Haberler

Gaziantep: İngiltere Büyükelçisi Baird Gaziantep'te

İngiltere'nin Ankara Büyükelçisi Nick Baird, Türkiye'nin AB'ye Giriş Sürecinin, İngiltere'nin 30 Yıl Önceki Sürecine Benzediğini Söyledi.

İngiltere'nin Ankara Büyükelçisi Nick Baird, Türkiye'nin AB'ye giriş sürecinin, İngiltere'nin 30 yıl önceki sürecine benzediğini söyledi.

İngiltere Büyükelçisi Nick Baird ve İngiltere Başkonsolosu Barbara Hay'ın da katılımıyla Gaziantep Ticaret Odası'nda (GTO) "Türkiye-İngiltere İşbirliği" konulu seminer düzenlendi. Seminerde konuşan Baird, "Türkiye'nin AB'ye katılım süreci 30 yıl öncesindeki bizim katılım sürecimize çok benziyor. Biz AB sürecinde 2 defa reddedildik ama yılmadık. Çalışmamıza ve kararlılığımıza devam ettik. Türkiye'nin de bu süreçte kararlı olması ve yılmaması gerekiyor. Ne olursa olsun, çalışmaya devam etmek zorundasınız" dedi.

İngiltere Başkonsolosu Barbara Hay ise, gün geçtikçe nüfusu yaşlanan Avrupa'nın genç ve dinamik Türkiye nüfusuna ve iş gücüne ihtiyacı olduğunun altını çizdi. Hay, İngiltere ile Türkiye arasındaki var olan ticari ilişkilerin üst seviyelere çıkarılması gerektiğini de ifade ederek, "İki ülke arasında ortak ticari ilişkilerimiz 8 milyar dolarlık bir ticaret hacmine sahip. Bu iş ilişkilerini daha da arttırmalıyız. Bugünkü bu birlikteliği çok sağlıklı çok uzun ve sağlam bir ilişkinin başlangıcı olarak görüyorum" diye konuştu.

Yapılan seminerin Türkiye ile İngiltere arasında var olan ilişkilerin geliştirilmesi açısından da büyük önem taşıdığına dikkat çeken Gaziantep Ticaret Odası (GTO) Başkanı Mehmet Aslan, "Coğrafi konum, rekabetçi, yetenekli ve nitelikli işgücü, sanayideki verimlilik ve üretim artışları, çevre ve komşu ülke pazarlarına olan yakınlık Gaziantep'in ikili ilişkileri geliştirmek için İngiliz iş çevrelerine sunduğu önemli avantajlardır. Gaziantep, coğrafyası ve stratejik konumu itibariyle İngiltere için Orta Asya ve Ortadoğu'ya açılan kapı olma özelliğine sahip bir kent. Bu yönde ileride yapılabilecek işbirlikleriyle Gaziantep ve İngiltere arasındaki ilişkiler daha üst seviyelere taşınacaktır. Özellikle Gaziantep üzerinden Rusya, Kafkasya, Orta Asya Cumhuriyetlerine ve Ortadoğu'ya açılma seçeneği de oldukça caziptir. İngiliz ve Gaziantepli firmaların stratejik işbirlikleri geliştirebilecekleri birçok sektör bulunmaktadır. Gelecek yıllarda, ikili ilişkilerin gelişimiyle İngiliz ve Gaziantepli işadamları arasındaki işbirliği artarak devam edecektir" ifadelerini kaydetti.

Konuşmaların ardından, İngiltere Büyükelçiliği Ticaret ve Yatırım Bölümü Başkanı Steven Smith, 'İngiltere ile Ticaret", İngiltere Başkonsolosluğu Yatırım Müdürü Taçlan Topal "Yatırım ve İşbirliği Olanakları", Büyükelçilik Siyasi İşler Bölüm Başkanı Penny Mille "Yürütülen Projeler", Büyükelçililik Vize Bölümü Müdürü Rafi Husain "Vize Uygulamaları", British Council-İstanbul Direktör Yardımcısı Peter Clark da "İngiltere'de Eğitime Genel Bakış" konularında sunum yaptı.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title