Haberler

Gül: 'Nisanda Türk Askeri Sayısı 1000 Civarına Çıkacak"

Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, Türkiye'nin Nisanda Kabil Çevresinin Komutanlığını Devralmasıyla Türk Askeri Sayısının 1000 Civarına Çıkacağını Söyledi.

Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, Türkiye'nin Nisanda Kabil çevresinin komutanlığını devralmasıyla Türk askeri sayısının 1000 civarına çıkacağını söyledi.

Kabil'de bulunan Gül, Afganistan Dışişleri Bakanı Rengin Dadfar Spanta ile başbaşa ve heyetler arası görüşmelerden sonra düzenlenen ortak basın toplantısında, Türk hükümetlerinin daima Afganistan'ın yanında olduğunu ve olmaya devam edeceğini ifade etti.

Gül, Türk askerinin ISAF'ın tek başına ilk liderliğini yaptığını, Türkiye'den sonra başka ülkelerin birleşerek bu işi yaptıklarını, Türkiye'nin ISAF'ın liderliğini ikinci kez yaptığını hatırlattı.

Dışişleri Bakanı Gül, Türkiye'nin Nisan ayında da bütün Kabil çevresinin komutanlığını devralacağını ve buradaki Türk askerleri sayısının 1000 civarına çıkacağını belirterek, şunları söyledi:

"Biz sadece asker olarak Afganistan'da değil, başka hizmetlerle de Afganistan'dayız. Şuna inanıyoruz ki Afgan halkının kalbini ve gönlünü kazanmak her şeyin başında gelmektedir. Sadece askeriyle değil, biz doktorlarıyla öğretmenleriyle Afganistan'da olmak istiyoruz ve bunu da gösteriyoruz. Şimdiye kadar yaptığımız okullarda 35 bin Afgan öğrenci eğitim alıyor, bunların sayısını artıracağız. Açtığımız hastaneler ve kliniklerde her gün 900 Afganlı tedavi ediliyor. Şimdiye kadar 650 bin kişi tedavi edildi."

Gül, Kabil'e tam teşekküllü bir hastane yapma kararı aldıklarını da bildirerek, heyetinde yer alan doktorların Afgan sağlık bakanlığı yetkilileriyle görüşme içinde olduklarını, binanın tespit edildiğini kaydetti. Abdullah Gül, hastaneyi bu yıl içerisinde bitirmeyi planladıklarını belirtti.

Dışişleri Bakanı Gül, ayrıca Kabil'deki Türk askerlerinin bulunduğu kışladaki hastanelerin de bütün Afgan halkına, herkese açık olduğunu söyleyerek, "Dolayısıyla sadece asker değil, Afgan halkının ekonomik ve sosyal ihtiyaçlarının da karşılanması gerektiğine inanıyoruz. Türkiye olarak bunu yapıyoruz ve yapmaya devam edeceğiz" diye konuştu.

Öte yandan, Dışişleri Bakanı Gül, bir gazetecinin, "Bağdat ve Kahire'deki Irak'a komşu ülkeler toplantılarından sonra Türkiye'de liderler zirvesinin planlandığı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Irak'ı ziyaret edeceği haberlerini teyit edebiliyor musunuz?" şeklindeki sorusunu, "Bunların hepsini Türkiye'de konuşalım" diye yanıtladı.

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title