Haberler

Türkiye'de Bankalar Havadan Para Kazanıyor"

Marmara Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Gültekin Çetiner, Türkiye’de bankaların havadan para kazandığını belirterek "Parayı devlet üretmiyor, bankalar bilgisayar tuşlarına basarak havadan var ediyorlar.

Marmara Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Gültekin Çetiner, Türkiye'de bankaların havadan para kazandığını belirterek "Parayı devlet üretmiyor, bankalar bilgisayar tuşlarına basarak havadan var ediyorlar. Vatandaş ise bankalara kendilerinin yatırdığı parayı bankaların başkalarına borç verdiğini zannediyor" dedi.

Trabzon Düşünce Akademisi'nde (TODA) gerçekleştirilen toplantıda konuşan Marmara Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Gültekin Çetiner, paranın üretim biçimi, bankaların para kazanma şekilleri ve tüketim çılgınlığı ile ilgili bir seminer verdi. Borca Dayalı Para Sistemi (BDPS) ve Kısmi Rezerv Sistemi (KRS) kavramları üzerinde duran Çetiner, "BDPS'den bahsederken tartışılabilecek bir tezden, bir teoriden değil, nesnel gerçeklerden bahsediyoruz. Bu sistemde parayı devlet üretmiyor, bankalar bilgisayar tuşlarına basarak havadan var ediyorlar. Vatandaş ise bankalara kendilerinin yatırdığı parayı bankaların başkalarına borç verdiğini zannediyor. Bu büyük bir yanılgıdır. Bu konuyla ilgili İnsanlara sistemi anlattığımızda rakamları gösterdiğimizde insanlar da durumun farkına varıyorlar: Mesela 70 milyar TL fiziksel paranın olduğu ekonomimizde bankaların 1 trilyon TL borç verdiğini görüyoruz. Peki nasıl veriyorlar bunu? Devlet borç alıyor, vatandaş borç alıyor, yatırımcı borç alıyor, herkes borç alıyor… Parayı devletler üretmiyor, bankalar bilgisayar tuşlarına basarak havadan üretiyorlar" diye konuştu.

SANAL OLARAK ÜRETTTİKLERİ PARAYI BORÇ OLARAK VERİYORLAR

"Bankaların sanal para üretmesine ise Kısmi Rezerv Sistemi (KRS) diyoruz" diyen Çetiner "Devletin ürettiği sadece madeni paralar… Bu paralar kendi üretim maliyetlerini bile karşılayamayan cebimizdeki çerez parasıdır, onun dışındaki fiziksel paralar, bir şirket olan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Anonim Şirketi tarafından basılıyor ve bu kağıt paralara devlet ancak bankalara borçlanarak ulaşabiliyor. Ancak bu noktaya baktığımız zaman 70 milyar lira nakit para varken, 10 bin şubesiyle bankaların kasalarında Merkez Bankası verilerine göre sadece 9.5 milyar TL varken bir borçlanma ihalesi açıldığında bir günde devlet birkaç bankaya 15 milyar TL borçlanabiliyor. Bu nasıl olabilir? Elbette sanal olarak ürettikleri parayı borç olarak veriyorlar. Neticede piyasadaki paranın yüzde 90'ından fazlasını bankalar üretiyorlar. Ekonomide paranın bu şekilde borç olarak üretilmesi ve piyasaya dağıtılmasına Borca Dayalı Para Sistemi (BDPS) diyoruz. Ekonomilerde sanıldığının aksine parayı devletler üretmez. Bankalar borç olarak üretir. Bankalar kendilerine yatırılan parayı borç olarak vermezler. Borç verdikleri parayı havadan yaratırlar. Kısmi Rezerv Sistemi (KRS) bu amaçla bankaların kullandığı para oluşturma yöntemidir" ifadelerini kullandı.

TÜRKİYE'DEKİ SANAL PARA 1 TRİLYONDAN FAZLA

Günümüzde Borca Dayalı Para Sistemi (BDPS) ile ekonomilerde üretilen tüm para borca dayalı olarak üretildiğine dikkat çeken Çetiner "Bunun yüzde 8-10'u devletleri, devlet tahvili/sukuk/bono gibi araçlarla borçlandırarak üretilmekte. Bu yüzde 8-10 kısımda devleti borçlandırırken, bankalar KRS'yle havadan ürettiği paralarla devleti borçlandırırlar. Kısmi Rezerv Sistemi (KRS) bugünkü bankacılık sisteminde bankaların havadan para kazanma mekanizmasının adıdır. Günümüzde tüm dünyada üretilen paranın yüzde 92'sini bankalar KRS ile kazanmışlardır. Bankalar KRS'yle paraya sahip olur ve bunun faiz/kar payını alırlar. Türkiye'de piyasada mevcut fiziksel para sadece 75 milyar TL (eski parayla 75 katrilyon) iken bankalarda 1. 238 trilyon lira para bulunmaktadır. Bu paranın demek ki 1 trilyondan fazlası bankalar tarafından sanal (kaydi) olarak oluşturulan bir paradır" diye konuştu. - TRABZON

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Marmara Üniversitesi Trabzon Ekonomi Haberler

Orta Doğu'da yeni savaşa 24 saat kaldı! Hizbullah'tan İsrail'e son uyarı

Orta Doğu'da yeni savaşa 24 saat kaldı! Hizbullah'tan İsrail'e son uyarı

Adliyedeki tuvalet krizi cumhuriyet başsavcısını görevinden etti

Adliyedeki tuvalet krizi cumhuriyet başsavcısını görevinden etti

Cumhurbaşkanı Erdoğan, G-7 Zirvesi'nde yanına gelen Fransa Cumhurbaşkanı Macron ile görüştü

Cumhurbaşkanı Erdoğan, G-7 Zirvesi'nde yanına gelen Fransa Cumhurbaşkanı Macron ile görüştü

Bakmadan Geçme

Hamster Combat ne zaman listelenecek? Kurban bayramının arefesinde oruç tutulur mu 2024? Kurban bayramı teşrik tekbirleri ne zaman başlar, nasıl yapılır 2024? Kurban kestikten sonra kılınan namaz nedir, var mıdır 2024? Kurban etinin kaçta kaçı dağıtılır 2024? 15-16 Haziran Konya elektrik kesintisi listesi! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 15-16 Haziran İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 15 Haziran 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 15 Haziran Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 15 Haziran 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 15 Haziran AFAD ve Kandilli deprem listesi! 15 Haziran Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 15-16 Haziran 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 15-16 Haziran Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 15-16 Haziran Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 15-16 Haziran İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 15-16 Haziran Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi!
15 Temmuz Şehitler Köprüsü'nde 'SMA' eylemi

15 Temmuz Şehitler Köprüsü'nde "SMA" eylemi

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title