Haberler

Ekonomi Gazetecilerinden Oyak Renault'a Ziyaret

Oyak Renault Genel Müdürü Alain Gabillet, Milyonda 35'lik Hata Oranı Altında Üretim Yaptıklarını, Bunu Sıfıra Düşürmenin Projelerini Hızlandırdıklarını Söyledi. Gabillet, Türkiye'de Otomotiv Sektörünün Daha İyi Gelişmesi İçin Vergi, Fiyat ve Gelir Dağılımı Gibi Altyapı Etkenlerinin İyileştirilmesinin Gerekli Olduğunu Belirtti.

Oyak Renault Genel Müdürü Alain Gabillet, milyonda 35'lik hata oranı altında üretim yaptıklarını, bunu sıfıra düşürmenin projelerini hızlandırdıklarını söyledi. Gabillet, Türkiye'de otomotiv sektörünün daha iyi gelişmesi için vergi, fiyat ve gelir dağılımı gibi altyapı etkenlerinin iyileştirilmesinin gerekli olduğunu belirtti.

İstanbul merkezli Ekonomi Gazetecileri Derneği (EGD), Celal Toprak başkanlığında yönetici ve üyeleri ile Bursa Oyak Renault Otomobil Fabrikası'nı ziyaret etti. Fabrikadaki tüm üretim bantlarını gezen EGD üyeleri sac plakasından bir otomobilin nasıl meydana geldiğini bütün ayrıntılarıyla izledi.

Ziyarette gazetecilere bir sunum yapan ve soruları cevaplayan Oyak Renault Genel Müdürü Gabillet, sektörün 30 yıl öncesine göre önemli bir büyüme kaydettiğini, piyasa önderlerinin rekabet içerisinde yeni ürün ve çevreye olan duyarlılıklarıyla liderliği kapma noktasında birbirleriyle yarıştığını dile getirdi.

Binek araçta Renault'un lider bir firma olarak yeni markalar ile tüketicinin talebine cevap vermeye çalıştığını belirten Gabillet, ekonomideki iniş ve çıkışlara rağmen Türkiye'nin gösterdiği performansı takdirle karşılamak gerektiğini bildirdi.

Japonya ve ABD'nin başı çektiği uluslararası sektöre yeni büyük oyuncuların girdiğini hatırlatan Gabillet, "20 yıl önce Japonya'nın adı dahi yoktu. İngiltere ve İtalya ise giderek güç kaybediyor. Çin, Hindistan, Kore, Rusya ve Tayland güçleniyor. Türkiye de üst sıralara tırmanma gayretinde" dedi.

Türkiye'nin 16. sırada yer almasının önemsenmeyecek bir seviye olmadığını kaydeden Gabillet şöyle konuştu:

"Türkiye'de 2007'de kamyon, minibüs, otobüs, binek ve ticari araç olmak üzere 1 milyon üretim gerçekleşti. 600 bini binek aracı. Bunun 800 bini ihracat. 2010 yılında 2 milyon araç üretilecek ve 1.5 milyonu ihraç edilecek. Türk otomotiv sektörü gelişimi itibariyle yaklaşık 10 yıldır giderek yukarı bir trend sergiliyor. Tekstil ve hazır giyimi geride bıraktı. Sektörün 21 milyar dolarlık bir cirosu var".

"VERGİLER SEKTÖRÜN ÖNÜNDE ENGEL"

Alain Gabillet, Türkiye'nin değişken ve sürekli talebe açık bir ülke olması açısından otomotiv sektöründeki uluslararası oyuncuların sürekli göz önünde tuttukları bir ülke olduğunu söyledi. Ekonomi olarak dışa açılmayı ve ihracatla büyümeyi öne çeken bir ülke olarak Türkiye'de olumsuz etkenlerin olduğuna dikkat çeken Gabillet, "Kişi başına düşen araç sayısı açısından burası birçok ülkeye göre geride. Gelir dağılımı, fiyatlar, vergiler ve girdi maliyetleri iç piyasada sektörün büyümesine engel oluyor.

Türkiye'deki aynı araç Almanya'da yüzde 40 daha ucuz satılıyor. Sektörün gelişimi sosyal altyapı denilen olguların daha fazla düzelmesine bağlı" diye konuştu.

"LİDER KONUMDAYIZ"

Oyak Renault'un binek araç üreticisi olarak Türkiye'de lider konumda olduğunu ifade eden Gabillet Ford'un yer almadığı binek otomobilde yüzde 50 ile Tofaş ve Toyota'nın önünde olduklarını kaydetti. Alain Gabillet, Türkiye'de 7. büyük şirket, otomobilde 3. büyük şirket olarak son 10 yılda 11 milyar dolarlık ihracat ve geçen yıl 210 milyon dolar olmak üzere son 10 yılda 1.3 milyar dolarlık yatırım gerçekleştirdiklerini anlattı.

2007 yılında 3.4 milyar dolar toplam ciro yaptıklarını ve 2.5 milyar dolar ihracat gerçekleştirdiklerini belirten Oyak Renault Genel Müdürü Gabillet şöyle dedi:

"Dacia, Renault ve Koreli Samsung gibi markalarımız var. Renault dünyada bir ittifak. Renault Mais daha çok dağıtımla uğraşıyor. Türkiye'de Renault'un tarihi yaklaşık 40 yıl öncesine dayanıyor. Bünyemizde kaporta, montaj, mekanik araçlar üreten fabrikalar, uluslararası lojistik ile destek fonksiyonları merkezi bulunuyor. Kaporta bölümümüz 3 tür araç üretiyor. İhracat ile iç pazar arasındaki denge önemli. 2001 yılından önce iç pazara üretim yapıyorduk. 2001 yılından sonra ihracata ağırlık verdik. Çünkü

Türkiye değişken ve hareketli pazar. İhracata ağırlık veriyoruz ki denge tutturmak zorundayız. Şu anda yüzde 20 iç piyasa yüzde 80 ihracat çalışıyoruz. 5 kıtadan 100 ülkeye araç gönderiyoruz. Oyak Renault Türkiye'deki binek otomobil piyasasının yüzde 40'ını gerçekleştiriyor. Aynı şekilde Türkiye binek otomotiv ihracatının yüzde 40'ını Oyak Renault yapıyor."

"MİLYONDA 20 HATA İLE ÇALIŞIYORUZ"

Megane Sedan ile Clio'nun Oyak Renault'un son dönemde ürettiği serilerden olduğunu kaydeden Alain Gabillet firmalarının sertifikalarıyla da öne çıktığını dile getirdi. 1996 yılında kalitede ilk sertifikasını alan Oyak Renault'un devamında çevreye duyarlılığını gösteren ISO 14001'e layık görüldüğünü belirten Gabillet, "Kalite açısından bakıldığında, 1 milyon parçadaki sorun üzerinde yapılan bir kriter belirledik. Ortalama milyonda 35'in altında bir hata oranı ile çalışıyoruz. Bunu 20'lere kadar

ulaştırdık. Yani 1 milyonda 20 hata ile üretim yapıyoruz" dedi.

Oyak Renault'un yılda 320 bin araç üretme kapasitesinde olduğunu, bu yılın sonunda 360 bin üretim için yeni projeler geliştirdiklerini kaydeden Gabillet, yeni bir montaj bölümü kurduklarını, geçen yılki saatte 43 araçlık üretimlerini 53 araca çıkarttıklarını ve 2008 yılında bu sayının saatte 60 araç olacağını ifade etti.

"YATIRIM VE İSTİHDAMA DEVAM"

Yatırımlarını sadece üretime yönelik değil istihdamı arttırmanın projelerinde ilk sıralarda yer aldığını belirten Alain Gabillet, "Bursa fabrikffdsından otomotiv sektöründeki uluslararası oyunculamızda şu anda 6 bin 200 kişi çalışıyor. Yıllık 320 bin üretim kapasitemizi 360 bine taşımanın mutluluğunu yaşıyoruz. 2005 yılında 1007, 2006 yılında bin 500 kişi istihdam ettik. Oyak Renault'a bu yıl da 700 işçi katacağız" diye konuştu.

Gabillet, çalışanlarında yaş ortalamasının 30'lu seviyelerde olduğunu, bin 200 beyaz, 5 bin mavi yakalı eğitimli çalışanla diğer rakip ve ülkelerle çok rahat rekabet ettiklerini vurguladı. Çalışanlarına geçen yıl 500 bin saat eğitim verdiklerini hatırlatan Gabillet, başarılarındaki iki önemli noktadan birinin meslek içi eğitim olduğunu kaydetti. Gabillet diğer başarı etkeninde imalatçılar ile yerel tedarikçilerin önemli rol oynadıklarına değinerek, "Üretimimizde yerlilik oranı yüzde 55-70 arasında

değişiyor. Hedefimiz yeni projelerde Bursa fabrikamızda yerlilik oranı daha da yükseltmek. Bu da yeni yatırım, yeni istihdam ve yeni katma değer demektir" ifadelerini kullandı.

(ERÖ-ERÖ-ÖK-E)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

Erdoğan'dan İmamoğlu'na gönderme: Belediyelerin görevi gazetecileri şarap festivaline götürmek değil

Erdoğan'dan İmamoğlu'na gönderme: Belediyelerin görevi gazetecileri şarap festivaline götürmek değil

Ulaştırma Bakanı Uraloğlu: Reisi'nin düşen helikopterinin sinyal sistemi kapalıydı

Ulaştırma Bakanı Uraloğlu: Reisi'nin düşen helikopterinin sinyal sistemi kapalıydı

Kocaeli'de genç kızın ölümüyle mide bulandıran gerçek emniyette gün yüzüne çıktı

Kocaeli'de genç kızın ölümüyle mide bulandıran gerçek emniyette gün yüzüne çıktı

Cumhurbaşkanı Erdoğan: İran'daki helikopter kazası nedeniyle 1 günlük milli yas ilan ediyoruz

Cumhurbaşkanı Erdoğan: İran'daki helikopter kazası nedeniyle 1 günlük milli yas ilan ediyoruz

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title