Haberler

Ekonomist Prof. Dr. Emre Alkin İşsizlik Verilerini Yorumladı

EKONOMİST Prof. Dr. Emre Alkin, Türkiye'nin kalıcı ve kaliteli istihdam için marka, tasarım, inovasyon, ar-ge, teknoloji, satış-pazarlama, tahsilat, lojistik, reklam gibi alanlara eğilmesi gerektiğini vurguladı.

Altınbaş Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Emre Alkin, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan işsizlik verilerini değerlendirirken mevsimsellikten arındırılmış işsizlik oranının (yüzde 16.8) Kasım 2009 tarihinden bu yana ulaşılan en yüksek seviyeyi gösterdiğine dikkat çekti.

BEYAZ VE MAVİ YAKALI İSTİHDAMI AZALIYOR

Türkiye ekonomisinin hem işsizlik, hem de iş yaratma sıkıntısı yaşadığını kaydeden Alkin, "Açıklanan rakamlar gösteriyor ki, istihdamda üst üste kayıplar var. Bu işsizlik verileri, hem kayıt dışı istihdamın arttığına hem de işsizliğin de gözle görülür derecede yükseldiğine işaret ediyor. Biz çoğunlukla tarım dışı istihdama bakıyoruz çoğunlukla. Tarım dışı istihdam rakamı gösteriyor ki, beyaz ve mavi yakalı çalıştıran sektörlerde işsizlik giderek artıyor" dedi.

NEGATİF BÜYÜME VE İSTİHDAM KALİTESİ

Genel işsizlik oranının yüzde 14.7 olarak açıklandığını hatırlatan Prof. Dr. Emre Alkin, burada birincisi büyüme diğeri istihdam kalitesiyle ilgili iki önemli tehlikenin göze çarptığını vurguladı. Alkin şöyle devam etti:

"Burada iki önemli tehlike var. Birincisi büyümeyle ilgili. 2018 yılının dördüncü çeyreğinde negatif büyüme yaşadık. Şimdi ortaya çıkan işsizlik rakamları bize 2019'un ilk çeyreğinde de negatif büyüme yaşayacağımızı söylüyor. İkinci önemli tehlike ise sağlanan istihdamın kalitesiyle ilgili. Tüm dünya mavi yakalıların yerini yapay zeka ve robotların alacağı bir yere doğru koşarken Türkiye'nin rekabette olduğu ülkelere göre oldukça konvansiyonel kalmış sektörleriyle yola devam edemeyeceği gerçeği son işsizlik verileriyle bir kere önümüze koyulmuş oldu."

MARKA, TASARIM VE ARGE'NİN ÖNEMİ

Tüm dünyanın binlerce işçi veya beyaz yakalı çalıştıran firmalardan daha az sayıda ama etkin elemanlarla çalışan, dijital altyapısı güçlü firmalara doğru yol aldığını vurgulayan Prof. Dr. Emre Alkin "Bu kadar işsizle Türkiye'nin hangi çözümü üreteceği ise çok belli değil" dedi. Türkiye'nin istihdam alanındaki küresel değişime adapte olabilmek ve bir daha yüksek işsizlikle karşılaşmamak için marka, tasarım, inovasyon, ar-ge, teknoloji, satış-pazarlama, tahsilat, lojistik, reklam gibi alanlara eğilmesi gerektiğini vurgulayan Alkin "Bu unsurlar ise ancak ve ancak, özgür düşüncenin, adaletin ve yüksek eğitim seviyesinin konuşlandırılmış olduğu bir ortamda gelişebilir. Enflasyondan işsizliğe, faizlerden döviz kurlarına kadar istikrarı yakalamak istiyorsak, yapısal reformları bir an önce gerçekleştirmemiz şart. Artık deniz bitti" değerlendirmesinde bulundu.

- İstanbul

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Ekonomi

Emre Alkin Türkiye Haberler

Bakmadan Geçme

NO Pelicans LA Lakers NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 17 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! NO Pelicans LA Lakers maçı Sacramento Kings GS Warriors NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 17 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! Barcelona PSG maçı CANLI izle! 16 Nisan Barcelona PSG Şampiyonlar Ligi maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? EXXEN canlı maç izle! (ŞAMPİYONLAR LİGİ) EXXEN kesintisiz donmadan canlı yayın! 16 Nisan EXXEN spor canlı izle! Sancaktepe jakuzi olayı ne? Belediyede jakuzi mi var? Tilâvet nedir? Kuran'da Tilâvet ne demektir? Tilâvet kelimesinin tanımı ve anlamı! Tertil nedir? Kuran'da Tertil ne demektir? Tertil kelimesinin tanımı ve anlamı! Akaryakıt Fiyatları (GÜNCEL): 16-17 Nisan benzine ve motorine indirim veya zam var mı? Güncel akaryakıt fiyatları! 16-17 Nisan hava bugün ve yarın nasıl olacak? HAVA DURUMU! İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı? Beypazarı Maden Suyu yasaklandı mı? Maden suyu sağlığa zararlı mı? Yabani 31. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 31 Nisan Yabani yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kabine toplantısında alınan kararlar! 16 Nisan Kabine Toplantısı sonucu nedir, hangi karar alındı? Kabine Toplantısı bitti mi? SON DAKİKA! Kabine Toplantısı ne oldu, devam ediyor mu? Bahar 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 16 Nisan Bahar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 16-17 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title