Haberler

Erdemli'de Yetiştirilen ve Salkımı 5 Kilo Gelen Üzüm Çeşidi Uzmanlar Tarafından Mercek Altında Alındı

Mersin'in Erdemli ilçesinde, geçimini bağcılıkla sağlayan Mustafa Başbilen isimli üzüm yetiştiricisi, her bir salkımı 3-5 kilogram arasında gelen yeni bir üzüm çeşidi keşfettiğini bildirmesinin ardından ürün uzmanlar tarafından mercek altına alındı.

Mersin'in Erdemli ilçesinde, geçimini bağcılıkla sağlayan Mustafa Başbilen isimli üzüm yetiştiricisi, her bir salkımı 3-5 kilogram arasında gelen yeni bir üzüm çeşidi keşfettiğini bildirmesinin ardından ürün uzmanlar tarafından mercek altına alındı.

İlçeye bağlı Üzümlü köyünde 7 dönüm arazide üzüm yetiştiriciliği yapan ve daha önce girdiği yarışmalarda birincilik alan Mustafa Başbilen, tek cins ürünle yeterince kazanamadıklarını ve köylüler olarak yeni cins üzüm arayışına girdiklerini söyledi.

Başbilen, "Üzüm üretiminde söz sahibi olan köyümüzde daha çok uzun süre dayanıklılığı ile bilinen Tilkikuyruğu cinsi üzüm yetiştirilmektedir. Ancak pazarda tek bir cins üzümle etkili olmak mümkün değil. Biz de köylüler olarak yeni cins üzümlerin üretimine başlamak için arayış içine girdik. Çeşitleri artırmak için kolları sıvadık" dedi.

Sürdürdükleri çalışmalar neticesinde yeni çeşitlerin keşfedildiğini belirten Başbilen, "Bu arayışın sonucunda her bir salkımı yaklaşık 3 ila 5 kilogram arasında gelen bir çeşit yetiştirdik. Aldığımız sonuç köylülerimizi hayli sevindirdi. Ürünün çeşidinin ve özelliklerinin belirlenmesi için İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ve Ziraat Odamızdan destek istedik. Ürün uzmanlar tarafından incelenecek. Kısmetse incelemenin ardından, hazırladığımız 3 dönüm arazide üretime geçeceğiz" diye konuştu.

Yeni çeşit üzerinde incelemelerde bulunan Erdemli İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Berdan Tun, "Salkım taneleri iri olmakla birlikte homojen bir yapıya sahip. İlk bakışta depolamaya uygun olduğu ve ihracat için uygun olduğu göze çarpıyor. Kendine has bir tadı var. Detaylı inceleme uzman arkadaşlarımız tarafından yapılacak" dedi.

İlçede 3 bin 960 dönüm arazide üzüm yetiştiriciliği yapıldığını, bunun ise ağırlıklı olarak Şahna, Üzümlü ve Karayakup köylerinde gerçekleştirildiğini dile getiren Tun, üreticinin bakanlığın sağladığı desteklemelerden faydalanması ve gerekli teknik bilgi desteği için çalışma başlatacaklarını da kaydetti.

Erdemli Ziraat Odası Genel Sekreteri Ziraat Mühendisi Aydın Çiftçi ise üreticilerin çeşitlere yönelmesinin pazarda avantaj sağlayacağını belirterek,

"Ürünün iklime iyi uyum sağladığı görülüyor. Yeni ürünün albenisi yüksek olmakla birlikte, pazarın beklentilerine uygun bir yapısı var. Yetiştiren üreticimizi kutluyoruz" dedi.

- MERSİN

Kaynak: AA / Yerel

Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title