Haberler

'Futbolda Yabancı Sınırlaması AB'ye Aykırı'

Avrupa Parlamentosu AP Sosyalist Grup Üyesi Emine Bozkurt UEFA'nın AB Kuralına Göre Ayrımcılık Yapamayacağının Altını Çizerek, '6+5' Kuralı Artık Sona Ermiştir.' Dedi.

UEFA'nın AB kuralına göre ayrımcılık yapamayacağının altını çizen Avrupa Parlamentosu AP Sosyalist Grup üyesi Emine Bozkurt, ""6+5' kuralı artık sona ermiştir. Avrupa ülkelerinde bundan sonra bu kuralın uygulanması söz konusu olamaz" dedi.

ABhaber'e konuşan Bozkurt, Lizbon Antlaşması çerçevesinde AB'nin spora yönelik etkisi ve ilgisinin artacağını, bir dizi kararların önümüzdeki zaman diliminde alınacağını belirterek, ayrıca Avrupa Komisyonu'nun da sporla ilgili yeni kurallar getireceğinin altını çizdi. FIFA Başkanı Sepp Blatter'in öncülüğünü yaptığı "6+5' yabancı kuralının AP'de kabul edilen raporla Avrupa ülkelerinde artık uygulanamayacağına dikkat çeken Bozkurt, "Bunu UEFA uygulayamaz Platini'de bizle aynı görüşte" dedi. Bozkurt şunları söyledi:

"AP'de futbolla ilgili raporun kabul edilmesi önemli. AP olarak spor kulüplerinin alt yapısında yetişen futbolcuların ilk kontratlarını aynı kulüpte yapmasını istiyoruz. 25 kişilik kadroda 8 kişi altyapıdan gelmeli. Bunun dördü kulubün altyapısından, dördü de aynı ligdeki başka takımlardan gelebilir.

FIFA diyor ki futbol klüblerinde alt tane oyuncu o ülke vatandaşı olsun, beş oyuncu yabancı olabilir diyor ve kısıtlıyor. Biz buna karşı çıkıyoruz. Bu herşeyden önce ayrımcılıktır. Hem rekabeti önler hem de Avrupa'nın kuruluş felsefesine aykırıdır. AB'nin serbest dolaşımı ilkesini de aykırıdır.

FIFA'da artık çok yabancı oyuncu oynuyor,kulüp taraftarları azalıyor ve spora eski heyecan kalmıyor diye bir görüş var. Bunu kabul etmek mümkün değil. Büyük kulüpler altyapı eğitimini ihmal ediyor. Nasıl olsa küçük yaşta da futbolcu alıyoruz diye eğitim arka plana itiliyor. Bunu kabul edemeyiz. AP'nin duruşu belli. Avrupa Komisyonu' da ("6+5') bu uygulamaya karşı. Bizim istediğimiz ayrımcılık yapmadan bu işin çözümlenmesidir. Platter, yabancı futbolcunun o ülkenin vatandaşlığına kısa zamanda geçmesini kısıtlayıcı çalışmalar yapıyor.Bizler buna da karşıyız. Vatandaşlık kuralları her ülkenin belirleyeceği kendi iç işidir.Bu tür kısıtlamalarla futbol ilerleyemez."(ANKA)

(KY/ZG)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title