Haberler

Gaziantep'te Mayıs Ayında İhracatta Artış Yaşandı

Gaziantep Sanayi Odası (Gso) Yönetim Kurulu Başkanı Nejat Koçer, Mayıs Ayında İlden Yapılan İhracatın Bir Önceki Aya Göre Yüzde 10,2 Oranında Artarak, Aylık Bazda 255 Milyon 107 Bin Dolar Olarak Gerçekleştiğini Söyledi.

Gaziantep Sanayi Odası (GSO) Yönetim Kurulu Başkanı Nejat Koçer, Mayıs ayında ilden yapılan ihracatın bir önceki aya göre yüzde 10,2 oranında artarak, aylık bazda 255 milyon 107 bin dolar olarak gerçekleştiğini söyledi.

Açıklanan Mayıs ayı ihracat rakamlarını değerlendiren Koçer, Ocak-Mayıs döneminde Gaziantep'ten yapılan ihracatın yüzde 92'sini sanayi ürünlerinin oluşturduğunu belirtti. 2008 yılının ilk 5 aylık döneminde Gaziantep'ten yapılan ihracatın 1 milyar doları aştığına da dikkat çeken Koçer, "Ocak-Mayıs 2008 döneminde kentten yapılan ihracat 1 milyar 177 milyon 477 bin dolar olarak gerçekleşmiştir. Mayıs ayı ihracatımız aynı zamanda geçen yılın aynı ayına göre yüzde 48,6 oranında artış göstermiştir" diye konuştu. Gerçekleşen ihracat hacminin rakamsal olarak sevindirici olduğunu, ancak iyi incelenmesi gerektiğini belirten Koçer, "İstikrarlı bir ihracat ve kur politikası olmazsa bu süreç çok zor devam eder. Bugün herkes pazarda kalıp, müşterisini kaybetmemeye çalışıyor. İç pazardaki durgunluğun derinleşmesi herkesi ihracata yönlendirdi. Üreticilerin ihracattaki artış oranından daha fazla iç pazarda kaybı var" dedi.

Açıklamasında Mayıs ayı ihracatında tekstil ürünleri ihracatının en fazla artış gösteren sektör olduğunu kaydeden Koçer, "Makine halısı yüzde 45,5 oranında artışla 301,5 milyon dolar olurken, onu yüzde 43,6 oranında artışla dokuma kumaşlar izlemiş ve 87 milyon dolar olarak gerçekleşmiştir. Polipropilen iplikler yüzde 49,7 oranında artışla 82,2 milyon dolar, pamuk ipliği ihracatı yüzde 60 oranında artışla 63,3 milyon dolar, akrilik iplik ihracatı ise yüzde 33 oranında artışla 47,7 milyon dolar olarak gerçekleşmiştir" diye konuştu.

Ülke sıralamasında ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 67,6 artış oranı ve 349,8 milyon dolar ihracat hacmi ile Irak'ın en çok ihracat yapılan ülke olduğunu ifade eden Koçer, "Irak'ı sırasıyla yüzde 14,2'lik artış ve 87,6 milyon dolar ihracat hacmiyle İtalya, yüzde 96 artış oranı ve 58,2 milyon dolar ihracat hacmi ile Suriye, 55,4 milyon dolar ihracat hacmi ile ABD ve Suudi Arabistan, yüzde 37,5 artış oranı ve 50 milyon dolar ihracat hacmi ile Almanya, yüzde 25'lik artış oranı ve 49,5 milyon dolar ihracat hacmi ile Rusya Federasyonu ve yüzde 25 artış oranı ve 44,6 milyon dolar ihracat hacmi ile Polonya izlemiştir" şeklinde konuştu.

(OÇ-NÇ-E)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title