Haberler

Elektrikte Özelleştirmeler

Elektrikte Özelleştirmeler İçin, Tarife Değişiklikleri Bekleniyor.

Elektrikte özelleştirmeler için, tarife değişiklikleri bekleniyor.

AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, tarife değişikliklerinin ardından, geçen yıl satışa çıkarılan ve ertelenen Sakarya, İstanbul Anadolu Yakası ve Başkent Dağıtım Bölgeleri için, bilgi güncellemeleri yapılacak ve ardından teklif alma tarihi açıklanacak.

Ertelenen elektrik dağıtım bölgelerinin özelleştirilmesi sürecinde, halen tarife değişiklikleri ve sokak aydınlatmaları konusunun netleşmesi beklenirken, yetkililer gelinen noktada tarife değişikliği zaruretinin bulunduğunu ve bu olmadan özelleştirmelerin yapılamayacağını kaydetti.

Yetkililer, Başkent, Sakarya ve İstanbul Anadolu Yakası için teklif alma aşamasına gelen daha sonra ertelenen ihale sürecinin devam ettiğini, sadece finansal bilgiler ya da abone bilgileri gibi bazı konularda güncellemelerin yapılarak, yatırımcıya bildirileceğini belirterek, bunun dışında sistemin aynı olacağını, ertelenen teklif alma tarihinin açıklanacağını ifade etti.

Enerji konusunda üç aşamalı plan çerçevesinde ilk olarak, elektrik fiyatında artış öngörülüyor.

Daha sonra, 2008'in ilk yarısında yapılacak düzenlemeler ve yasal alt yapının oluşturulmasıyla otomatik fiyatlandırma mekanizmasına geçilecek.

Enerjide daha rasyonel bir fiyatlandırmaya gidilmesiyle birlikte, enerji kitlerinin maliyet ve yatırım ihtiyaçlarını karşılayacak düzeyde gelir elde etmeleri sağlanacak.

Bu aşamaların ardından, bir yandan elektrikte özelleştirmeye hız verilecek, diğer yandan enerji alanına özel sektörden yatırım çekmeye ağırlık verilecek.

Başkent, Sakarya ve İstanbul Anadolu Yakası için açılan ihalelerde, 37 şirket yeterlilik almış, dağıtım özelleştirmesiyle ilgilenen şirket sayısı, bazılarının 3 elektrik dağıtım bölgesine birden başvurmalarından dolayı toplam 82 olmuştu.

Bu arada, 3 dağıtım bölgesi dışında özelleştirme programında yer alan dağıtım bölgelerinden kalanlarla ilgili olarak da 2008'in ilk yarısına kadar çalışmaların tamamlanması planlanıyor.

Elektrik üretimlerinin özelleştirilmesinin de 2008-2010 döneminde gerçekleştirilmesi planlanırken, Ekim ayında EÜAŞ'a ait 7 küçük hidroelektrik ve bir jeotermal santral ihaleye çıkarıldı. İhalede, Ocak ayında teklifler alınacak. İhalenin ilk yarıda tamamlanması planlanıyor.

Öte yandan, özelleştirme kapsamında 20 dağıtım bölgesi bulunuyor.

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title