Haberler

Samsun'da Tıbbi Aromatik Bitki Üretimi Destekleniyor

Güncelleme:

Samsun Büyükşehir Belediyesi, tıbbi aromatik bitki üretiminin artırılması amacıyla çiftçilere fide, fidan, makine ve ekipman desteği sağlıyor. Son 2 yılda 134 çiftçiye toplamda 1 milyon 140 bin adet fide, 28 bin adet fidan, 5 adet makine ve ekipman desteği verildi. Ayrıca, eğitim projeleriyle 88 çiftçiye tıbbi aromatik bitkiler konusunda eğitim verildi.

Samsun'da tıbbi aromatik bitki üretiminin artırılması kapsamında son 2 yılda toplam 134 çiftçiye 1 milyon 140 bin adet fide, 28 bin adet fidan, 5 adet makine ve ekipman desteği verildi.

Samsun Büyükşehir Belediyesi, kentte tarımın gelişmesi, çiftçi sayısının ve üretilen ürün miktarının artırılması amacıyla yaptığı çalışmalara aralıksız devam ediyor. Bu kapsamda Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı ile ortak yürütülen 'Tıbbi Aromatik Bitkilerin İhracatının Geliştirilmesi Eğitimi Projesi' ve 'Tıbbi ve Aromatik Bitki Yetiştiriciliğinin Yaygınlaştırılması Projesi' ile Doğu Karadeniz Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı (DOKAP) iş birliğiyle gerçekleştirilen Tıbbi ve Aromatik Bitkilerde Hasat Kurutma ve İşleme Faaliyetlerinin Geliştirilmesi Projesi kapsamında çalışma yapıldı. 3 proje kapsamında kentte 2022-2023 yıllarında 134 çiftçiye 603 dekar alanda, 1 milyon 140 bin adet fide, 28 bin adet fidan ve 5 adet makine ekipman desteği verildi. Lavanta, adaçayı, ekinezya, kekik, aronya, kuşburnu, sumak bitkileri için yapılan desteklemeler Samsun'un Bafra, Kavak ve 19 Mayıs ilçelerinde yoğunlaştırıldı. Yine uygulanan eğitim projeleri kapsamında da 88 çiftçiye tıbbi aromatik bitkiler konusunda eğitim verildi.

Yüksek kaliteli üretim ile gelirleri artacak

Samsun'un Türkiye'nin en önemli tarım kentlerinden biri olduğunu belirten Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir, "Kentimizde tarımın daha da gelişmesi için Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı ekiplerimiz yoğun bir çalışma yürütüyor. Özellikle tıbbı ve aromatik bitkiler konusunda kentimizin çok önemli bir potansiyele sahip. Bu potansiyeli ortaya çıkarıp geliştirmek için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. OKA ve DOKAP iş birliğiyle yürüttüğümüz projelerle çiftçilerimizi bu alanda destekliyoruz. Samsun'da kırsal kalkınmayı desteklemek, katma değerli üretim yapısına geçişte bölge için stratejik ve kritik sektör olarak belirlenen tıbbi ve aromatik bitkiler bizim çok önem verdiğimiz bir konu. Bu bitkilerin bilinirliliğinin artırılmasına yönelik çalışmalarla, uygulamalı alanda model ve iyi uygulama örnekleri ile uzun vadede çiftçilerimizin istenilen kalite ve verimde üretim yapmasına imkan sağlayarak gelirlerini artırmayı hedefliyoruz" dedi.

Dikim alanı yüzde 85 arttı

2022 TÜİK verilerine göre Samsun'da 943 dekar alanda tıbbi ve aromatik bitki yetiştiriciliği yapıldığını belirten Başkan Demir, "Büyükşehir Belediyesi olarak 17 çeşitte 2020 yılından bu güne kadar toplam 708 dekar alanda çiftçilerimize destek verdik. 2022-2023 yıllarında yürütülen projelerimiz kapsamında ise 603 dekar alanda tıbbi aromatik bitkilerin dikimi yapıldı. Bu da ilimizdeki dikim alanlarını yüzde 85 oranında artırdığımızı gösteriyor. Samsun tıbbi aromatik bitki üretiminde cazibe merkezi haline geliyor" şeklinde konuştu. - SAMSUN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Samsun Büyükşehir Belediyesi Samsun Ekonomi Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Yargı final mi yapıyor? Yargı bitiyor mu 2024? Teşkilat final mi yapıyor? Teşkilat bitiyor mu 2024? Korkma Ben Yanındayım final mi yapıyor? Korkma Ben Yanındayım bitiyor mu 2024? Üç Kız Kardeş final mi yapıyor? Üç Kız Kardeş bitiyor mu 2024? Kardeşlerim final mi yapıyor? Kardeşlerim bitiyor mu 2024? Gönül Dağı final mi yapıyor? Gönül Dağı bitiyor mu 2024? 27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title