Haberler

İhracatta Büyük Düşüş

Geçen Yıl Kasım Ayında 11 Milyar 106 Milyon Dolar Olan İhracat Bu Yıl Aynı Ayda Yüzde 22.03 Azalarak 8 Milyar 659 Milyon Dolara Geriledi.

Geçen yıl kasım ayında 11 milyar 106 milyon dolar olan ihracat bu yıl aynı ayda yüzde 22.03 azalarak 8 milyar 659 milyon dolara geriledi.

Ocak-kasım döneminde ihracat geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 24.85 artışla 120 milyar 459 milyon oldu, yıllık ihracat ise yüzde 23.49 artışla 129 milyar 940 milyon dolar düzeyinde gerçekleşti.

KÜRESEL krizin etkisiyle Türkiye’nin ihracat pazarlarında yaşanan daralma göstergelere yansımaya başladı. Son iki ayda yaşanan yüksek devalüasyona rağmen ihracat kasımda geçen yıla göre yüzde 22.03 oranında bir düşüş gösterdi. Geçen yılın Kasım ayında 11 milyar 106 milyon dolar olan ihracat bu yıl aynı ayda, 8 milyar 659 milyon dolara geriledi. İlk onbir aylık dönemde ihracat yüzde 24.85 artışla 120 milyar 459 milyon, yıllık ihracat ise yüzde 23.49 artışla 129 milyar 940 milyon dolar düzeyinde gerçekleşti.

Otomotiv sektörü

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, kasım ayı ihracat rakamlarını, Gebze Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan Taşıt Araçları Yan Sanayicileri Derneği’nde (TAYSAD) düzenlediği basın toplantısında açıkladı. Otomotiv sektörünün Türkiye ekonomisi için çok önemli olduğunu vurgulayan Büyükekşi, "Otomotiv en fazla ihracat yapan sektörümüz. Analiz etmek ve geleceğe umutla adım atmasını sağlamak için bu sektörü desteklemeliyiz. Biz de gereken desteği vereceğiz" dedi. Kasım ayında en fazla ihracat yapan sektör, 1 milyar 339 milyon dolar ile otomotiv olurken, bunu 1 milyar 176 milyon dolar ile hazır giyim ve konfeksiyon, 935 milyon dolar ile kimyevi maddeler ve mamulleri izledi. Tarım grubu sektörünün ihracatı, kasım ayında yüzde 5.64 gerilerken, toplam ihracat içindeki payı yüzde 14.97 oldu.

Sanayi geriledi

Kasım ayında toplam ihracatın yüzde 82.58’ini gerçekleştiren Sanayi grubunda ise geçen yılın aynı döneminde 9 milyar 466 milyon dolar olan ihracat yüzde 24.47 gerileyerek, 7 milyar 150 milyon dolarda kaldı. Sanayi sektöründe, on bir aylık ihracat, 104.9 milyar doları, geriye dönük bir yıllık ihracat ise 113 milyar doları geride bıraktı. 2007’nin Kasım ayında 265 milyon dolar ihracat gerçekleştiren madencilik ürünleri ihracatı, bu yıl aynı ayda yüzde 20 düşüşle 212 milyon dolar ihracat gerçekleştirdi. Sektörün ilk onbir aydaki ihracatı 3 milyar 108 milyon dolara ulaştı. Sektör, son bir yıllık dönemde ise 3 milyar 322 milyon dolar ihracat gerçekleştirdi.

Fondan destek

Büyükekşi, istihdamda devamlılığın sağlanması gerektiğine işaret ederek, bu bağlamda son üç yılda sosyal güvenlik primi ve muhtasarlarını düzenli ödeyen firmaların, işçi çıkarmamaları koşuluyla 2009’daki primi ve muhtasarlarının yüzde 25’lik bölümünün İşsizlik Sigortası Fonu’ndan karşılanmasını önerdi. Büyükekşi, bu yıl uzun Bayram tatilinin etkisiyle, Aralık ayı ihracat hacminde yüzde 10-15 arasında düşüş beklediklerini söyledi. Büyükekşi, firmaların krizden en az hasarla çıkmalarını sağlamak amacıyla bazı önerilerde bulundu. Krizin algılanma şeklinin güven verici bir müdahaleyi gerektirdiğini belirten Büyükekşi, güvenin temel sorun olduğunu söyledi.

Büyükekşi: Krize yerel önlem yetmez

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, bu tür krizler karşısında, ulusal önlemlerin tek başına yetersiz kaldığına dikkat çekerek, "Küresel sorunlara küresel çözümler üretmek gerekiyor, Türkiye açısından AB gibi güçlü bir blok içinde yer almanın taşıdığı önemi hep birlikte yaşayarak görüyoruz" diye konuştu. Eylül ayında taslağı açıklanan Ulusal Programın, aradan geçen 3 aya rağmen hala Bakanlar Kurulu kararına dönüştürülmediğini vurgulayan Büyükekşi, "Bizler iş dünyası olarak Türkiye’nin bu çok önemli projesine iktidarın ve muhalefetin birlikte sahip çıkmasını ve sürecin kısır tartışmalara kurban edilmemesini bekliyoruz" dedi. Büyükekşi, paketten beklentileri konusunda ise, firmaların finansal yapılarının bozulmasını önleyici tedbirler ve istihdamın devamlılığını sağlayıcı önlemler beklediklerini kaydetti.

Talepte düşüş uzun süreli olacak

MERKEZ Bankası Para Politikası Kurulu’nun, 19 Kasım’da yaptığı toplantıda aldığı gecelik borçlanma faizini 50 baz puan indirme kararına, uluslar arası kredi piyasalarındaki ve küresel ekonomideki sorunların iç ve dış talebi uzunca bir süre sınırlamaya devam edeceği öngörüsünün temel oluşturduğu bildirildi. Para Politikası Kurulu toplantısına ilişkin özet yayımlandı. Buna göre Kurul’da, uluslar arası kredi piyasalarındaki ve küresel ekonomideki sorunların iç ve dış talebi uzunca bir süre sınırlamaya devam edeceği görüşü ağırlık kazandı. Kurul üyeleri, içinde bulunulan dönemde iç ve dış talepteki belirgin yavaşlama nedeniyle döviz kurundaki gelişmelerin enflasyon üzerindeki etkisinin geçmiş dönem ortalamalarına göre daha sınırlı olacağını öngördü. Kurul, son gelişmeler çerçevesinde iktisadi faaliyetteki yavaşlamanın öngörülenin de ötesinde gerçekleşebileceği dikkate alındığında, döviz kurlarındaki hareketlerin fiyatlara geçişinin sınırlı kalma olasılığının arttığına dikkat çekti.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

'7 çocuğum aç' deyip kendine zarar veren vatandaşın üzerine kayıtlı 6 araç çıktı

"7 çocuğum aç" deyip kendine zarar veren vatandaşın üzerine kayıtlı 6 araç çıktı

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan İmamoğlu'na 'Roma turu' tepkisi

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan İmamoğlu'na "Roma turu" tepkisi

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile Meclis'te görüştü

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile Meclis'te görüştü

Bakmadan Geçme

Mehmed: Fetihler Sultanı 14. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 28 Mayıs Mehmed: Fetihler Sultanı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? #128250 28-29 Mayıs Akaryakıt Fiyatları: Benzine ve motorine indirim veya zam var mı? Salmonella nedir? Salmonella nereden bulaşır? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 28-29 Mayıs 2024 Konya su kesintisi listesi! Recep İvedik 5 nerede çekildi, hangi ülkede çekildi? Recep İvedik 5 ne zaman çekildi, konusu nedir, oyuncuları kimler? Recep İvedik 5 hangi kanalda? Recep İvedik 5 filmi konusu nedir? Recep İvedik 5 oyuncuları ve Recep İvedik 5 özeti! #128250 Aykut Enişte 2 filmi oyuncuları kim? Aykut Enişte 2 filmi konusu, oyuncuları ve Aykut Enişte 2 özeti! #128250 BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 28-29 Mayıs 2024 Bursa su kesintisi listesi! Aykut Enişte 2 ne zaman, nerede çekildi? #128250 İZSU İzmir su kesintisi: İzmir'de sular ne zaman gelecek? 28-29 Mayıs 2024 İzmir su kesintisi listesi! Soğuk çay nasıl yapılır? Evde şeftalili ve limonlu ice tea yapımı ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 28-29 Mayıs 2024 Antalya su kesintisi listesi! 2024 UEFA Şampiyonlar Ligi Dortmund - Real Madrid final maçı ne zaman? Dortmund - Real Madrid final maçı şifresiz mi? #9917 Şarkıcı Göksel eski aşkı ile barıştı mı? Göksel'in sevgilisi kim? İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 28-29 Mayıs 2024 İstanbul su kesintisi listesi!
İsrail, Refah'ta yine masum sivilleri vurdu: 21 kişi öldü, onlarca yaralı var

İsrail, Refah'ta yine masum sivilleri vurdu: 21 kişi öldü, onlarca yaralı var

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title