Haberler

Fao: Küresel Gıda Fiyatları Nisan Ayında Düştü

Küresel gıda emtia fiyatları temel ürünlere ilişkin devam eden güçlü arz beklentilerinden dolayı Nisan ayında düştü.

Küresel gıda emtia fiyatları temel ürünlere ilişkin devam eden güçlü arz beklentilerinden dolayı Nisan ayında düştü.

BM Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) Gıda Fiyat Endeksi Nisan ayında 168 puan olarak gerçekleşti. Bu oran Mart ayına göre yüzde 1.8 düşüşe denk gelirken, geçen yılın aynı dönemine göre ise yüzde 10 artış anlamına geliyor.

FAO Gıda Fiyat Endeksi, uluslararası pazarlarda tahıl, bitkisel yağ, süt ürünleri, et ve şekerden oluşan beş ana gıda maddesinin fiyatları ve ticareti takip edilerek belirleniyor.

Yaşanan yüzde 9.1 düşüşle Şeker Fiyat Endeksi Nisan ayındaki düşüşte başı çekti. Şeker Fiyat Endeksi'nde gerçekleşen düşüş, Brezilya'dan gelen geniş ihraç arzı ve devam eden zayıf küresel ithalat talebinden kaynaklanıyor.

FAO Bitkisel Yağ Fiyat Endeksi de Nisan ayında yüzde 3.9 düştü. Yaşanan düşüşte palm yağı için zayıflayan talep ve Güney ve Kuzey Amerika'da soya hasadının ve ekimlerin beklenmedik şekilde artacağı beklentisinün rolü olduğu düşünülüyor.

Tahıl Fiyat Endeksi  Nisan ayında yüzde 1.2 düşerken Süt Ürünleri Fiyat Endeksi'nde de yüzde 3.3 düşüş görüldü. Süt ürünleri fiyatlarındaki düşüşte üretimin Kuzey Yarımküre'de en yoğun sezona girmesi ve kısa dönemli kaynak sağlama endişeleri etkili oldu.

Diğer başlıca ürünlerin tersine FAO Et Fiyat Endeksi yüzde 1.7 artarken bunda domuz eti fiyatlarının Avrupa Birliği'ndeki güçlü talebe cevap olarak artması ve Çin'e artan satışlar etkili olduğu belirtiliyor.

Mısır yükselişte; buğday durağan

2017 küresel tahıl üretim tahminlerini güncelleyen FAO'ya göre 2017 tahıl üretiminde 2016'ya göre yüzde 0.4'lük bir düşüş bekleniyor.

Açıklanan Tahıl Arz ve Talep Raporu'ndaki yeni tahminlere göre 2017-18 tahıl stok/kullanım oranında düşüş beklenirken bu oranın yüzde 25.8 olması öngörülüyor. Öngörülen oran geçmiş ile kıyaslandığında hala iyi sevilere işaret ederken şu anki mevsim değerlerinin altına denk geliyor.

Yeni küresel tahıl üretim tahminleri Nisan değerlerine göre artış gösterirken küresel üretimin 1054 milyona tona yükseltmesi bekleniyor. Beklenen artışta Brezilya'nın tahminlerden daha yüksek gerçekleştirdiği mısır hasadı etkili oldu.

Küresel pirinç tahminleri aynı seviyede kalarak 506 milyon ton olurken buğday tahminleri de değişmeyerek 740 milyon ton olarak ölçüldü. Avustralya, Kanada, Rusya Federasyonu ve ABD'deki daralma Avrupa Birliği, Hindistan ve Fas'taki genişlemelerle dengelendiği belirtildi.

Tüketim tarafında ise bereketli mısır ve iri taneli tahılların Çin ve Güney Amerika'da hayvancılıkta kullanımı yükseltmesi bekleniyor. Pirinç kullanımı ise gıda olarak artan tüketim sebebiyle yüzde 1.2 yükselmesi tahmin ediliyor.

Küresel stokların 2018 mevsimi sonunda açılış yılının değerlerini yaklaşık olarak eşleşmesi bekleniyor. Buğday stoklarının büyük ölçüde Çin'deki üretimden kaynaklı yüzde 3.3 artarak 247.6 milyon tona ulaşması bekleniyor. Ancak öte yandan iri taneli tahıl rezervlerinin yaklaşık 20.5 milyon ton azalması öngörülüyor.

Buğday ve iri taneli tahılın uluslararası ticaretinin hacim olarak düşeceği tahmin edilirken Yakın Doğu ve Afrika'dan gelen güçlü talep dolayısıyla pirinç ticaretinin ise yükselmesi bekleniyor. - İstanbul

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Avrupa Birliği Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title