Haberler

Fransa'da Türkiye Mevsimi 2009'da Başlayacak

Fransa ve Türkiye Arasında İmzalanan Niyet Mektubuyla İlan Edilen "2009 Fransa'da Türkiye Mevsimi" Etkinlikleri Gelecek Yıl Temmuz Ayında Fransa'da Başlayacak. Etkinliklere İlişkin İlk Açıklama İki Ülkenin Eş Başkanları Tarafından Açıklandı.

Fransa ve Türkiye arasında imzalanan niyet mektubuyla ilan edilen "2009 Fransa'da Türkiye Mevsimi" etkinlikleri gelecek yıl Temmuz ayında Fransa'da başlayacak. Etkinliklere ilişkin ilk açıklama iki ülkenin eş başkanları tarafından açıklandı.

Türkiye, 1 Temmuz 2009 - 31 Mart 2010 tarihleri arasında gerçekleşecek "Fransa'da Türkiye Mevsimi" dolayısıyla, 9 ay boyunca Fransa'nın davetlisi olacak. Paris, Marsilya, Lille, Lyon, Strasbourg ve Bordeaux gibi şehirlerde Türkiye'yi tanıtan çeşitli kültürel ve sanatsal faaliyetlerin yanı sıra ekonomik, teknolojik ve bilimsel alanlarda çeşitli etkinlikler düzenlenecek. Avrupa Parlamentosu seçimlerinden sonra 2009 yılının Haziran ayında düzenlenecek etkinlikler için, The Marmara Oteli'nde bir tanıtım toplantısı düzenlendi. Toplantıya, her iki devlet tarafından tayin edilen 2009 Fransa'da Türkiye Mevsimi Başkanları Emekli Büyükelçi Necati Utkan ve AXA Şirketler Grubu Başkanı Henri de Castries, Türkiye'nin Fransa Büyükelçisi Osman Korutürk, Fransa'nın Türkiye Büyükelçisi Bernard Emié, Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Büyükelçi Selim Kuneralp, Fransa Dışişleri Bakanlığı yetkilisi Anne Gazeau-Secret, İKSV Genel Müdürü Görgün Taner ve Sabancı Müzesi Müdürü Dr. Nazan Ölçer hatıldı.

Geçen şubat ayında karma organizasyon komitesinin ilk toplantısını Paris'te yaptıklarını dile getiren Utkan, "Bugün ikincisini İstanbul'da yaptık. Üçünü toplantımız ise Kasım ayında Paris'te yapılacak. Toplantıda ayrıca etkinliklerin alt başlığını da belirledik. Buna göre, Fransızca'da 'Türkiye ve Harikalar' anlamına gelen hatta fiilini değiştirdiğinizde de "Türkiye, harikaları yaşatıyor' anlamına gelecek bir isim koyduk" diye konuştu.

Etkinliklerin Fransız eş başkanı Henri de Castries ise, "Kültürün yanı sıra ekonomik olarak da büyük bir katkısı olacak. Türkiye'de Galatasaray Lisesi ve üniversitesi gibi büyük bir kültür ağımız var. Önemli olan bu kültür ağını değerlendirmek ve bu işbirliğini güçlendirmek. Biz bu çalışmayla modern Türkiye'nin her tarafını göstermek istiyoruz" dedi.

SULTAN SÜLEYMAN'IN HAYATI OPERA İLE ANLATILACAK Paris'in ünlü sergi mekanı Grand Palais'de "Çağlar Boyu İstanbul" konulu sergi ile başlayacak sergi etkinlikleri, Paris Lauvre Müzesi'nde açılacak "Osmanlı Tekstil ve Kaftanları" ile devam edecek. Aynı yerde İzmir yöresinden çıkarılan arkeolojik eserlere de yer verilecek. Müzik etkinlikleri kapsamında ise, Fransa'da yaşayan Türk soprano ve müzisyen Çimen Seymen'in, Fransız ve Türk müzisyenlerle birlikte hazırladığı "Müsenna" Projesi hayata geçirilecek. Kanuni Sultan Süleyman'ın hayatından bir bölümü yansıtan ve 1753 yılında Alman Johann Adolf Hasse tarafından bestelenen Solimano Operası'nın, dünyada ilk gösterimi de Borusan Orkestrası tarafından Fransa'da gerçekleşecek. Türk sinemasının seçkin filmleri de yine Paris Cinéma, Montpellier ve La Rochelle gibi festivallerde sinemaseverlerle buluşacak.

Etkinliklere, her iki ülke ile Türk ve Fransız şirketlerinin toplam 15 milyon euro'luk bir bütçe ayrıldığı belirtilirken, tam programın ise bu yılın Kasım ayında açıklanacağı bildirildi.

(CİN-ÖK-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title