde bu yıl güreşler yapılmadı.

15. Geleneksel Tarım ve Seracılık Festivali 4 Mayıs'ta yapılacak yağlı pehlivan güreşleriyle sona erecek. - Antalya

Kaynak: AA / Güncel

Hüsamettin Çetinkaya Antalya Kumluca Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title