Haberler

Salyangozun Eti ve Kabuğu Türkiye'ye 15 Milyon Dolar Kazandırıyor

Güncelleme:

Samsun ve Sinop'ta bulunan firmalar tarafından başta Çin, Güney Kore, Tayland, Japonya ve ABD olmak üzere pek çok ülkeye deniz salyangozu ihraç ediliyor.

Denizlerde balık avı yasağının 15 Nisan'da başlamasıyla Karadenizli balıkçıların umudu, deniz salyangozu oldu.

DALGIÇLAR ÇIKARIYOR

Dalgıçlarca 5 ila 25 metre derinlikten tek tek toplanan deniz salyangozu, fabrikalarda yüksek derecede suda kaynatıldıktan sonra temizleniyor ve eti kabuğundan ayrılıyor.

Fabrikada temizlenen deniz salyangozunun eti gibi kabuğu da başta Çin, Güney Kore, Tayland, Japonya ve ABD olmak üzere pek çok ülkeye ihraç ediliyor.

Bölgedeki bir firmanın sahibi Mustafa Sadık, AA muhabirine, Türkiye'den yılda 3 bin ton civarında salyangoz ihracatı yapıldığını, bunun yüzde 35'ini kendilerinin gerçekleştirdiğini söyledi.

ETİ TEK TEK ÇIKARTILIYOR

Deniz salyangozunun etinin işçilerce kabuğundan tek tek çıkarıldığını anlatan Sadık, şöyle konuştu:

"Salyangozlar denizde dalgıçlar tarafından tek tek avlanıyor. Salyangoz, işlenmesi çok zor bir ürün. Sırayla 2 tür yıkamadan geçiriliyor. Denizden çıkan pislikler temizlendikten sonra kalibre makinesinde boyutlarına göre ayrılıyor. Daha sonra klorlu bekleme havuzlarına dökülüyor. Burada yaklaşık bir saat bekletiliyor. Kasalara konularak 10 kilogram olacak şekilde tartılıyor. Ardından sıfırın altında 35-40 derecede şoklanıyor. Bir gün burada kalıyor. Ardından paketlemeye geçiyor. Paketlendikten sonra sıfırın altında 18 derecedeki soğuk hava depolarında bekletiyoruz. Daha sonra ihraç ediyoruz. Etinden ayrılan kabuğu ise daha çok Uzak Doğu ülkelerine ahtapot avında kullanılması için ayrı satıyoruz."

Salyangoz etinin kilogramının yaklaşık 5 dolar, kabuğun ise 50 sent olduğunu belirten Sadık, Türkiye ekonomisine yılda 15 milyon dolar kazandırdıklarını vurguladı.

DENİZ SALYANGOZU HER GEÇEN YIL AZALIYOR

Geçmiş yıllara oranla deniz salyangozunun daha az çıktığına dikkati çeken Sadık, "Salyangoz 4 veya 5 yılda belirli bir büyüklüğe ulaşıyor. Son yıllarda boy küçülmesi yaşanmaya başlandı. Artık denizde avlanma azalıyor. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımızın yeni düzenlemeleriyle inşallah sürdürülebilir bir düzeye geleceğine inanıyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Sadık, firmasının ihracat miktarının bazı yıllar 800 tona kadar çıktığını, 2016'da ise 5 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirmeyi hedeflediklerini sözlerini ekledi.

Kaynak: AA / Ekonomi

Güney Kore Samsun Sinop Ekonomi Ekonomi Ekonomi Güncel Haberler

Bomba iddia! Üç parti birleşip başına da Abdullah Gül'ü geçirecek

Bomba iddia! Üç parti birleşip başına da Abdullah Gül'ü geçirecek

Yok böyle para! İşte Fenerbahçe'nin anlaşmaya vardığı Mourinho'nun maliyeti

Yok böyle para! İşte Fenerbahçe'nin anlaşmaya vardığı Mourinho'nun maliyeti

Ankara'da çirkin olay! 'Sizden midem bulanıyor' diyerek başörtülü komşusuna keserle saldırdı

Ankara'da çirkin olay! "Sizden midem bulanıyor" diyerek başörtülü komşusuna keserle saldırdı

Bakmadan Geçme

Kaan Kazgan'a kim saldırdı? Batuhan Çarbuğa kimdir? Wembley Stadyumu hangi takıma ait? Borussia Dortmund Şampiyonlar Ligi kazandı mı? Dortmund'un kaç tane Şampiyonlar Ligi kupası var? Sampiyonlar Ligi Finali nerede, hangi statta 2024? 1-2 Haziran Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? Yeni Irak Cumhuriyeti Büyükelçisi Anıl Bora İnan kimdir? Anıl Bora İnan hayatı ve biyografisi 1 Haziran 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 1 Haziran Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 1-2 Haziran İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 1-2 Haziran 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 1 Haziran AFAD ve Kandilli deprem listesi! 1 Haziran Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 1-2 Haziran Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 1 Haziran 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı! Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! 1-2 Haziran Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 1-2 Haziran İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 1-2 Haziran Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi!
Erdoğan ve Özel'in 'görev onayı' anketinde çarpıcı sonuç! Son 2 ay içinde büyük değişim

Erdoğan ve Özel'in "görev onayı" anketinde çarpıcı sonuç! Son 2 ay içinde büyük değişim

500

Yorumlar (6)

Zuhurat:

Köleler asgari ücrete çalışıp, kapitalist patronuna kazandırıyor.

11
8
yanıtYanıtla
orbay:

ne kadar saçma bir yorum. is kuran ve is verenden allah razi olsun. sende akilli ol sende patron ol. onemli olan bos durmamak

yanıt0
yanıt0
Yvh:

Sizi di diri diri kaynatirsa nolcak?

4
1
yanıtYanıtla
Leo:

Sıra onların neslini kurutmaya geldi bakalım daha sonra hangi hayvanın soyunu kurutmaya çalışacağız. . . .

3
1
yanıtYanıtla
ÖMER:

hani müslümana salyangoz harmdı parası nasıl helal olacak sizi gidi din tüccarları sizi

0
3
yanıtYanıtla
Eses:

Çalışmasalar o da olmayacak sen de çalışma aç aç yaşa

3
0
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title