Haberler

Gençlerin Gözüyle Yeni Cumhurbaşkanlığı Sistemi Sempozyumu

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, "Türkiye'nin hiçbir yerinde halk oylaması sürecinde bu oylamanın aleyhine çalışan, propaganda yapanlara devletin, hukuku uygulayanların, idarede bulunanların, güvenlik güçlerinin bir engellemesi yoktur.

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, " Türkiye'nin hiçbir yerinde halk oylaması sürecinde bu oylamanın aleyhine çalışan, propaganda yapanlara devletin, hukuku uygulayanların, idarede bulunanların, güvenlik güçlerinin bir engellemesi yoktur. Kim aksini söylüyorsa bunu bize ifade etsin biz de onun gereğini yapalım." dedi.

Bozdağ, Malatya Büyükşehir Belediyesince 81 ilden gençlerin katılımıyla düzenlenen "Gençlerin Gözüyle Yeni Cumhurbaşkanlığı Sistemi Sempozyumu"nun açılışında yaptığı konuşmada, olağanüstü hal (OHAL) sürecine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

OHAL'de vatandaşın toplantı, gösteri ve ifade hakkının engellenmediğini belirten Bozdağ, "Bugün anayasa konusunda kim miting yapmak istiyor da izin verilmemiş, kim konuşmak istiyor da engellenmiş, böyle bir örnek var mı? Yok. Türkiye'nin hiçbir yerinde halk oylaması sürecinde bu oylamanın aleyhine çalışan, propaganda yapanlara devletin, hukuku uygulayanların, idarede bulunanların, güvenlik güçlerinin bir engellemesi yoktur. Kim aksini söylüyorsa bunu bize ifade etsin biz de onun gereğini yapalım. Ama olmayan şeyleri de kimse bize kabul ettirmeye kalkmasın." diye konuştu.

Bozdağ, algı operasyonlarını yapıldığını, her gün düzmece videolar, haberler yayınlandığını aktararak, şöyle devam etti:

"Bundan sonra uluslararası çevrelerden bu anayasa reform sürecini etkilemek için Türkiye'nin aleyhine peş peşe raporlar yayınlanacağını, peş peşe açıklamalar yapılacağını görüyoruz. Türkiye'de olağanüstü hal var ama vatandaşın rutininde herhangi bir değişiklik yok. 15 Temmuz öncesi vatandaşın gündelik hayatı nasılsa 15 Temmuz'dan sonra da aynı şekilde devam etmektedir. Olağanüstü hal sadece terör örgütleriyle mücadelede görev alan devlet yöneticilerine ilan edilmiştir. Olağanüstü şartlardan Türkiye'yi süratle çıkarmak olağan şartları çok hızlı bir şekilde yeniden tesis etmek için ilan edilmiştir ve bu konuda da çalışmalar devam etmektedir. Şimdi Almanya'da olağanüstü hal mi var? Yok. Peki Almanya Türkiye'nin Adalet ve Ekonomi Bakanlarını, Türkiye'den giden insanların toplantılara katılmalarına, kendilerini ifade etmelerine niye engel oluyor? Olağan dönem ama engel oluyor. Demek ki mesele olağan veya olağanüstülükle değil uygulamayla alakalı bir konu. Türkiye'nin uygulamasında anayasa reform sürecinde görev alan bunun aleyhinde, lehinde çalışan bütün tarafların özgürce propaganda yapılmasına imkan verilmektedir, kimse bunu aksini iddia edemez. Bundan sonra da aynı şekilde herkes propagandasını yapacak, kararını verecektir."

"Güçlü bir Türkiye'ye ihtiyacımız var"

Değişimden çok kişinin ürktüğünü gördüklerini belirten Bozdağ, "Çünkü siyasi ve güçlü iktidarı olan, etkin bir yönetimi olan, hızlı karar alabilen, alınan kararları hızlı uygulayabilen, kriz ve kaoslara dayanıklı, kriz ve kaosları yönetip, süratle çözüme kavuşturabilen bir yönetim, zayıf Türkiye görmek isteyenleri sukutuhayale uğratacaktır. Zayıf bir Türkiye herkesin işine gelir ama bizim güçlü bir Türkiye'ye ihtiyacımız var. Onun için de Türkiye'nin siyasi istikrar, güçlü iktidarla yoluna devam etmesi gerekir." dedi.

Türkiye'de liderlerle bağlı bir istikrar olduğunu ifade eden Bozdağ, halkla buluşan, güçlü liderlik özellikleri olan biri geldiği zaman parlamenter sistemin siyasi istikrar, güçlü iktidar çıkarabildiğini söyledi. Bozdağ, "Ama böyle liderler olmadığı zaman istikrar ve güçlü iktidar çıkmıyor. İstikrar için güçlü iktidar için bu millet her zaman Tayyip Erdoğan'ları Turgut Özalları, Adnan Menderesleri mi bekleyecek. Sistemin kendisi bunu çıkarsın. Sistemin doğası gereği siyasi istikrar her daim olsun, güçlü iktidar her daim olsun. İşte bu yeni sistem Türkiye'nin geleceğinde bunu sağlayacaktır." değerlendirmesinde bulundu.

Yasamanın, yürütmenin birbirinden ayrılığının esas olduğunu dile getiren Bozdağ, "Bugün Türkiye'de iç içe bir yasama ve yürütme vardır. Yürütmenin kontrolünde bir yasama ve yasama denetimi faaliyeti söz konusudur. Şimdi ne yapılıyor, vatandaşın önüne iki sandık konuluyor. Yasamayı ayrı seçecek, yürütmeyi ayrı seçecek. Türk halkının bugün doğrudan yürütmeyi seçme hak ve yetkisi yoktur. Tek seçim yapıyoruz, sadece milletvekillerini seçiyoruz, hükümeti seçtirmiyor anayasa. Hükümet vekillerin içinden çıkıyor. Peki bu yeni değişiklik ne getiriyor? Hükümeti de doğrudan milletin seçme imkanı getiriyor. Anayasa reformunun millete yönelttiği temel sorunlardan birisi Türkiye'yi yönetecek hükümeti ayrı ve doğrudan seçmek istiyor musunuz, istemiyor musunuz? Millete yeni bir hak verilmektedir, yeni bir yetki verilmektedir." ifadelerini kullandı.

"Gençliğimiz için, ülkemiz için tarihi bir adımdır"

Bozdağ, gençlere Türkiye'nin yönetiminde söz sahibi olmak isteyip istemediklerini soran Bozdağ, "18'ini doldurunca milletvekili, belediye başkanı, bakan olmak istiyor musunuz, istemiyor musunuz? Gençlere sorulan soru bu ama şimdi propaganda öyle yapılıyor ki. Gençlere 'hayır' diyin. 'Ben milletvekili olmak istemiyorum, ben bakan olmak istemiyorum, ben Türkiye'nin yönetiminde erken söz sahibi olmak istemiyorum' diye gençlere verilen bu hakkı, gençlerin oyuyla reddettirmek isteyen bir anlayışla da karşı karşıyayız. Biz güveniyor ve inanıyoruz onun için de gençleri siyasetin içine erken yaşta katmak ve orada olgunlaşarak Türkiye'nin geleceğinde onların güçlü bir aktör olmasının önünü açmak istiyoruz. Bu bizim için, gençliğimiz için, ülkemiz için tarihi bir adımdır." diye konuştu.

Bozdağ, yeni sistemin değişime ve değişimin halk tarafından yapılmasına dayandığını aktararak, şunları kaydetti:

"Kaybeden gidiyor. Kazandı, başarısız oldu 5 sene sonra gidiyor. Çok başarılı oldu millet çok beğendi, takdir etti 10 sene sonra gidiyor. Türkiye'nin yönetimine gelenlerin 10 senede bir azami zorunlu değişimini öngörüyor, hem de milletin iradesiyle değişimini öngörüyor. Ben soruyorum, Türkiye'yi yönetenler azami 10 senede bir değişsin mi, değişmesin mi? Değişsin, değişim için Azrail'i neden bekleyelim, komaya girmesini neden bekleyelim. Milletin helal oylarıyla değişim yapsak kıyamet mi kopar? Sadece Cumhurbaşkanı değişmeyecek o zaman bakanlar da vekiller de yerel aktörler de değişecek. 10 yılda bir Türkiye'yi yöneten siyasal aktörlerin, büyük bir kısmı değişecek gençlik dinamizmi sürekli iktidarda olacak. Adım atmaya mecali olmayan birisinin Türkiye'yi yönetmesi mi, yoksa güçlü iradeye, dinamizme sahip olanların yönetmesi mi daha iyi? Onun için bu değişimi zorunlu ve sürekli kılan bir sistem. Değişime karşı olanlar, başarısız oldukça yerini pekiştiren herkes bu değişime direniyor. Ama değişime kimse direnemeyecek çünkü milletimiz bu değişimi yapacaktır."

Bozdağ, sevginin, saygının daima iktidar olmasının, bu sistemle önünün açılacağına işaret ederek, halkın inançlarına, değerlerine, kabullerine, farklılıklarına saygısı olmayanın iktidara gelmesinin yeni sistemde mümkün olmadığını söyledi.

Sistemde ırkçı, ayrımcı, farklı kesimlerin kabullerini, retlerini, kimliklerini inkar eden birisinin, yüzde 50 artı birin oyunu alamayacağını aktaran Bozdağ, en iyisi ve toplumu kucaklayacak kişinin aday yapılacağını, bunun da farklıklara saygının sürekli iktidarda kalacağı anlamına geldiğini vurguladı.

"Adı bile yetti CHP'yi değiştirmeye"

Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin, Türkiye'nin önünü, ufkunu açacağına olan inancını dile getiren Bozdağ, şunları kaydetti:

"Milletimiz büyüyecek, devletimiz büyüyecektir. Güçlü Türkiye ancak güçlü yasama, güçlü yürütme, güçlü biçimde kuvvetlerin ayrılığı ve etkin bir denetim milletin iradesinin her daim yegane belirleyici olmasıyla sağlanacağına yürekten inanıyorum. Değişim dedik ya bu sistem, adı bile yetti CHP'yi değiştirmeye. Her şeyi Anayasa Mahkemesine götürüyordu CHP, götürdü mü bunu? Niye biliyor musunuz? Halka ihtiyacı olduğu için yapmadılar. Ak Parti'lilerin, MHP'lilerin, diğer partilerin oyuna ihtiyacı olduğu için yaptılar. Eğer yüzde 26 ile netice alacaklarını bilselerdi Anayasa Mahkemesine gitmekten hiçbir güç onları vazgeçiremezdi. Millete muhtaçlar onun için vazgeçtiler.

Merhum Necmettin Erbakan Hocamızın ölüm yıl dönümü nedeniyle düzenlenen anma toplantısına gidip katıldı. Çok net söylüyorum bu halk oylaması olmasaydı Kılıçdaroğlu'nu hiç kimse Temel Karamollaoğlu ile Malatyalı Oğuzhan Asiltürk'ün yanına oturtamazdı. Ama halk oyuna ihtiyacı var, Saadet Partililerin oyuna ihtiyacı var gitti elini sıktı terminolojiyi bile değiştirdi. Saadetin terminolojisi ile konuşmaya başladı. AK Parti için de aynı dili geliştiriyor, 'Aman AKP demeyelim rahatsız oluyorlar, ne diyelim ya AK Parti diyelim hadi bunu hazmedemiyorsak Adalet ve Kalkınma Partisi diyelim' bakın adı değiştirmeye yetti, üslubu değiştirmeye yetti. Şimdi Tayyip Bey'e saygısız bir dil kullanmıyorlar. Herkese 'Aman ha Tayyip Bey'in aleyhinde en ufacık ima yollu bir cümle kullanmayın' diyorlar. Tayyip Bey'i sevdiklerinden mi? Hayır, bu millet Tayyip Bey'i sevdiği için kendilerine fren koyuyorlar. Aman Tayyip Bey'i sevenler bizim laflarımızdan alınıp da evet oyu vermesinler bizimle beraber hayır oyu versinler diyorlar. Onun için bu sistemin adı bile değişime, değiştirmeye yetti. Kendi gelirse CHP'nin hali nice olacak o zaman hep beraber göreceğiz. Çünkü bu sistem milletin iradesinin sürekli iktidar olmasını öngörüyor. Millete rağmen bir iktidar, millete rağmen bir politikayı yasaklıyor."

(Bitti)

Kaynak: AA / Güncel

Bekir Bozdağ AK Parti Malatya Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Yargı final mi yapıyor? Yargı bitiyor mu 2024? Teşkilat final mi yapıyor? Teşkilat bitiyor mu 2024? Korkma Ben Yanındayım final mi yapıyor? Korkma Ben Yanındayım bitiyor mu 2024? Üç Kız Kardeş final mi yapıyor? Üç Kız Kardeş bitiyor mu 2024? Kardeşlerim final mi yapıyor? Kardeşlerim bitiyor mu 2024? Gönül Dağı final mi yapıyor? Gönül Dağı bitiyor mu 2024? 27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title