Haberler

Güneydoğu Anadolu'da Elektrik Kesintileri Savaşa Dönüştü

Güncelleme:

Siverek Belediyesi DEDAŞ'ın yaptığı elektrik kesintilerine misilleme olarak firmanın binasını mühürledi. Diyarbakır'da ise şirket elektrikleri kesince sular da gitti.

DEDAŞ elektrik borcu bulunan Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi'nden borcunu tahsil edemeyince son çare olarak ŞUSKİ'ye ait su kuyularının elektriğini kesti. Siverek Belediyesi zabıta ekipleri ise kesintilere misilleme yaptı. Zabıta ekipleri, saat 10.30 sıralarında kurumda bulunan çalışanları dışarı çıkararak, şaşkın bakışlar arasında işletmenin kapısını mühürledi.

TEPKİ GÖSTERDİLER

Yapılan mühürleme işleminin ardından gazetecilere bir açıklama yapan Siverek Zabıta Müdürü Abdurrahman Gümüştaş, DEDAŞ'ın yaptığı kesintilere şöyle tepki gösterdi: "Siverek Belediyesi olarak DEDAŞ'a hiçbir borcumuz olmamasına rağmen ilçemiz ve kırsalında bulunan 9 sulama kuyusunun elektriğini keserek vatandaşlarımızı mağdur etmiştir. Biz, Siverek Belediyesi olarak iş yeri şartlarına uygun olmayan hizmet binalarının açılış ruhsatı olmadığından dolayı gerekli mühürleme işlemini gerçekleştirdik" diye konuştu

DİYARBAKIR'DA HEM ELEKTRİK HEM SU KESİLDİ

DİCLE Elektrik Dağıtım A.Ş.'nin (DEDAŞ) Diyarbakır'da elektrik borcu bulunduğu gerekçesiyle belediyelere ait su istasyonlarının elektriğini kesmesi üzerine 7 ilçede yaklaşık 500 bin kişi susuz kaldı. Diyarbakır Su ve Kanalizasyon İdaresi (DİSKİ) Genel Müdürü Yaşar Sarı, DEDAŞ'in kendilerinden hayali, şişirilmiş ve mükerrer fatura karşılığında çıkardığı borç için ödeme istediğini kendilerinin de bunu kabul etmemesi nedeniyle bütün kenti susuz bırakmak için trafodan parça söktüğünü belirterek, "Trafonun parçasını gece bulduk ve çalıştırıyoruz. Şu anda trafoyu zabıta ve kendi görevlilerimiz ile kent susuz kalmasın diye koruyoruz. Ancak, DEDAŞ kentin katı atık arıtma tesisinin elektriğini kesti, tesisi şimdilik jeneratör enerjisi ile çalıştırıyoruz"dedi. Benzer sorun Mardin'de de yaşanıyor. Birçok ilçede elektrik ve sular kesik.

DİSKİ GENEL MÜDÜRÜ: KRİZLE KARŞI KARŞIYAYIZ

DEDAŞ'ın geçmiş borçlarından dolayı Diyarbakır'da belediyelere ait su pompa istasyonlarının elektriğini kesmesi büyük tepkilere neden olurken, DİSKİ Genel Müdürü Yaşar Sarı, dünden bu yana Ergani, Dicle, Çermik, Hani, Silvan, Bismil ve Kocaköy ilçelerindeki yaklaşık 500 bin kişinin susuz kaldığını söyledi. Sarı, "Şu anda gerçekten bir kriz ile karşı karşıyayız. Haksız bir kriz ve sorumsuzca yapılan bir iş. Şu anda 7 ilçemizin tamamının içme suyu kesik. Maalesef orada herhangi bir önlem alamadık. Şu anda 7 ilçemizdeki 500 bin nüfus dünden beri susuz"dedi.

DEDAŞ ELEKTRİĞİ KESTİ, BELEDİYELER DEDAŞ BİNALARINI MÜHÜRLEDİ

DİSKİ Genel Müdürü Yaşar Sarı, DEDAŞ'in atık suyunu aratan tesisin elektriğini de dünden beri kestiğini ifade ederek, "Bu tesis, 1 milyonluk nüfusu olan şehrimizin atık suyunu arıtan bir tesistir. Tek kuruş borcu olmayan tesisimizin elektriği sorumsuzca pervasızca kesilebiliyor. Ama biz Dicle Nehri'nde herhangi bir sıkıntı yaşanmaması, çevre skandalı yaşanmasın diye saatte 200 litre mazot kullanarak jeneratör ile tesisi çalıştırıyoruz. Son 24 saattir sistemi böyle çalıştırıyoruz. Günlük 150 bin ton suyu burada arıtıyoruz. Bunu arıtmadan Dicle Nehri'ne bıraktığımız zaman bütün canlılar ve balıklar yok olacaktır" dedi.

"TRAFOYU ZABITA KORUYOR"

DEDAŞ ekiplerinin dün gece kentte su pompalayan Dicle Barajı'ndaki kendilerine ait trafoya girdiğini belirten Sarı, "Trafo merkezimizin kapısı kırılarak yedek trafo parçası sökülerek götürüyor ki kent tamamen susuz kalsın. Özelleştikten sonra güncel tek kuruş su borcu olmayan pompa istasyonundan söz ediyoruz. Geçmişle ilgili yaptığımız yapılandırmalar ve protokollerle tamamının borcunu ödememize rağmen bu sorumsuzca davranış maalesef yapılıyor. Buna rağmen halkımız sıkıntı çekmesin, susuz kalmasın diye yine gece yedek parçalar bulup trafoyu devreye alıp kendi trafomuzu kendi zabıta ve güvenlik elemanlarımız ile korumaya almaya çalışıyoruz" dedi.

DİSKİ Genel Müdürü Yaşar Sarı, DEDAŞ'ın her defasında doğru olmayan, hayali faturalarla kendilerinden para talep ettiğini ileri sürerek, "Bunu hiç bir zaman kabul etmedik. Daha önce 18 ve 20 milyonluk iki faturayı inceleyerek birini 3 milyon diğerini 3 milyon 700 bine anlaşarak taksit ile ödedik. Üzerinde anlaştığımız hiçbir borcumuz kalmadı. Ancak, yasa ile devir olunan ve sorumluluk alanımıza giren gerek ilçe ve gerek beldelerin geçmişteki problemleri üzerinde yine bütün çabamıza ve anlaşma taleplerimize rağmen hayali, yanlış ve mükerrer faturalar gönderilerek bizden sürekli para talep edilmektedir. Bu haksız talepler bizi bugün bu noktaya getirmiştir" dedi.

Diyarbakır'da dün DEDAŞ tarafından elektriği kesilen ve günde kanalizyasyon suyunda 150 ton katı atık ayıklayıp Dicle Nehri'ne veren arıtma tesisinin müdürü Eşref Dağdelen, tesisin elektriğinin dün saat 15.30 sıralarında borcu olduğu gerekçesiyle kesildiğini söyledi. Dağdelen, "Arıtma tesisleri halk sağlığı açısından önemli bir yer tutmaktadır. Diyarbakır kanalizyasyon suları arıtıldıktan sonra verildiği yer Dicle Nehri'dir. Kentin sularının arıtılmadan Dicle Nehri'ne verilmesi bir çevre sorunu olarak ortaya çıkıyordu. Dicle Nehri'nin fauna ve ekolojik denge olarak önemli bir yer tutuyor. DEDAŞ hattı tesis içinde değil 8.5 kilometre öteden kesti. Kesinti yapıldığı andan itibaren acil jeneratör ile tesis çalıştırıyoruz. Jeneratörler ile bu tür tesisleri sürekli işletmek doğru değildir. Bu sorunun ivedi şekilde çözülmesi gerekiyor. Burada günlük 150 bin metreküp atık su tesise geliyor. Bazen yağışlı dönemde artıyor. Günlük tesis içinde biriktirilen atık miktarı günlük 150 tondur" diye konuştu.

MARDİN MERKEZ VE İLÇELERE DE SU VERİLEMİYOR

MARDİN'de Büyükşehir Belediyesi dahil tüm ilçe belediyelerine içme suyu sağlayan Mardin Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (MARSU) pompaj istasyonuna giden elektrikler, belediye borçları yüzünden kesildi. Mardin Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mahmut Yılmaz, DEDAŞ'ın uygulamasına tepki göstererek, "İnsanlığa, insana ve ekolojik sisteme karşı kullanılabilecek en büyük silahın su olduğu ve bunun ikame edilmesi şansı olmadığını çok iyi bilmekteyiz. Kürdistan'da ve dünyada suyun alternatifinin olmaması nedeniyle, bugün su stratejik bir silaha dönüşmüştür" dedi.

Elektrik kesintisine tepki göstermek ve kesinti ile birlikte yaşanacak su sıkıntısına dikkat çekmek amacıyla Mardin Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyelerden yetkililerin katıldığı basın açıklaması yapıldı. Mardin Büyükşehir binası önünde yapılan açıklamaya Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Mahmut Yılmaz, Genel Sekreteri Ahmet Zirek, daire başkanları ve çalışanlarının yanı sıra Nusaybin, Mazıdağı, Derik, Dargeçit, Savur ile Kızıltepe Belediyeleri başkan ve yardımcıları katıldı. Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Mahmut Yılmaz, DEDAŞ'ın su kaynaklarını tehdit unsuru olarak kullandığını belirterek, "İnsanlığa, insana ve ekolojik sisteme karşı kullanılabilecek en büyük silahın su olduğu ve bunun ikame edilmesi şansı olmadığını çok iyi bilmekteyiz. Kürdistan'da ve dünyada suyun alternatifinin olmaması nedeniyle, bugün su stratejik bir silaha dönüşmüştür" dedi.

800 BİN KİŞİ SORUN YAŞIYOR

Suyun kapitalist sistemlerin içinde ihtiyaç olmaktan çıktığını ifade eden Yılmaz, su kaynakları üzerinde oluşturulan HES'ler ve barajların yanı sıra, suyun satılmasının, suyun bir ticari metaya dönüştürüldüğünün göstergesi olduğunu söyledi. Yılmaz, "Ekolojik sistem yok edilmesine rağmen elde edilen enerjiden bölgenin yararlanmadığı ortadadır. Türkiye'de elektrikte özelleştirme ve piyasalaştırma politikaları ile elektrik bir kamu hizmeti olmaktan çıkarılarak, kâr amaçlı bir meta haline dönüştürülmüş, üretimden tüketime ulaştırılıncaya kadar çok sayıda aracının kârını ilave ettiği bir kaynağa dönüştürülmüştür" diye konuştu.

Elektrik kesintisinin ne kadar süreceğinin belli olmadığını belirten Yılmaz, bu yüzden 800 bin kişinin ciddi sorunla karşı karşıya kaldığını belirterek merkezi köylerle birlikte ilçelerde yaşanan elektrik kesintisinin ciddi anlamda çekilmez bir hale geldiğini anlattı. Bölgede elektrik kesintisinin sadece kışın olmadığını, yaz mevsiminde de olduğuna dikkat çeken Yılmaz, yaşananlardan dolayı çiftçinin sulama yapamadığını ve kuyu motorlarının devamlı arızalandığını ifade ederek, "Bu yüzden uzun süreli su kesintileri belediye hizmetlerinden dolayı değil tamamı ile devletin enerji politikalarından kaynaklanmaktadır. DEDAŞ'ın bu tutumunu kabul etmediğimizi belirtiyor, hükümeti sorumlu davranmaya ve yaşananları gözden geçirmeye çağırıyoruz" şeklinde konuştu.

Yapılan konuşmanın ardından, belediye binası önündeki kalabalık, alkışlarla DEDAŞ'ın uygulamasını protesto ederek olaysız bir şekilde dağıldı.

DEDAŞ'DAN YANIT

Dicle Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi (DEDAŞ) Genel müdürü Murat Karagüzel, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Fırat Anlı'nın "Borcumuz bulunmuyor" açıklamasına yanıt vererek, "Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'nin yaklaşık 90 milyon lira borcu var. Arıtma tesislerinin borcu olmadığı iddia ediliyor. Arıtma tesislerine ait 2 aboneleri var. 28016 No'lu abonenin sadece 49 milyon lira borcu bulunuyor. Bu borçlar nedeni ile elektrikler kesildi" dedi.

SON ÇAREYDİ

DEDAŞ Genel Müdürü Murat Karagüzel, borç tahsilatında son çare olarak kesinti uygulaması yaptıklarını söyledi. Karagüzel, "Bütün diyalog kanallarını açık tutuyoruz. 6 ilde borcu bulunan belediyelerin elektriğini kestik. Batman Belediyesi, İller Bankası aracılığı ile uzun vadeli Kredi talebinde bulundu borcunu ödemek için. Burada kesme işlemi yapmadık. Diğer belediyeler de borçları ile ilgili aynı uygulamayı yapabilirler. İller Bankası acil borçlara karşılık Kredi veriyor. Batman Belediyesi de bunu uyguladı.

BELEDİYE SUYUMUZU KESTİ

Kesintileri yapılan yerlerin birçoğunda usulsüz şekilde elektrik bağlandı. Bunun yanı sıra 4 hizmet binamızın suları kesildi. İşletmelerimiz mühürlendi. 'Sayaç kontrolü yapıyoruz' diyerek sayaçlarımızı alıp götürdüler. Oysa biz de sayaç işi yapıyoruz. Bu durumda joker sayaç takıp suyu kesmemeleri gerekiyordu. 1 kuruş borcumuz olmadığı halde suyumuz kesildi. Ama borcu olanların ise elektrikleri var. Ticari kuruluşuz ama kamu hizmeti sunuyoruz. Para kazanmak için elektriği kesmiyoruz, ticari faaliyetlerimizin devamı, vatandaşın hizmet alabilmesi için kesmek zorundayız. Borcu olmayan tesisin elektriğini kesmiyoruz. Öyle olsa DİSKİ ile Büyükşehir Belediyesi'nin, başkanın, genel müdür makamının elektriklerini keserdik. Ama biz DİSKİ'ye ait 45 abonenin elektriğini borcundan dolayı kestik. Protokolden bahsediliyor. Büyükşehir Belediyeleri Yasası'nda yüzde 2'lik dağıtım bedelinin alınmamasından bahsediliyor. Enerji bedelinin ödenmemesi gibi bir durum söz konusu değil. Buna rağmen, faturaların bölünmemesi gerektiği halde biz, belediyenin faturalarında yüzde 2'lik dağıtım bedelini ayırıyor, faturaları öyle gönderiyorduk. 'İçme suyu nasılsa kesilmez' düşüncesi ile hizmet binalarının borcunu ödüyor, içme suyu tesislerinin ise ödemiyorlar. Belediyelerin 6 ilde 260 milyon lira elektrik borcu var. Diyarbakır'da kesme işlemi yapacağımızı daha önce valiliğe bildirmiştik. Zamanlama konusunda bir kasıt yoktur. Bizim halka karşı Savaş açma gibi bir düşüncemiz olamaz. Diyaloğa hep açıktık, hala da kesmiş değiliz. Diyalog ve ziyaretlere açığız" dedi

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Ekonomi

Dicle Elektrik Dağıtım Siverek Belediyesi Mahmut Yılmaz Yaşar Sarı Ekonomi Ekonomi Ekonomi Güncel Haberler

500

Yorumlar (49)

kurdo:

eliniz mahkum elektrik vereceysiniz, hemide kacak kullncaz, görüsünüz, farkıda siz odeceniz.

34
56
yanıtYanıtla
kurdo:

ödeyceksiniz, essek gibi hemde, biz kullanacaz hemde paarasız, , yorum yazan delikanlılar olmuş, , hemide onlar odecek.

48
40
yanıtYanıtla
cönevar:

ula bu kekolar elektriğe paramı verir? gene yağmalar molotoflar ağlar sızlar duygu sömürüsü yapar borcu bize yıkar vırrolar. . .

27
16
yanıtYanıtla
VatanMobil-IOS:

Borcu olan herkes ödesin elektrik kesilmesin bu kadar basit asalaklığa gerek yok

31
3
yanıtYanıtla
etekli kürtMobil-ANDROID:

çalar kaçar etek giyer yalan söyler yalvarır sonra yine çalar yine kaçar taş atar yalalanınca yinr yalvarır.

21
9
yanıtYanıtla
VATANDAŞ:

niye güneydoğuda elektrik kesintisi olunca televizyonlara çıkıyorlar. hırsızlık, hainlik kanlarına işlemiş. kendilerini devletin marabaları zannediyorlar. ödeyen vatandaş gibi sizde adam gibi ödeyin görelim sıkıntı yaşıyormusunuz. afrika yamyamları gibi yaşantıdan medeni yaşantıya geçin değeriniz artsın.

23
7
yanıtYanıtla
geberinmobilWeb@haberler.com:

Hiç vermeyeceksib bu isyancilara elektrik şu kes bida verme hiç bakalım noluyormus devlet malına zarar vermej

19
9
yanıtYanıtla
BAHADIR EREN:

BU ADAMLARA MÜSTAHAK. HEM ELEKTRİĞİ BEDAVA KULLANIYORLAR , HEMDE İSYAN EDİYORLAR. ACIMIYORUM BUNLARA HEMDE HİÇ. . .

19
7
yanıtYanıtla
yürekli:

çoktan hakketmişlerdi bunu

18
8
yanıtYanıtla
kurdo:

sıkıysa vermeyin, hadi bakam, hemide ısıtıcı 5 adet yakcam kaçak.

4
19
yanıtYanıtla
Tüm 49 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title