Haberler

Emekliler Ek Zam İstiyor

Emekli-sen Şanlıurfa Şube Başkanı Necdet Şansal, Yılbaşında Verilen Yüzde 2'lik Zammın 3 Ayda Eridiğini Belirterek Türkiye'nin Emeklileri Yok Sayan Bir Ülke Olduğunu İddia Etti.

Emekli-Sen Şanlıurfa Şube Başkanı Necdet Şansal, yılbaşında verilen yüzde 2'lik zammın 3 ayda eridiğini belirterek Türkiye'nin emeklileri yok sayan bir ülke olduğunu iddia etti.

Emekli-Sen Şube Başkanı Necdet Şansal, emekli maaşlarının açlık sınırının altında olduğunu, Şanlıurfa'da binlerce emeklinin yaşam savaşı verdiğini ifade etti. Türkiye'de yıllardır uygulanan ekonomik politikaların çalışanları ve emeklileri gün geçtikçe yoksullaştırdığını kaydeden Şansal, "Hastane kapıları, banka kuyrukları çile doldurma yerleri haline geldi. Türkiye, emeklileri yok sayan birkaç ülkeden biri durumundadır" ifadelerini kullandı.

Emekli maaşlarına yapılan zamların "komik düzeyde" kaldığını vurgulayan Şansal, emekli maaşlarına her ay tüketici fiyat endeksine göre zam yapılması gerektiğini ancak mahkeme kararı bulunmasına rağmen bu paranın ödenmediğini savundu.

İçişleri Bakanlığı'nın açtığı dava sonucu Emekli-Sen hakkında Ankara 17. Asliye Hukuk Mahkemesi tarafından kapatma kararı verildiğini hatırlatan Şansal, "Yargı süreci henüz tamamlanmamıştır. Son kararı Yargıtay verecektir. Kapatma kararı onaylanırsa konuyu Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne taşıyacağız. Mahkeme kararı kesinleşinceye kadar çalışmalarımız devam edecektir" diye konuştu.

Sendika kurma ve sendikaya üye olma hakkının ülkemizin imzaladığı insan hakları sözleşmesinde herkese tanındığını vurgulayan Şansal, "Kapatılma kararı kesinleşse dahi bunun Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nden döneceğine inanıyoruz. Türkiye insan haklarını ihlal etmekten uluslararası hukukta bir kez daha mahkum olacaktır. TBMM'de çıkarılacak olan bir statü yasasıyla bu ayıbı ortadan kaldırmak mümkündür" iddialarında bulundu.

Şanlıurfa Emekli-Sen Şubesi olarak Sosyal Güvenlik Yasası'na tepki amacıyla 20 Nisan'da Ankara'da "Emekliler İnsanca Yaşamak İstiyor" mitingi yaparak emeklileri yok sayanlara seslerini duyurduklarını belirten Şansal, şöyle devam etti:

"Erdemlilik sosyal devleti sadaka devleti haline getirmek değildir. Hükümet topluma balık vermeyi değil, balık tutmayı öğretmelidir. Emeklilere insanca bir yaşam süreceği bir ücret vermelidir. Verdikleri yüzde 2'lik zam, enflasyonun yüzde 40'larda olduğu bu dönemde haksızlıktır. Bu arada ekmek zammını protesto ediyoruz. Büyük otellerde, lüks evlerde yaşayanların, su gibi dolar harcayanların, yiyecekleri çöpe atanların ekmek sorunları yok. İktidar sesimizi duyuncaya ve sorunlarımızın çözümü için adım atıncaya kadar eylemlerimiz devam edecektir. Yılbaşında verilen yüzde 2'lik zam, ilk 3 ayda eridi. Bu nedenle ücretlerimize ek zam talep ediyoruz. Açlık sınırının altında değil, insanca yaşayabilecek bir emekli maaşı istiyoruz. Yaş durumumuz göz önüne alınarak sağlık sorunlarımıza kalıcı çözümler bulunsun istiyoruz. Sosyal güvenlik sisteminin çökertilmesi ve sağlıkta yıkım anlamına gelen SSGSS Yasası ile sosyal güvenliğin özelleştirilmesine karşı çıkıyoruz. Herkese eşit, parasız sağlık ve eğitim hizmeti verilerek insan onuruna yaraşır bir yaşam hakkı sağlansın istiyoruz. Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE) ve Konut Edindirme Yardımı (KEY) alacaklarımızın derhal ödenmesini istiyoruz. Kamu çalışanlarına verildiği halde emeklilere verilmeyen ek ödemelerin emeklilere de verilmesini istiyoruz. Türkiye tarafından altına imza atılan ve Anayasa'nın 90. Maddesi'ne göre kesin hüküm teşkil eden uluslararası sözleşmelere uygun olarak Emekliler Sendika Yasası'nın derhal çıkarılmasını talep ediyoruz." (FÖ-OÇ-GS-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın cevapsız bıraktığı soru: Koruma sayınız arttı mı?

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın cevapsız bıraktığı soru: Koruma sayınız arttı mı?

Kürt kökenli vatandaşlarla yapılan ankette çarpıcı sonuçlar! Listede Demirtaş ve İmamoğlu yarışı var

Kürt kökenli vatandaşlarla yapılan ankette çarpıcı sonuçlar! Listede Demirtaş ve İmamoğlu yarışı var

Yer: Diyarbakır! Genelev patronunun beyzbol sopasıyla saldırdığı müşteri ölümle pençeleşiyor

Yer: Diyarbakır! Genelev patronunun beyzbol sopasıyla saldırdığı müşteri ölümle pençeleşiyor

Suriyeli çoban, emekli zabıta amiri olan patronunu öldürdü

Suriyeli çoban, emekli zabıta amiri olan patronunu öldürdü

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title