Haberler

1 Mayıs İşçi Bayramı'nda Resmi Kurumlar Tatil Mi? 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü Nedir?

Güncelleme:

Emek ve Dayanışmanın sembolü 1 Mayıs günü yaklaşıyor. ''1 Mayıs tatil mi?'' sorusu ise merak konusu oldu. Peki, 1 Mayıs 2019 tatil mi, 1 Mayıs'ta bankalar açık mı? 1 Mayıs İşçi Bayramı nedir? İşte 1 Mayıs hakkında merak edilenler…

Her yıl İşçi Bayramı olarak geniş kitleler tarafından dünyanın neredeyse tamamında kutlanan 1 Mayıs nedir? 1 Mayıs 2019 okullar tatil mi? 1 Mayıs tarihi ve hakkında ayrıntılı bilgi haberimizde…

1 MAYIS HANGİ GÜN?

Dünyanın dört bir yanında çalışanların her yıl 1 Mayıs'ta coşkuyla kutladığı 1 Mayıs Emek ve Dayanışma gününde okullar ve resmi kurumlar tatil olacak. Çarşamba gününe denk gelen bayramda, hastanelerin sadece acil servisleri açık olacak.

1 MAYIS'TA BANKALAR AÇIK MI?

Resmi tatil ilan edilen 1 Mayıs günü, bankalar açık olmayacak ancak, internet bankacılığından EFT işlemleri her zamanki gibi mesai saatlerinde aktif olacak. Devletin bir kurumu olan PTT'de 1 Mayıs'ta hizmet vermeyen kurumlardan. İşçi Bayramı'nda bazı kargo firmalarının şubeleri hizmet verecek.

1 Mayıs'ta Okullar Tatil Mi?

1 MAYIS NEDİR?

Avustralya'nın Melbourne kentinde taş ve inşaat işçileri 1856'da günde sekiz saatlik çalışma için Melbourne Üniversitesi'nden Parlamento Evi'ne kadar yürüyüş düzenledi.

İşçiler, 1 Mayıs 1886'da Amerika İşçi Sendikaları Konfederasyonu önderliğinde, 12 saat haftada 6 gün olan çalışma sürelerine karşı, günlük 8 saatlik çalışma talebiyle iş bıraktılar. Chicago'da yapılan gösterilere yarım milyon işçi, Luizvil'de 6 binden fazla işçi, birlikte yürüdü. Artarak devam eden gösteriler sonucunda 4 Mayıs'ta kanlı Haymarket Olayı meydana geldi. 14 Temmuz-21 Temmuz 1889'da toplanan İkinci Enternasyonal'de Fransız bir işçi temsilcisinin önerisiyle 1 Mayıs gününün tüm dünyada "Birlik, mücadele ve dayanışma günü " olarak kutlanmasına karar verildi. Böylece ikinci gösteri 1890 yılında yapıldı.

Birçok ülkede 8 saatlik iş süresi resmi olarak kabul edildi. Bugün 1 Mayıs, Emek ve Dayanışma Günü olarak dünyanın çeşitli yerlerinde kutlanırken, aynı zamanda resmi, tatil ilan edilmiş durumda.

1 MAYIS TARİHÇESİ

Osmanlı Devleti döneminde işçi örgütlenmesinin en gelişmiş olduğu Selanik'te 1911 yılında tütün, liman ve pamuk işçileri, 1 Mayıs gösterisi düzenleyerek bu günü kutladı. Sonrasında kutlamalara devam edildi ve 1912 yılında İstanbul`da ilk defa 1 Mayıs kutlaması gerçekleşti.

TÜRKİYE'DE 1 MAYIS İLK NE ZAMAN KUTLANDI?

1923 yılında resmi olarak "İşçi Bayramı" ilan edilen 1 Mayıs gününde, 1924`te hükümet kitlesel kutlamaları yasakladı. 1925`te çıkan Takrir-i Sükun Yasası, İşçi bayramını kutlamayı yasakladı ve uzun yıllar kutlamalar yapılamadı. 1935 yılında 1 Mayıs`a "Bahar ve Çiçek Bayramı" adı verilerek ücretsiz tatil günü ilan edildi.

Türkiye Cumhuriyeti döneminde sonradan önem kazanan İşçi Bayramı, 1976 yılında uzun yıllar sonra ilk defa geniş katılımla Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu`nun organizasyonuyla kutlanabildi.

1977 yılında İstanbul Taksim Meydanı'nda yaklaşık 500 bin kişiyle en geniş katılımlı 1 Mayıs kutlaması düzenlendi. Kutlamaların devamında göstericilerin üzerine ateş açılarak, göstericilerden 34'ü hayatını kaybetti. Böylelikle 1977 yılının 1 Mayıs günü, tarihe Kanlı 1 Mayıs olarak geçti. 1978 yılında 1 Mayıs, yüzbinlerce kişi tarafından Taksim Meydanı'nda kutlandı.

1979`da Sıkıyönetim Komutanlığı İstanbul`da miting yapılmasına izin vermese de 1 Mayıs kutlandı.1981`de Milli Güvenlik Konseyi 1 Mayıs`ı resmi tatil günü olmaktan çıkardı. 1996`da Taksim Meydanı'nın yasaklı olması nedeniyle kutlamalar Kadıköy'de yapıldı. Yine 2006 yılında 1 Mayıs Kadıköy'de kutlandı.

Uzun bir aradan sonra 2007 yılında Taksim'de kutlanan 1 Mayıs'ta 1977'de olan olayları anmak için bir araya gelen grup arasından 100'den fazla kişi yaralandı, 580 civarı da gözaltı yaşandı. 2008 Nisan'ında, 1 Mayıs'ın "Emek ve Dayanışma Günü" olarak kutlanması kabul edildi. 2009 Nisan'ında Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne verilen önerge sonrası 1981'den sonra tekrar resmi bayram kabul edildi. 2009 Nisan Taksim'e çıkılmasına izin verilmedi. 2010 1 Mayıs 140 bin kişinin katılımıyla Taksim'de kutlandı.

2019 RESMİ TATİLLER

1 Ocak Yılbaşı

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü

19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı

Ramazan Bayramı 3-6 Haziran

Kurban Bayramı 10-14 Ağustos

15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü

30 Ağustos Zafer Bayramı

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı

Kaynak: Haberler.com / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

Ankara Cuma namazı saat kaçta? Ankara Cuma selası ne zaman okunacak? 26 Nisan Cuma Ankara cuma namaz saati! İstanbul Cuma namazı saat kaçta? İstanbul Cuma selası ne zaman okunacak? 26 Nisan Cuma İstanbul cuma namaz saati! KIZILCIK ŞERBETİ İZLE | Kızılcık Şerbeti yeni bölüm fragmanı yayınlandı mı? Kızılcık Şerbeti fragman izle! ÖĞRETMEN ATAMALARI | Öğretmen atama kadro ve branş dağılımı ne zaman açıklanacak? Yusuf Tekin açıklama yaptı mı? 26 NİSAN CUMA HUTBESİ | Bu haftaki Cuma hutbesi konusu nedir? Cuma hutbesi oku! 36 BİN SÖZLEŞMELİ SAĞLIK PERSONELİ BAŞVURU EKRANI! 36 bin sözleşmeli sağlık personeli alımı başvurusu nereden yapılır? Mehmet Büyükekşi aday olacak mı? TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi aday oldu mu? Elif Aslı Yıldız Tunaoğlu çalışanlarına mobbing mi uyguladı? Eski Patiswiss CEO'su çalışanları azarladı! Devlet Bahçeli'nin Ferdi Tayfur göndermesi Erdoğan'a mı? Semih Yalçın ne dedi? Recep Tayyip Erdoğan, Özgür Özel görüşmesine Kemal Kılıçdaroğlu ne dedi? Kemal Kılıçdaroğlu, Özgür Özel'i neden uyardı? Noterde kredi kartı geçiyor mu? Noterlerde kredi kartı ile ödeme yapılır mı, kartla ödeme geçer mi? ESRA EROL'DA çocuk gelin skandalı nedir? Esra Erol son bölümde ne oldu, olay ne? Yalı Çapkını 67. bölüm 2. fragman canlı izle! Yalı Çapkını Seyran'a ne oldu? LİLA Kağıt kurucusu kimdir? Lila Kağıt sahibi Abdullah Öğücü kimdir? Lila Kağıt halka arz oldu mu? Lila Kağıt katılım endeksine uygun mu? HALKA ARZ TAKVİMİ
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title