Haberler

Fırınlarsırtı TOKİ Depreme En Dayanıklı Bölge

Edirne'de bulunan Jeofizik Mühendisi Prof.Dr.Övgün Ahmet Ercan deprem açısından en sağlam alanları, Selimiye Camii'nin civarı, Makedon Kulesi civarı ve Fırınlarsırtı TOKİ konutlarının olduğu bölge olarak nitelendirdi.

Edirne'de bulunan Jeofizik Mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan deprem açısından en sağlam alanları, Selimiye Camii'nin civarı, Makedon Kulesi civarı ve Fırınlarsırtı TOKİ konutlarının olduğu bölge olarak nitelendirdi.

İstanbul Teknik Üniversitesi Maden Fakültesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan Kaleiçi'ndeki bazı betonarme evlerin depreme karşı güvensiz yerler olarak gördüğünü belirtti.

Prof. Dr. Ercan, "Bunlar kentsel dönüşüme sokularak o evlerin ayıklanıp yıkılması ve o evlerin oradan alınıp TOKİ Evlerinin bulunduğu yere taşınması gerekir. Edirne'de olabilecek deprem büyüklüğü en çok 6,5 olur. Daha büyük bir deprem olur ve yapıya göre de değişir. Yapı nerede yer alıyor, yapının dayanıklılığına göre değişir. En çok yıkım yapacak olan yer Edirne'nin tamamını bilmiyorum ama Tunca ve Meriç Nehirleri'nin kenarında olan yerler, Kaleiçi'nin bulunduğu kesim. O eski evlerin mimarisi, yapı çatıları aynı tutularak yeni evler öyle yapılmalı. Kentsel dönüşüme dahi sokulsa, ama betonarme evler felaket kötü. Ben olsam onları hemen yıkarım. Bu konuda biz yetkili bir kuruluş olarak bir rapor da yapıyoruz. Bundan kentsel dönüşümü Edirne'nin daha da güzelleştirilmesi açısından ve daha da güvenli bir şehir yapılması açılmasından belediyenin ve valiliğin kullanması gerekir. Edirne'de belki 2-3 ay kalsam nerelere kaç katlı bina yapılması konusunda ölçüler alarak belediyeye yardımcı olabilirim. Gelmeden önce yaptığım incelemeler makro düzeyde oluyor. Geçmişteki depremlere göre etkileşimini tarihi bilgilerden derleyerek bakıyoruz. Yaklaşık 4 bin yıllık bir geçmişine Edirne'nin şu anda bilgisini edinmiş durumdayız. Edirne'den bir kırık geçiyor. Bu kırığın adı Eski şehir Trakya dediğimiz bir kırık var. Bu kırık Eskişehir'den başlıyor, Bursa İnegöl üzerinden Mudanya, Marmara Ereğlisi, Lüleburgaz, Bababeski, Edirne'ye ulaşıyor ve Edirne üzerinden de Yunanistan'a gidiyor. Yaklaşık 15 milyon yıl yaşında. Kuzey Anadolu kırığının babası bu, yani Kuzey Anadolu kırığından daha yaşlı. Yaşlı bir kırık olduğundan çok oynak değil, bunun Edirne içinde üretebileceği deprem 6,5'tur. Bu Selimiye'yi bana göre yıkmaz ama bir taslaklamasını yapmak gerekiyor. Modelleme yapılmalı. Bu kırık diri bir kırık" dedi.

"EDİRNE'YE JEO FİZİK BÖLÜMÜ KURULMALI YA DA JEO FİZİK GÖZLEM EVİ KURULMALI"

Prof. Dr. Ercan Edirne ve çevresine hizmet edecek, jeo fizik gözlem evi kurulması gerektiğini belirterek, konuyla ilgili olarak kendisinin yardımcı olacağını söyledi. Trakya Üniversite jeo fizik bölümü kurulması gerektiğini ifade eden Prof.Dr. Ercan "Edirne'de üniversitede ya bir jeo -fizik bölümü kurulmalı ya da jeo- fizik gözlem evi kurulmalı. Bu konuda da Edirne'ye yardımcı olabilirim. Buraya bir deprem ağı kurmamız gerekiyor. Edirne ve yakın çevresinin depremselliğini ve deprem geleceğini belirlemek üzere. Dolayısıyla Edirne'nin Türkiye içinde önemi çok özeldir. Buraya jeo fizik deprem ağı kurulması şarttır. Bunun maliyeti çok yüksek değil. Edirne'deki bir lüks yapının maliyetinden daha aşağıdadır. Üç dört ayda çalışır bir konuma getirebiliriz" şeklinde konuştu. - EDİRNE

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Yerel Haberler

Kamuda tasarruf paketi açıklandı! Personel servisi uygulaması sona eriyor

Kamuda tasarruf paketi açıklandı! Personel servisi uygulaması sona eriyor

Miçotakis, Hamas için 'Terör örgütü' deyince Erdoğan devreye girdi

Miçotakis, Hamas için "Terör örgütü" deyince Erdoğan devreye girdi

CHP'li belediye ilçe meydanındaki ay yıldızlı anıtı kaldırdı

CHP'li belediye ilçe meydanındaki ay yıldızlı anıtı kaldırdı

Bakmadan Geçme

14 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 14 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 14 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! Sözleşmeli öğretmenlik yeni mülakat puan dağılımı ne 2024? 14 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 14 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 14 Mayıs İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 14 Mayıs Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 14 Mayıs Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri! 14 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 14 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 14 Mayıs Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Aston Villa Liverpool maç özeti ve golleri izle! (VİDEO) A.Villa Liverpool maçı özeti! Golleri kim attı, maç kaç kaç bitti? Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 14 Mayıs AFAD ve Kandilli deprem listesi! 14 Mayıs Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? #128680 Barcelona Real Sociedad maç özeti ve golleri izle! (VİDEO) Barcelona R.Sociedad maçı özeti! Golleri kim attı, maç kaç kaç bitti? Barcelona Real Sociedad maçı kaç kaç, bitti mi? MAÇ SKORU! Barcelona R.Sociedad maçı kaç kaç, canlı maç skoru!
İlkokulda başladı, lisede devam etti! İstanbul'da 15 kişi, talihsiz kız çocuğuna şantajla tecavüz etti

İlkokulda başladı, lisede devam etti! İstanbul'da 15 kişi, talihsiz kız çocuğuna şantajla tecavüz etti

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title