Haberler

Yozgatlı fabrikatör Musa Kaya'nın başarı öyküsü

Güncelleme:

Yozgat Organize Sanayi Bölgesi'nde ürettiği kepçe kovalarını Avrupa ülkelerine ihraç eden Musa Kaya'nın başarı hikayesi

SEYFİ ÇELİKKAYA

Yozgat Organize Sanayi Bölgesi (OSB)'de ürettiği kepçe kovalarının tamamını Almanya, Fransa, İtalya, İsviçre'ye ihraç eden fabrikanın sahibi 69 yaşındaki Musa Kaya, başarı öyküsü ile dikkat çekiyor. Çiftçilik yapan ailesine destek olabilmek için traktör alma hayali kuran Kaya, 14 yaşında gittiği Almanya'dan fabrikatör olarak döndü. Önce Almanya'da daha sonra da Yozgat'ta kurduğu fabrikalarında istihdam sağlamanın mutluluğunu yaşıyor.

Türkiye'de en çok göç veren illerin başında gelen ve son verilere göre nüfus 416 bin 582 olan Yozgat'ın il dışında 1 milyon 300 bin, yurt dışında ise 250 bin nüfusu bulunuyor. Yurt dışına en fazla işçi gönderen iller arasında da ilk sıralarda yer alan Yozgat'tan gurbeti yurt edinenlerin bazıları başarılarıyla adlarından söz ettiriyor. Başarı hikayesi ile dikkat çekip, gençlere örnek olabilen isimlerden birisi de 69 yaşındaki Musa Kaya. Kaya, 1968 yılında, henüz 14 yaşında iken Almanya'da bulunan ağabeyinin yanına gitti. Amacı, Almanya'da çalışıp, tarlalarını sürecek bir traktör parası kazanıp, köyüne dönmekti. Okudu, iş bulup çalıştı, kazandığı para ile 1990 yılında ilk fabrikasını Almanya'da, 3 yıl öncede memleketi Yozgat'ta bir fabrika kurup, işletmeye açtı.

"BİR DE MEMLEKETE FABRİKA KURAYIM DEDİM"

"Traktör almak için 14 yaşında Almanya'ya gittim. Çalıştım, okudum, eğitimimi aldım" diyen Musa Kaya, 1990 yılında Almanya'da bir şirket kurduğunu belirterek, "Emekli oldum, geldim, bir de memlekete fabrika kurayım dedim, 2-3 sene önce fabrikayı da buraya kurduk. Şimdi fabrikayı da büyütüyoruz. 40-50 personelimiz var, sırf burada çalışan. Biz burayı 100-150'ye çıkartmak istiyoruz" dedi.

Yozgat'ta iş makinelerine kova üretip tamamını Avrupa ülkelerine gönderdiklerini kaydeden Kaya, Türkiye'den giden kovaların tekrar Türkiye tarafından ithal edildiğini, bu duruma son verebilmek için kendi markalarını oluşturmaya çalıştıklarını bildirdi. Yozgat'ta yatırım kararı aldığı zaman birçok insanın, 'burada bu iş olmaz, yapamazsın' diye uyardıklarını aktaran Kaya, Yozgat'ta yapılamaz denileni yaptıklarının altını çizerek, şöyle konuştu:

"Burada iş makinelerine kovalar üretiyorum. İş makinelerinin bomlarını üretiyoruz. Geri dönüşümler var, onları da burada üreteceğiz. Fason veriyorduk ama burada yapacağız inşallah onları. Yapmaya da başladık, gördünüz zaten. Ürettiğimiz malzemeleri, kovalarımızı hepsini Yozgat'ta üretiyoruz. Almanya, Fransa, İtalya, İsviçre'ye buralara üretim yapıyoruz. Yüzde 100 ihracat yapıyoruz. İç piyasamız yok. Sırf yurtdışına veriyoruz. Daha önceden yurt dışından alıyorlardı bizim arkadaşlar, şimdi biz yurt dışına gönderiyoruz oradan da maalesef Türkiye'ye geliyor. Hedefim bu memlekete bir hizmet bırakmak. Yaptığım iş memleketinde dört gün sonra hizmet etsin istiyorum, hedefim buydu, bu yönlere çalışıyoruz. Yaş 69, 70'e geldim, daha da çalışıyorum. Çalışmak güzel bir şey, insan çalıştıkça da motivasyon oluyor, insanları yetiştiriyor. Buradaki 2-3 sene sonra konsept diye bir şey var. O sistemi kurduğumuz zaman biz olmasak dahi sokak devam eder. Sistem oturtturuyoruz. Memleketim için istihdam yaratıyoruz. Hem de Yozgat'ımız için büyük bir şeyler yaptığımıza inanıyorum."

Kaynak: ANKA / Ekonomi

Organize Sanayi Bölgesi Musa Kaya Yozgat Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title