Haberler

Pamuklara Sararak istiridye Yitiştirip Yılda Yüz Ton Ürün Alıyor

Güncelleme:

Antalya'nın Kemer ilçesinde bir girişimci, pamuk içerisinde yılda yaklaşık 100 ton mantar üretiyor.

Antalya'nın Kemer ilçesinde yaşayan Sakin Çelik, pamuk içinde istiridye mantarı üretiyor. Çelik, ilçede turizm sezonunun kısa olması nedeniyle farklı alanlar araştırdığını, bu sırada istiridye mantarı üretmeye karar verdiğini anlattı. Yaklaşık iki yıldır her biri 80 metrekare olan 8 çadırda istiridye mantarı ürettiklerini ifade eden Çelik, yılda yaklaşık 100 ton mantar elde ettiklerini söyledi.

KOLAY YETİŞEN BİR ÜRÜN

İstiridye mantarının kolay yetiştirilen bir ürün olduğuna değinen Çelik, fazla işçiye gerek duyulmadan kolaylıkla üretim yapılabildiğini anlattı. Çelik, "Senede dört defa ekim yapabiliyoruz. Her ekimden sonra yaklaşık 25 ton, yıllık da yaklaşık 100 ton ürün alabiliyoruz. Kışın güzel bir istihdam sağlıyor. Hem çalışan işçilere iş vermiş oluyoruz hem de para kazanmış oluyoruz." diye konuştu.

Çelik, ürettikleri mantarı genellikle otellere pazarladıklarını ve toptancılar aracılığıyla İstanbul'a ürün gönderdiklerini bildirdi. Pazarlama konusunda herhangi bir sıkıntı yaşamadıklarını ve ürettikleri ürünün tamamını sattıklarını belirten Çelik, "Mantar satımından ziyade, hammaddesi olan kompostu da Antalya bölgesine pazarlıyoruz. Uzak bölgelere pazarlamak biraz sıkıntılı olduğu için genelde bu bölgelerde çalışıyoruz. Ayrıca bu istiridye mantarının ortamını ve iklimlendirmesini güzel sağlarsanız iyi ürün alırsınız. Ben, bir mantarın 3 kilo geldiğini kendi ellerimle tarttım" ifadelerini kullandı.

PAMUK KULLANIYOR

Ziraat mühendisi Süleyman Ak ise mantarın üretiminde pamuk kullandıklarını söyledi. Ak, pamuk kullanımının zor olduğunu ve dezenfektesinin düzgün yapılması gerektiğini belirtti. İstiridye mantarı üretiminde su oranının iyi ayarlanması gerektiğini anlatan Ak, şöyle devam etti:

HİLE YAPAN DA VAR

"Bazı üreticiler, mantar ağır bassın diye çok su kullanıyor. Böyle olunca, mantarda küf oluşuyor. Kompostu hazırlarken, karma bekletme sistemi kullanıyoruz. İlk gün kullanacağımız pamuğu yıkayıp dezenfekte yapıyoruz. Dezenfekte işlemi sırasında herhangi bir ilaç falan kullanılmıyor. Bir gün bekletildikten sonra işçilerle poşetleme yapılıyor. Poşetleme yapılırken, havanın sıcaklığına, kullanılan tohumun çeşidine göre tohumlaması yapılıyor. Biz dışa ekim tohumlama yapıyoruz. Daha sonra askı sistemiyle poşetleri asıyoruz. Üretimin başından sonuna kadar, her aşamanın belli kuralları var. Belli ısı ayarlarını yapmak gerekiyor. Filtreli hava ve su veriyoruz. Dışarıdan gelecek herhangi bir septik etkiye maruz kalmamasını sağlıyoruz. Bunlara dikkat edilmezse, mantarda şekil bozuklukları, küf, bakteri, aşırı su çekme oluşarak ağırlık yapar ve ticari değerini kaybeder. Mantarın gelmesi için bahar havasına kandırmamız gerekiyor. Bu mantar doğada kendiliğinden yetişebilen bir mantar. Ama biz verim açısından durumu optimize ederek verim artışını sağlıyoruz."

AYDA BİR MAHSÜL

Üretim sürecinde yaklaşık bir ayda mahsül aldıklarına değinen Ak, "Toplanma aşamasında herhangi sıkıntı yaşamıyoruz. Natürel bir çalışma yaptığımız için çıkan mahsulü komposttan direkt yoluyoruz ve kasalara koyuyoruz. Eğer toplanılan ürünün bekletilmesi gerekiyorsa, soğuk odada bekletiyoruz ama en sağlıklısı, toplama işleminden birkaç saat sonra toptancıya ulaştırmak." dedi.

Kaynak: Haberler.Com / Ekonomi

Süleyman Ak Antalya Ekonomi Ekonomi Ekonomi Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Ünal Aysal kimdir, daha önce GS başkanı oldu mu? Ünal Aysal zengin mi, serveti ne kadar? 2 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 2 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 2 Mayıs Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 2 Mayıs AFAD ve Kandilli deprem listesi! 2 Mayıs Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? Sasa Obradovic Zeljko Obradovic kardeş mi? Sait Toktaş kimdir? Şehit Piyade Uzman Çavuş Sait nereli, kaç yaşında, memleketi neresi? Cenaze namazı nerede kılınacak? PSG Şampiyonlar Ligi kazandı mı? PSG Şampiyonlar Ligi kupası var mı? PSG - B.Dortmund kaç kaç, maç bitti mi? PSG – B.Dortmund ÖZET – GOLLER izleme linki var mı? Süheyl Batum kimdir? Süheyl Batum zengin mi, serveti ne kadar? FED faiz kararı ne oldu? FED faiz indirdi mi, artırdı mı 1 Mayıs 2024? Ankara'da yarın okullar tatil mi 2 Mayıs Perşembe? Fenerbahçe Beko Monaco maçı hangi kanalda, saat kaçta? EUROLİG Fenerbahçe Beko Monaco Basket maçı CANLI ŞİFRESİZ izleme linki var mı? Giresun Belediye Başkanı hangi partiden? Giresun Belediye Başkanı Fuat Köse kimdir? Al Nassr Al Khaleej maçı ne zaman,sat kaçta? Al Nassr Al Khaleej CANLI izleme linki var mı, Ronaldo oynuyor mu? PSG - B.Dortmund CANLI izleme linki var mı? PSG - B.Dortmund ŞİFRESİZ yayın var mı?
500

Yorumlar (10)

Ersankilic Mobil-IOS:

Sağlıksız hastalık Saçan tehlikeli bi yetiştirme sistemi toprakta yetişmeyen zehirli bir mantar olarak görüyorum pamukta mantar yetişirmi insanlığı bitiriyorlar bundan on yıl önce yirmi yıl önce kanser yüzde birlerden şuan her on kişiden beşi kanser bunlara izin vermeyin be Sak'ın Alıp yemeyin ve bu medya bunun tehlikesi yerine adamın başarısı diye yazıyor

17
2
yanıtYanıtla
AMAÇ POSASINI SATMAK:

REKLAM KOKAN HAREKETLER BUNLAR BİR ARADA SOLUCAN GÜBRESİ İŞİ YILAN ÇİFTLİĞİ EŞEK ÇİFTLİĞİ İŞİNDEN BAHSEDİYORLARDI. HEPSİ FİYASKO BU İŞLERİN.

17
1
yanıtYanıtla
tercihime saygı duyun lütfen:

Aşk içimde yanan bir volkan gibidir;en sevdiğim sebze, patlıcandır.

5
1
yanıtYanıtla
kuku kuku:

bende patlıcan sende çukur hehhehheheee

yanıt4
yanıt0
YİTİŞTİRİP NEY LA:

İ ELE E HARFİ ARASINDA O KADAR BOŞLUK VAR ONU YAZMAYI NASIL BECERDİN

4
1
yanıtYanıtla
GERCEK TURK:

saraydakinin yardimcisi demisti 80 yilin en buyuk krizini bekliyoruz diye iste ozaman bu haberleri verecekmisiniz acaba? hergun ayni haber yalakalar

2
3
yanıtYanıtla
GİTSİNLER:

millete neler yediriyorlar bu ülkede

3
0
yanıtYanıtla
KESİNLİKLE ARA VERMEMELİ haberciliğe dev:

Yitiştirip de ne la

3
0
yanıtYanıtla
Toyiki:

Her bitkinin toprak ana da yetiseni makbuldür sen böyle yapay üretim yapiyorsun bizim sagligimizla oynuyorsun demektir

1
0
yanıtYanıtla
forum benim işim:

forum sitelerinde baktım da, heves edip bu işe giren ve para batıran yüzlerce insan var. . .

0
0
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title