Haberler

Genelkurmay'dan NATO Karargahı'na Basın Turu

Genelkurmay Başkanlığı Savunma Muhabirleri'ne Belçika'nın Brüksel Kentinde Bulunan NATO Karargahı'nı Gezdirerek Bilgi Verdi. Gezide Gazetecilere Bilgi Veren Türkiye'nin NATO Nezdindeki Askeri Temsilcisi Korgeneral Mehmet Veysi Ağar, Afganistan'da Görev Yapan İsaf'da Diğer NATO Birliklerinin Askerlerinin Türk Bayrağı Kullanmadığını Belirtti.

Genelkurmay Başkanlığı Savunma Muhabirleri'ne Belçika'nın Brüksel kentinde bulunan NATO Karargahı'nı gezdirerek bilgi verdi. Gezide gazetecilere bilgi veren Türkiye'nin NATO Nezdindeki Askeri Temsilcisi Korgeneral Mehmet Veysi Ağar, Afganistan'da görev yapan İSAF'da diğer NATO birliklerinin askerlerinin Türk Bayrağı kullanmadığını belirtti.

Genelkurmay Başkanlığı, Belçika'nın başkenti Brüksel'deki NATO Karargahı'na basın turu düzenledi. Tur kapsamında, NATO Karargahı savunma muhabirlerine gezdirilerek, yürütülen faaliyetler hakkında yetkililer tarafından detaylı bilgi verildi.

Türkiye'nin NATO nezdinde Askeri Temsilciliği görevini yürüten Korgeneral Ağar, NATO'nun askeri ve sivil olmak üzere 2 kanatta faaliyetlerini sürdürdüğünü belirterek, askeri kanatta alınan kararların sivil kanata gönderildiğini ve burada son kararın verildiğini söyledi.

60.kuruluş yıldönümü kutlayan NATO'nun dünya ülkeleriyle olduğu kadar kendi içinde de barışı sağlamayı hedef aldığını vurgulayan Korgeneral Ağar, "NATO bunu 60 yıldır başarmıştır. NATO bunu Avrupa başarmıştır ve bunun bir sonucu olarak AB oluşmuştur" dedi.

NATO'nun askeri yapılanması hakkında da bilgiler veren Korgeneral Ağar, NATO karargahlarında görev yapan yaklaşık 13 bin personelden 670'inin Türk olduğunu, 2'si korgeneral olmak üzere 6 generalin de NATO karargahlarında görev yaptığını kaydetti. Korgeneral Ağar, "Tecrübelerimizin özellikle NATO'ya yeni katılmış ülkeler istifade etmektedirler" dedi.

Türkiye'deki Barış İçin Ortaklık Eğitim Merkezi (BİOEM) ve Terörle Mücadele Mükemmeliyet Merkezi'nin (TMMM) faaliyetlerinin önemine de değinen Korgeneral Ağar, bu merkezlerin NATO için çok cazip eğitim merkezleri olduğunu ve bütün tecrübelerin buralarda paylaşıldığını söyledi. Korgeneral Ağar, Türkiye'nin Akdeniz'deki Etkin Çaba harekatında da, kaçakçılık ve terörle mücadele gibi konularda önemli görevler yerine getirdiğini ifade etti.

Korgeneral Ağar, Aden Körfezi'nde deniz korsanlarına karşı yürütülmekte olan ve Türkiye'nin komutasını yaptığı operasyon hakkında da bilgi vererek, operasyon esnasında her hangi bir milli geminin yardım istemesi halinde Türk gemilerinin milli şapkaya geçebileceğini ve bu gemilere operasyon haricinde, kendi inisiyatifleriyle yardımcı olduklarını vurguladı.

Türkiye'nin Kosova ve Afganistan'da da oldukça etkin rol oynadığına işaret eden Korgeneral Ağar, bu ülkelerde de özellikle askerin ve polisin eğitimine katkı sağlandığını kaydetti. Korgeneral Ağar, Afganistan'da önümüzdeki dönemde seçimler yapılacağını hatırlatarak, Türkiye'nin bu çerçevede seçimlerin sağlıklı bir şekilde yapılması için elinden gelen gayreti sarfedeceğini söyledi.

Açıklamalarının ardından gazetecilerin sorularını da cevaplayan Korgeneral Ağar, Afganistan'da bazı ülke askerlerinin göreve çıkarken Türk bayrağı kullanmaları üzerine yaşanan problemlerin aşılıp aşılmadığını sorulması üzerine şöyle konuştu:

"Sıkıntı devam etmiyor. Ancak bununla hepimiz gurur duyuyoruz. Orada Türk olmak, Türk askeri, Türk insanı, Türk vatandaşı olmak, ister üniformalı olun ister üniformasız, bir ayrıcalığınız, bir saygınlığınız oluyor. Askeri Komite grubuyla oraya gittiğimizde aynı olayları bizde gördük, yaşadık. Türklere bakış çok farklı. Bu konu diğer ülkelere söylendi, hatırlatıldı. Yanlış anlaşılmalara meydan verilmesin diye o tür uygulamalar yapmıyorlar"

Korgeneral Ağar, bir başka soru üzerine, Aden Körfezi'nde görev yapan TCG Giresun gemisiyle yürütülen komutanlık görevinin 15 Ağustos'ta sona ereceğini hatırlatarak, görevini tamamlayan geminin yerine yenisinin gönderileceğini de vurguladı.

Korgeneral Ağar, NATO'daki dönüşümün süreciyle ilgili bir soru üzerine, NATO'nun politik ve askeri güvenlik örgütü olduğunu ve bunu etkinliklikle devam ettirdiğini belirterek, "NATO üyesi ülkelerin kamuoylarında NATO'yu daha iyi anlatmak için ciddi çalışmalar yapılıyor" diye konuştu.

Korgeneral Ağar'ın ardından, NATO nezdinde Türkiye Daimi Temsilcisi Büyükelçi Tacan İldem, NATO Sözcüsü James Appathurai, NATO Halkla İlişkilerden sorumlu Genel Sekreter Yardımcı Asistanı Stefanie Babst da Türk gazetecilere NATO faaliyetleri hakkında bilgi aktardı.

Savunma muhabirlerinin NATO Karargahını ziyaretinde, Genelkurmay İletişim Daire Başkanı Tuğgeneral Metin Gürak da eşlik etti.

Savunma muhabirlerine Brüksel ziyaretleri kapsamında, yarın Mons'daki Avrupa Müttefik Kuvvetler Komutanlığı Karargahı da gezdirilecek. (ANKA)

(ÜNS/EÖ)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title