Haberler

Erçakıca'dan Kıbrıs Rum Kesimine Tepki

KKTC Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Hasan Erçakıca, Kıbrıs'ı Çevreleyen Denizlerdeki Doğal Kaynakların Kullanılması Konusunda Kıbrıs Rum Tarafının Kıbrıs'ın Tümünü Temsil Edermişçesine Komşu Ülkelerle Anlaşma Yapmaya Teşebbüs Etmesinin Kabul Edilemez Olduğunu Bildirerek, 'Buna İlişkin Bir Gelişmenin, Bölgemizdeki İlişkileri Gerginleştireceği de Açıktır" İfadesini Kullandı.

KKTC Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Hasan Erçakıca, Kıbrıs'ı çevreleyen denizlerdeki doğal kaynakların kullanılması konusunda Kıbrıs Rum tarafının Kıbrıs'ın tümünü temsil edermişçesine komşu ülkelerle anlaşma yapmaya teşebbüs etmesinin kabul edilemez olduğunu bildirerek, ''Buna ilişkin bir gelişmenin, bölgemizdeki ilişkileri gerginleştireceği de açıktır" ifadesini kullandı.

Sözcü Erçakıca, yaptığı yazılı açıklamada, "Kıbrıs çevresinde var olduğu ileri sürülen petrol kaynaklarının, anlaşmazlıkların veya yeni gerginliklerin değil, barışın ve refahın nedeni olması" gerektiğini belirtti.

Kıbrıs Türk tarafının, Kıbrıs'ın doğal zenginliklerinden yararlanmanın Kıbrıs'ta yaşamakta olan bütün halkların hakkı olduğuna inandığını vurgulayan Erçakıca, Kıbrıs sorununa adil ve kapsamlı bir çözüm bulunmasının bu hakkın yaşama geçirilmesini kolaylaştıracağını ifade etti. Erçakıca, açıklamasında, şunları kaydetti:

"Durum böyle olduğu halde, Kıbrıs Rum tarafının sözcüleri, bu gelişmeler üzerine verdikleri demeçlerde, Kıbrıs'ın egemenlik haklarını Kıbrıslı Türkler ile ortak olarak kullanmak istemediklerini bir kez daha ve açıkça dile getirmiş bulunuyorlar. Esasen, Kıbrıs sorununu ortaya çıkaran ve çözümlenmesini engelleyen de bu anlayıştır.

Kıbrıs'ın doğal zenginlikleri kadar egemenliği de ada üzerinde yaşayan halklar tarafından adil bir şekilde kullanılmadığı sürece, Kıbrıs sorunu gerginlik kaynağı olmaya devam edecektir.

Kıbrıs çevresinde var olduğu ileri sürülen petrol kaynakları, anlaşmazlıkların veya yeni gerginliklerin değil, barışın ve refahın nedeni olmalıdır. Doğal kaynaklar, adil paylaşıldığı sürece halkların mutluluğuna; kavga vesilesi oldukları zaman ise acılara neden olurlar. Kıbrıs Rum tarafının Kıbrıs'ı, Kıbrıs Türk halkı ile paylaşmak istememesi, tarihte yaşanmış olan acıların kaynağıdır. Kıbrıs Türk tarafı olarak yeni acılar için değil, barış ve refah için çalışmaya kararlıyız."

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title