Haberler

Fetö'nün Darbe Girişimine Tepkiler

Fethullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimini kınayan çok sayıda siyasi parti, sendika ve sivil toplum kuruluşu, Türkiye'de demokrasinin devamlılığının önemine vurgu yaptı.

Fethullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimini kınayan çok sayıda siyasi parti, sendika ve sivil toplum kuruluşu, Türkiye'de demokrasinin devamlılığının önemine vurgu yaptı.

Eski başbakanlardan Prof. Dr. Tansu Çiller, yaptığı yazılı açıklamada, son kalkışma olayı karşısında, siyasi görüşü ne olursa olsun, herkesin demokrasinin yanında yer alması gerektiğine dikkat çekti.

Birlik ve beraberlik içinde demokrasinin yanında yer almanın herkesin görevi olduğunu belirten Çiller, "Hepimiz için gün, demokrasiye sahip çıkma günüdür. Nitekim, milletimiz bunu yapmış, demokrasiye, milli iradeye, kendi iradesine sahip çıkmıştır. Devletin hiyerarşik düzeninin dışında bir cuntanın ülkeyi teslim almasının önünü kesmiştir. Böylece milletimiz, ülkemizin bugününe ve yarınına sahip çıkmış, maceracı bir yönetim altında Türkiye'nin dünyada yalnızlaşmasına ve terörle mücadelenin zaafa uğramasına izin vermemiştir." değerlendirmesinde bulundu.

Olaylarda hayatını kaybeden demokrasi şehidi vatandaşlara ve kahraman güvenlik güçlerine Allah'tan rahmet, baskı gören medya kuruluşlarının mensuplarına geçmiş olsun dileklerinde bulunan Çiller, cunta girişimine karşı devletin ve milletin yanında duran Türk Silahlı Kuvvetlerinin büyük çoğunluğu ve başta kahramanca mücadele veren milletin polisleri olmak üzere tüm güvenlik güçlerini kutladı.

Saadet Partisi Genel Başkanı Mustafa Kamalak, yaptığı açıklamada, darbe girişiminin, askerin içindeki çürük elmaların temizlenmesi bakımından hayırlara vesile olmasını temenni ederek, şunları kaydetti:

"Bu tür girişimleri tasvip etmemiz kati suretle mümkün değildir. Milli irade her türlü problemi çözecek güce, açıklığa ve berraklığa sahiptir. Parti olarak sonuna kadar demokrasinden yanayız milli iradenin yanındayız. Nitekim darbe girişimlerinden sonra halkımız hep demokrasiden yana tavır koymuştur. Eğer biz medeni ülkeler arasında huzur refah ve barış içerisinde yaşamak istiyorsak sonuna kadar tavizsiz bir biçimde milli iradenin yanında yer almak durumundayız."

"Gücün yegane kaynağı milletimizdir"

Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal yaptığı yazılı açıklamada, "Unutulmamalıdır ki darbeler, adaletin ve insanlığın idamıdır. Gücün yegane kaynağı ise ancak ve ancak yüce milletimizdir." ifadesini kullandı.

Uysal, ordu içinde millete ve ülke güvenliğine karşı girişilen bu terör eyleminin Türk Silahlı Kuvvetlerine mal edilemeyeceğini belirterek, "Bugüne kadar yaşanmış darbelerin gerçek mağdurları olarak, bedellerini gerçekten ödeyenler olarak demokrasiye sahip çıkacağımızın bilinmesini istiyoruz." değerlendirmesini yaptı.

Adalet Partisi Genel Başkanı Vecdet Öz ise geçmişte üç kez darbe yaşamış neslin devamı olmalarına rağmen demokrasiye inançlarını asla kaybetmediklerini ve yıllarca azimle mücadele ederek eskinin küllerinden yeniden doğmayı bildiklerini belirtti.

Milli iradeye ve Türkiye Cumhuriyeti devletine yapılan başkaldırı, darbe teşebbüsü ve hain saldırıları şiddetle kınayan Öz, şunları kaydetti:

"Bu durumdan ders alınması, boş ve tehlikeli arayışların bir kenara konması, demokrasiye ve Cumhuriyet rejimine ısrarla sahip çıkılması gerektiğine inanıyorum. Ayrıca devlet içerisine girerek darbeye teşebbüs edecek kadar büyümesine göz yumulan Gülen cemaatinin, her an benzer olaylara sebep olabilecek diğer cemaatler ile bu yapılanmaya sebep olmuş siyasi anlayışın müteselsil sorumlu olarak yargılanmasını istiyorum."

HAK-PAR Genel Başkanı Refik Karakoç ise iktidarda kim olursa olsun, seçimle gelenin seçimle gitmesi gerektiğine vurgu yaptı.

Karakoç, "Mesele, Tayyip Erdoğan ve AK Parti meselesi değildir. Demokrasi ve özgürlükler meselesidir. Bu ülke darbelerden çok çekti. İnsanların özgürlüğü engellendi ve ağır bedeller ödendi.

Terörizmi, iç karışıklığı giderecek olan, güçlü bir demokrasi ve insan haklarının güçlendirilmesidir." ifadelerini kullandı.

"Gücün yegane kaynağı yüce millettir"

Türkiye İnsan Hakları Vakfınca yapılan yazılı açıklamada, her türlü darbe, darbe girişimleri ve antidemokratik uygulamalara karşı gerçek sivil demokratik hayattan ve insan haklarına saygıdan yana olunduğu belirtildi.

Açıklamada, *Demokrasinin inkarı ve temel hak ve özgürlüklerinin ayaklar altına alınması anlamına gelen tüm darbe ve darbe girişimlerini de bir iç savaş görüntüsü veren şiddet ve linçleri de kınıyor, ayrımsız tüm yaşamını yitirenlerin ailelerine başsağlığı, yaralılara acil şifalar diliyoruz." ifadelerine yer verildi.

Kamu-Sen ve DİSK'ten açıklama

DİSK'ten yapılan açıklamada her türlü demokrasi dışı girişimin karşısında durulduğu, demokrasiye, hukuka, emeğe yapılan her saldırının karşısında adaletten, eşitlikten ve özgürlükten yana tavır alındığı kaydedildi.

Yaşananların temel sorumlusunun, geçmişte demokratik siyaset zeminini kendi çıkarları uğruna yok edenler olduğu ifade edilerek, tüm demokrasi güçlerinin ortak bir cephede buluşması gerektiği vurgulandı.

Açıklamada, "Darbe girişimine karşı çözüm daha fazla demokrasidir daha fazla eşitliktir." denildi.

Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk ise darbe girişimini gerçekleştiren ve buna destek veren tüm güçleri kınadı.

Hiçbir gücün milletin kararının üstünde olmadığını, seçimle gelen iktidarların yine seçimle gitmesinin demokrasinin temelini oluşturduğunu vurgulayan Koncuk, "Askerimizin polisimize, polisimizin askerimize namlu doğrulttuğu, kendi uçaklarımızın demokrasimizin ve devletimizin kalesi olan Meclisimizi bombaladığı, sokaktaki vatandaşlarımızın üzerine mermiler yağdırıldığı ve yüzlerce can kaybının yaşandığı bu alçakça girişim, Türk tarihine başka bir kara leke olarak geçecektir." ifadelerini kullandı.

Türk milletinin 15 Temmuz günü büyük ve acı bir demokrasi sınavından başarıyla geçtiğini, bundan önce yaşanan darbelerin aksine, rejimine ve devletine sahip çıktığına dikkat çeken Koncuk şunları kaydetti:

"28 Şubat sürecinde ve 27 Nisan post modern darbe girişiminde olduğu gibi nereden ve kimden gelirse gelsin, nereye ve kime karşı yapılırsa yapılsın demokrasi dışı her türlü girişimin sonuna kadar karşısında, Türk milletinin ve devletinin yanında yer almaya devam edeceğimizi bir kez daha hatırlatıyor, çatışmalarda şehit olan güvenlik görevlileri ve hayatlarını kaybeden vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet, yaralananlara acil şifalar diliyoruz."

CHP Ankara İl Başkanlığından kınama

CHP Ankara İl Başkanlığından yapılan açıklamada, 93 yıllık Cumhuriyet tarihi boyunca CHP'nin darbelere karşı olduğu vurgulandı.

Açıklamada, "Siyasi partilerimizin kararlılıklarının yanı sıra parti farkı gözetmeksizin tüm vatandaşlarımızın ortaya koyduğu tavırla darbe girişimi başarısızlığa uğratılmıştır. Güvenlik güçlerinin sağduyulu ve darbeyi önleyici girişimlerinin de altını çizmek gerekir." değerlendirmesinde bulunuldu.

"Demokrasi tarihinde kara bir leke"

Türkiye Foto Muhabirleri Derneğinden yapılan yazılı açıklamada ise milletin iradesini ve demokrasiyi hiçe sayarak düzenlenen girişimin Türkiye'nin demokrasi tarihine kara bir leke olarak geçeceği vurgulandı.

Açıklamada, "Devletimizin, milletimizin, demokrasimizin yanındayız. Kendi halkına ateş eden, helikopterlerle sivil vatandaşların üzerine mermiler yağdıran, genel kurul salonunda 'Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir' yazan milletin meclisini uçaklarla bombalayan, halkın can güvenliğini hiçe sayan bu girişimi kınıyoruz." ifadesi yer aldı.

Hacettepe Üniversitesinden kınama

Hacettepe Üniversitesi Senatosunca yapılan açıklamada ise, "Türkiye Cumhuriyeti devletinin varlığına ve milletin iradesine kasteden hain darbe girişimi" şiddetle kınandı.

Kaynak: AA / Güncel

Gültekin Uysal İsmail Koncuk Tansu Çiller Politika Haberler

title