Haberler

Faiz koridoru tarihin en dar bandına çekildi

Güncelleme:

ALB Forex Araştırma Uzmanı Onur Altın, Merkez Bankası faiz kararını değerlendirdi. Onur Altın, Merkez Bankası'nın faiz koridorunu tarihin en dar bandına çektiğini belirtti.

İşte Onur Altın'ın değerlendirmesi:

TCMB beklenildiği gibi TCMB koridorun alt bandında ve politika faizinde bir değişiklik yapmazken koridorun üst bandında 50 baz puanlık indirime giderek faizleri yüzde 9,50'dan yüzde 9,00 indirdi. Böylelikle TCMB faiz koridorunun başlangıç tarihi olan Aralık 2010'dan beri faizleri en dar bant aralığına sıkıştırmış oldu. Böylelikle daha önce Merkez Bankası'nın belirtmiş olduğu sadeleştirme politikası çerçevesinde Mart ayında başlayan koridorun üst bandındaki faiz indirimleri Nisan, Mayıs ve Haziran aylarında da devam etmiş oldu.

Para Politikası Kurulu karar metnini incelediğimizde bir önceki metinde enflasyon tarafında gıda fiyatlarında düşüş gözlemlendiği ifade edilirken çekirdek enflasyonda düşüşün sınırlı kaldığı ifadesi değiştirilerek gıda fiyatlarında ve çekirdek enflasyonda belirgin bir düşüş beklendiği belirtildi. Bunun yanında hizmet enflasyonundaki ve birim işgücü maliyetlerindeki gelişmeler likidite politikasındaki sıkı duruşun korunmasını gerektirmektedir ibaresi eklendi.

Kararın ilk etapta bankacılık borçlanma maliyetlerini aşağıya çekecek beklentisiyle karar sonrası bankacılık sektörü alımlarını hızlandırırken BİST100 yukarı yönlü eğilimine devam ettiğini görüyoruz. 2 yıllık gösterge tahvil faizi kara öncesinde olduğu gibi 9,09'da seyrediyor. Kararın kurlara yansımasına baktığımızda ilk etapta yukarı yönlü hareketlerin gerçekleştiğini görüyoruz.

Bundan sonraki süreçte Merkez Bankası'nın hareket alanının sınırlandığını söyleyebiliriz. Bir süredir ağırlıklı ortalama fonlama maliyetinin yüzde 8,25-8,50 arasında seyretmesinin ardından karar sonrasında önümüzdeki dönemde bir miktar aşağı yönlü hareketler gözlemlenebilir. Ağırlıklı ortalama fonlama maliyetinin politika faizi olan yüzde 7,50'a yaklaşması bundan sonra Merkez Bankası'nın atacağı adımlarda gözünü yurtdışına çevirebileceğini gösteriyor. Brexit oylamasının küresel piyasalarda yarattığı oynaklığın Brexit kararı sonrasında devam edip etmeyeceği merak konusuyken ve Fed'in faiz artırım sürecini yaz ayları sonrasına bırakması Merkez Bankası'nın bir süre izle gör politikası uygulamasına sebep olabilir. Özellikle Merkez Bankası'nın da dikkat çektiği çekirdek enflasyon eğiliminde iyileşmeye rağmen yaz aylarının etkisiyle hizmet enflasyonunda ve mevsimsel işgücünün artarak birim işgücündeki maliyetlerin artacağı beklentileri ve turizm sezonu sonrası döviz gelirlerinin azalmasıyla cari açıkta yaşanacak artışlar yurtiçi piyasaların dengesini bozabilecek riskler arasında sıralayabiliriz.

Teknik olarak BİST100'de 78,500'ün üzerinde 80,000 direnci test edilebilir. BİST100'ün 76,500'ün altına gerilemesi durumunda 74,500'e kadar geri çekilme yaşayabiliriz. Dolar TL'de doların küresel piyasalardaki değer kaybının da etkisiyle 2,8950'nin altında ilk etapta 2,8800 ve arkasından 2,8500'e kadar geri çekilme yaşanabilir. Yukarıda ise 2,9300'ün üzerinde tekrar alış baskısı hissedilebilir. Euro/TL'de parite etkisiyle yatay hareketler gözlemlenirken 3,2700'nin altında 3,2300 desteği test edilebilir. Yukarıda ise 3,3100'in üstünde kısa vadede 3,3400 hedeflenebilir.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Para Politikası Kurulu Merkez Bankası Güncel Haberler

Kamuda tasarruf paketi açıklandı! Personel servisi uygulaması sona eriyor

Kamuda tasarruf paketi açıklandı! Personel servisi uygulaması sona eriyor

İlkokulda başladı, lisede devam etti! İstanbul'da 15 kişi, talihsiz kız çocuğuna şantajla tecavüz etti

İlkokulda başladı, lisede devam etti! İstanbul'da 15 kişi, talihsiz kız çocuğuna şantajla tecavüz etti

Restoranda suyun fiyatını gören yaşlı adam cinnet getirdi

Restoranda suyun fiyatını gören yaşlı adam cinnet getirdi

Bakmadan Geçme

13 Mayıs 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? Kavurma yaparken nelere dikkat edilmeli? Sert olmaması için ne yapmalı? Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 13 Mayıs AFAD ve Kandilli deprem listesi! 13 Mayıs Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 13-14 Mayıs 2024 Konya su kesintisi listesi! BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 13-14 Mayıs 2024 Bursa su kesintisi listesi! ZİRAAT TÜRKİYE KUPASI MAÇI NEREDE OYNANACAK? ZTK hangi statta ne zaman oynanacak? ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 13-14 Mayıs 2024 Antalya su kesintisi listesi! İZSU İzmir su kesintisi: İzmir'de sular ne zaman gelecek? 13-14 Mayıs 2024 İzmir su kesintisi listesi! 2024'te En Kolay İş Bulan Meslekler Hangileri? İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 13-14 Mayıs 2024 İstanbul su kesintisi listesi! ASKİ Ankara su kesintisi: Ankara'da sular ne zaman gelecek? 13-14 Mayıs 2024 Ankara su kesintisi listesi! ÇİKOLATA KİSTİ NEDİR? Çikolata kisti (Endometriozis) neden olur, belirtileri neler? CANLI maç izle! (TÜM MAÇLAR) Canlı şifresiz donmadan HD maç izle! 13 Mayıs günün maçları nereden izlenir? 14 Mayıs Salı 2024 Günlük Burç Yorumları! AŞK, EVLİLİK, SAĞLIK, KARİYER burç yorumları! 14 Mayıs burç yorumları nedir? Kişisel farkındalık nasıl artırılır? Farkındalığı artırmak için neler yapılabilir?
Özel'in Arapça tabela çıkışına Şahan Gökbakar'dan tepki: Bu ülkeye yapılmış en büyük haksızlık

Özel'in Arapça tabela çıkışına Şahan Gökbakar'dan tepki: Bu ülkeye yapılmış en büyük haksızlık

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title