Haberler

Engelliler Ödüllü Valilik Binasına Giremedi

Adana'da İki Engelli Kadın, Çağdaş ve Modern Mimari Yapısı Nedeniyle Ödül Alan Valilik Binasının Engelli Merdiveni Kapalı Olduğu İçin İşlemlerini Yaptıramadan Evlerine Döndü.

Adana'da iki engelli kadın, çağdaş ve modern mimari yapısı nedeniyle ödül alan valilik binasının engelli merdiveni kapalı olduğu için işlemlerini yaptıramadan evlerine döndü.

Adana'da yapıldıktan sonra Mimarlar Odası tarafından çağdaş, modern ve engellilere yönelik mimari yapısı nedeniyle ödüle layık görülen valilik binasına engelliler giremiyor. Valilik binasında engelli asansörü olmasına rağmen kapalı olduğu için binaya işlerini yaptırmaya gelen engelliler zor durumda kalıyor. Sevim Ağrısakal (38) ve Sevgi Kocatepe (30), Adana Valiliği'ne gelerek işlerini yaptırmak isteyen ancak yaptıramayan engellilerden sadece ikisi. Küçük yaşta ateşli hastalık geçirerek belden aşağıları

tutmayan Ağrısakal ve Kocatepe, tekerlekli sandalyeleriyle geldikleri valilik binasının girişindeki engelli merdivenini kullanmalarına rağmen kapıların kapalı olması nedeniyle içeri giremediklerini söyledi.

İşlemlerini yaptıramadan evlerine dönmek zorunda kaldıklarını belirten Kocatepe, hayatın hiçbir alanının kendilerine yönelik yapılmadığını, yapılan yerlerin ise kullanılmadığı gerekçesiyle kapatıldığını ifade ederek, "Hangi insanlık durumunda bulunursa bulunsun, her insanın bütün toplumsal konumları, insan için ortaya konmuş değerleri ve mutluluk tablolarını kendisine açık ve elde edilmesi mümkün bulunması gerektiği gibi; hayata katılması sırasında fiziksel çevrenin, inşa edilmiş çevrenin de onu

engellememesi gerekir. Çevrelere ve mekanlara engellenmeden ulaşabilmeyi, girebilmeyi istiyoruz. Bazı binalar engelliler için çok engelleyici olabiliyor" dedi.

Bütün devlet dairelerinin, yerel yönetim binalarının, okulların, rekreasyon alanlarının, spor tesislerinin, alışveriş merkezlerinin, sağlık tesislerinin, kültür ve eğitim kurumlarının, halka açık kuruluşların, tekerlekli sandalyedeki insanların da girebilecekleri yerler olarak düzenlenmesi gerektiğine dikkat çeken Kocatepe şunları söyledi:

"Binaların girilebilirliği, ulaşılabilirliği, olgun bir mimarlık anlayışına ve gelişmiş toplumsal örgütlenmeye işarettir. Ancak binalarda Adana Valiliği'nde olduğu gibi engellilere merdiven yapılsa bile kapatılıyor. Bunu anlamakta güçlük çekiyoruz. Hiçbir devlet dairesinde işimizi yaptıramıyoruz. Gittiğimiz her kapıda bize engel çıkıyor. Artık engellerden bıktık. Bizde normal insan gibi yaşamak ve işlemlerimizi yaptırmak istiyoruz."

(FK-AB-CC-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title