Haberler

Evrensel İnsani Değerlerin Şiiri

Güncelleme:

Hintli şair Tagore'a Nobel Edebiyat Ödülü'nü kazandıran Gitanjali, Bülent Ecevit'in Türkçesiyle yıllar sonra yeniden okurlarla buluşuyor.

Hint kültürünün Batı'ya, Batı edebiyatının da ülkesine tanıtılmasında önemli bir rol oynayan Rabindranath Tagore'un Gitanjali-İlahiler adlı eserinin Bülent Ecevit tarafından yapılan çevirisi, 70 yılı aşkın bir zaman sonra yeniden yayımlanarak, Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları Modern Klasikler Dizisi'nde yerini aldı.

Eserini İngilizceye bizzat çevirerek kendi sözcükleriyle dünyaya duyuran Tagore, bu sayede 1913'te Nobel Edebiyat Ödülü'ne değer görülmüştü. Bülent Ecevit eseri 1941'de dilimize kazandırmıştı. Tagore'un bir diğer eseri Avare Kuşlar da 1943'te yine Ecevit'in çevirisiyle yayımlanmıştı.

Yoğun siyasi hayatı boyunca beş kez başbakanlık yapmış olan, bir yandan da şair, yazar ve çevirmen olarak edebiyatla uğraşan Ecevit, Hint ve Doğu felsefesiyle ilgileniyor; Sanskrit ve Bengal dilleriyle ilgili çalışmalar yapıyordu.

Yoksulların dertlerine kayıtsız kalamayan ve evrensel insani değerleri savunan Tagore, Gitanjali'de Tanrı'ya inanç, insan ilişkilerinin karmaşıklığı gibi konularla okuru varoluşsal bir sorgulamaya davet ediyor. Ailesini kaybetmesinden sonra bir araya gelen bu şiirler, şairin hayatının anlamını ve Tanrı ile ilişkisini aradığı dönemin yansımalarını içeriyor.

Kaynak: Bültenler / Güncel

rabindranath tagore Bülent Ecevit Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title