Haberler

Gül: ''Büyük Yürüyüş Gayet İyi Bir Şekilde Devam Ediyor''

Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, Türkiye'nin AB'ye üyelik sürecinin çok olumlu seyrettiğini belirterek, bazı tartışmaların olabileceğini, ancak yapılması gerekenin Türkiye'nin asıl gündemiyle ilgilenmek olduğunu söyledi.

Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, Türkiye'nin AB'ye üyelik sürecinin çok olumlu seyrettiğini belirterek, bazı tartışmaların olabileceğini, ancak yapılması gerekenin Türkiye'nin asıl gündemiyle ilgilenmek olduğunu söyledi.

Abdullah Gül, İtalya'nın Ankara Büyükelçisi Carlo Marsili'nin, ülkesinin milli günü dolayısıyla büyükelçilik konutunda verdiği resepsiyonda gazetecilerle sohbet etti.

Bir gazetecinin, ''AB takımında laiklik konusunda ciddi bir bölünme olup olmadığını'' sorması üzerine Gül, gelecek hafta, 12 Haziran'da AB ile fiili müzakerelerin başlayacağını hatırlatarak, bu tarihin Türkiye-AB ilişkilerinde yıllar sonra da anılacak önemli bir dönüm noktası olduğunu kaydetti.

Sürecin gayet iyi gittiğini ve hiçbir sorunun sözkonusu olmadığını belirten Gül, ''Tabii ki bu sürecin kendi içinde sıkıntıları var, inişleri var, çıkışları var. Bunu ta başından söyledik, 'AB süreci bir asfalt yol değil' dedik. İngiltere, İspanya ve Portekiz bile hepsi bu inişli çıkışlı yollardan geçerek tam üye oldular'' dedi.

Önemli olanın Türkiye'nin kendi sorumluluklarını yerine getirmesi olduğunu ifade eden Gül, ''AB'nin kendi içinde bugün birçok tartışmalar var. 'Avrupa kimlik krizi yaşıyor' diyenler var. Bunlar hep doğrudur, büyük tartışmalar var. Bu tartışmalara bakıp kendi yapmamamız gerekenleri durdurmamamız gerekiyor'' diye konuştu.

AB'nin kendi içinde yolunu bulacağını ve tüm bu tartışmaların durulacağını belirten Gül, ''Önemli olan, Avrupa bu tartışmaları kendi içinde yaşarken, biz kendimiz ayrı bir tartışmanın içine girmeden ne yapacaksak bunların farkında olup bunları süratli bir şekilde yapmamızdır'' dedi.

Türkiye'nin geçmişte AB'ye üyelik konusunda, ''kendi iç tartışmalarıyla zaman yitirdiğini ve yapması gerekenleri yapmadığını'' ifade eden Gül, ''Bu son bir fırsat ve bu fırsatı kaçırmamamız lazım. Hepimiz, Türkiye'nin asıl gündemine sarılmamız lazım ve Türk halkı için yapmamız gerekenleri yapmamız lazım. Olabilir bazı tartışmalar olabilir, farklı farklı görüş ayrılıkları olabilir.'' diye konuştu.

İtalya'nın Ankara Büyükelçisi Marsili de Türkçe yaptığı konuşmasında, ülkesinin Türkiye'ye AB üyeliği çerçevesinde büyük destek verdiğini söyledi.

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title