Haberler

Gediz'de "1970 Depremi Anısı" Sergisi Açıldı

Kütahya'nın Gediz ilçesinde, 28 Mart 1970'te meydana gelen ve bin 86 kişinin ölümüne yol açan 7,6 büyüklüğündeki depremi konu alan el işi ürünlerle fotoğraflardan oluşan sergi, törenle açıldı.

Kütahya'nın Gediz ilçesinde, 28 Mart 1970'te meydana gelen ve bin 86 kişinin ölümüne yol açan 7,6 büyüklüğündeki depremi konu alan el işi ürünlerle fotoğraflardan oluşan sergi, törenle açıldı.

Gediz Halk Eğitim Merkezi'nde, depremin yaşandığı dönemde kullanılan eşyalar ve giysilerin yanı sıra fotoğraflara yer verilen "1970 Depremi Anısı" başlıklı sergi düzenlendi.

Depreme tanıklık eden ve Eskigediz Belde Belediyesi'nin arşivinden derlenen fotoğrafları inceleyen vatandaşların duygulandığı gözlendi.

Sergideki eserleri inceleyen Gediz Kaymakamı İsmail Çorumluoğlu, gazetecilere yaptığı açıklamada, 19 Mayıs 2011'de komşu ilçe Simav'da meydana gelen 5,9 büyüklüğündeki depremin, bölgede yaşayanlara yeniden deprem olgusunu hatırlattığını söyledi.

Depremden uzak durulmaması gerektiğini belirten Çorumluoğlu, gerek yapılaşma gerekse inşaat kalitesinde deprem olgusunun unutulmamasını istedi.

Çorumluoğlu, sağlam binalar yapılması konusunda Gediz'de oluşan hassasiyetten memnuniyet duyduğunu dile getirerek, "Deprem öldürmez, bina öldürür. Bu söz literatürümüze yerleşti. Buna katılıyorum. Her türlü yapıda can ve mal güvenliğini ön planda tutmamız gerekiyor" dedi.

Gediz Halk Eğitim Merkezi Müdürü Mehmet Canata da sergiyi, 1-7 Mart tarihlerini kapsayan Deprem Haftası dolayısıyla organize ettiklerini anlattı.

Bu sergiyle Gediz'de yaşanan depremin acılarını hatırlatmak istediklerine dikkati çeken Canata, vatandaşların depremleri unutmasını önlemeyi ve depremlerle bilinçli şekilde yaşamayı öğrenmesini hedeflediklerini ifade etti.

Açılışına, Gediz Belediye Başkanı Mehmed Ali Saraoğlu, İlçe Emniyet Müdürü Haci Çağlar ile vatandaşların katıldığı sergi, bir hafta açık kalacak.

-Gediz depremi-

Gediz ilçesinde, 28 Mart 1970'te meydana gelen 7,6 büyüklüğündeki deprem, Anadolu'nun batısındaki illerde hissedilmiş, bu depremi başka sarsıntılar takip etmiş ve haftalar sonra bile farklı büyüklükte sarsıntılar ve küçük çaplı depremler yaşanmıştı.

Tektonik kaynaklı olduğu ve 6 saniye sürdüğü belirlenen depremde, Gediz'deki 3 bin 500 bina tamamen yıkılmış, 7 bini ağır olmak üzere 10 bin 600'ü aşkın bina hasar görmüştü.

Deprem nedeniyle 33 bin aileyi oluşturan yaklaşık 80 bin kişi evsiz kalmış, bin 86 kişi hayatını kaybetmiş ve bin 260 kişi yaralanmıştı.

Olayın ardından yıkılan ve tamamen harabeye dönüşen Gediz ilçe merkezi, 7 kilometre uzaklıkta kurulan yeni yerleşim alanına taşınmıştı.

Depremin meydana geldiği alan ise Eskigediz adıyla belde niteliğiyle varlığını sürdürüyor.

Muhabir: Mehmet Altıntaş / Sedat Gök

Yayıncı: Mürsel Çetin - KÜTAHYA

Kaynak: AA / Yerel

Eskigediz 19 Mayıs Kütahya Gediz Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

Yargı final mi yapıyor? Yargı bitiyor mu 2024? Teşkilat final mi yapıyor? Teşkilat bitiyor mu 2024? Korkma Ben Yanındayım final mi yapıyor? Korkma Ben Yanındayım bitiyor mu 2024? Üç Kız Kardeş final mi yapıyor? Üç Kız Kardeş bitiyor mu 2024? Kardeşlerim final mi yapıyor? Kardeşlerim bitiyor mu 2024? Gönül Dağı final mi yapıyor? Gönül Dağı bitiyor mu 2024? 27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title