Haberler

Güler: Nükleer Enerji Türkiye'nin Bir Teknolojik Eşiği

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, Nükleer Enerjinin Türkiye'nin Bir 'Teknolojik Eşiği' Olduğunu Vurgularken, 'Bu Teknolojik Eşiği Başarıyla Geçmek İstiyoruz' Dedi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, nükleer enerjinin Türkiye'nin bir 'teknolojik eşiği' olduğunu vurgularken, ''bu teknolojik eşiği başarıyla geçmek istiyoruz'' dedi.

Türkiye Atom Enerjisi Kurumu (TAEK), nükleer teknoloji ve enerji alanındaki rolünün ve yürüttüğü çalışmaların kamuoyu ile paylaşılması amacıyla bir toplantı düzenledi.

Toplantıda konuşan Bakan Güler, şeffaflık ve dürüstlük ilkelerinin gereği söz konusu bilgilendirme toplantısının düzenlendiğini belirtirken, bundan sonraki çalışmalarda her adımda, her gelişmede bunu kamuoyuyla paylaşacaklarını söyledi.

Nükleer enerji konusunda emin ve kararlı şekilde hedefe doğru ilerlediklerini anlatan Güler, söz konusu toplantıda, güvenlik, lisanslama Sinop'taki çalışmalar konusunun görüşüldüğünü anlattı.

Nükleer enerji konusunda birinci amaçlarının hedefe ulaşmak, ikincisini de örnek olmak olduğunu vurgulayan Güler, ''bizim örnek olma sorumluluğumuz var bu işe girişmek üzere olan bir çok ülke var, artan petrol fiyatları, yakıt maliyetleri bize bu teknolojiyi, bu enerji türünü kullanmamızı da zorunlu kılmakta'' dedi.

Nükleer teknolojisinin doğal gazdan, kömür ve sudan farklı olarak bazı hassasiyetleri bulunduğuna işaret eden Güler, ''bu hassasiyetlerin de bilincinde olarak uluslar arası yükümlülüklere bağlı, ciddi bir devlet olarak bunun sorumluluklarını yerine getireceğiz'' diye konuştu.

Nükleer yasasının çıkarılmasının ardından, TAEK'in 9 kriteri belirleyerek kamuoyuyla paylaştığını anlatan Güler, kanun gereği yönetmeliği de hazırlayarak Bakanlar Kuruluna sunduklarını bildirdi.

Bakan Güler, ''oradaki formalitesi sürüyor, bunun neticesi olarak da peşinden tabi ki daveti yapacağız, şirketler başvuracaklar'' dedi.

Temel hedeflerinin, bu yatırımların özel sektör tarafından yapılması olduğunu belirten Güler, netice itibariyle uygulanan enerji politikasında iletim hariç üretim, dağıtım ve ticaretin özel sektör tarafından olacağını söyledi.

Bakan Güler bu arada, kömür santrallerinin de çok süratli şekilde özelleştirilmesi için, kanun değişikliğini taslak halinde hazırladıklarını ve bunu da Başbakanlığa gönderdiklerini bildirdi.

Güler, oradaki değerlendirmenin sonucu olarak tasarının ilgili komisyonlara gideceğini ve daha sonra genel kurulda kanunlaşacağını sözlerine ekledi.

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title