Haberler

Gökyüzü Bu Akşam ''Ay Yıldız''a Bürünecek

Ay, ince hilal evresinde bu akşam Mars gezegeninin önünden geçecek. Örtülmeden önceki görüntü, Türk Bayrağı'ndaki ''ay-yıldızı'' andıracak.

Ay, ince hilal evresinde bu akşam Mars gezegeninin önünden geçecek. Örtülmeden önceki görüntü, Türk Bayrağı'ndaki ''ay-yıldızı'' andıracak.

ODTÜ Amatör Astronomi Topluluğu Üyesi Tunç Tezel'den alınan bilgiye göre, gökyüzünde Türk Bayrağı'nı andıran görüntünün görülebilmesi için Ay'ın 30 günlük turu sırasında birkaç parlak yıldız ya da gezegenden birine çok yakın görünmesi, hatta bunların önüne geçmesi gerekiyor. Ancak, Ay'ın yörüngesi, gezegenlerin dolandığı tutulum düzlemine eğik olduğundan, Ay, her turunda parlak yıldız veya gezegenlerin önüne geçemiyor. Bu nedenle, Türk Bayrağı'ndaki ay-yıldız görüntüsü, gökyüzünde seyrek olarak yineleniyor.

Kastamonu-Ankara-Konya-Antalya hattı ve batısındaki vatandaşlar bu akşam, böyle bir görüntüyü seyretme imkanı bulabilecekler. Ay, bu akşam 21.17-21.25 saatleri arasında ince hilal evresinde, Mars gezegeninin önünden geçecek. Örtülmeden önceki görüntü, Türk Bayrağı'ndaki ''ay-yıldızı'' andıracak.

Bu muhteşem gökyüzü olayını görebilmek şu hususlara dikkat edilmesi gerekiyor:

''-Güneş battıktan yaklaşık 45-50 dakika sonra batı yönünde çıkacak Ay ve Mars oldukça soluk görünecekler.

-Bu gözlemin başarılı olması için öncelikle havanın temiz ve bulutsuz olması gerekiyor.

-Bu gök olayı sırasında Ay ve Mars neredeyse batmak üzere olacağından, batı yönünde açık ve temiz ufuk çizgisi olan bir gözlem noktası bulunması gerekiyor.

-Eğer bu koşullar gerçekleşirse, gözlem yapılan yere göre 21.17-21.25 saatleri dolaylarında kırmızı Mars, 1-2 saniye içinde Ay'ın arkasında kalarak gözden kaybolacak. Bu örtülme olayı, Kastamonu-Ankara-Konya-Antalya hattının doğusundan görülemeyecek.''

Türk Bayrağı'ndaki gibi bir ''ay ile yıldızı'' bir daha görmek için 15 Temmuz 2012 sabahı, Ay'ın Jüpiter'in önünden geçişini beklemek gerekecek.

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title