Haberler

Bıst'in Yeni Ortağı Borsada Elektronik İşlemin Öncüsü

BIST'le teknolojik altyapı desteği konusunda stratejik ortaklık protokolü imzaladığı Nasdaq OMX dünyanın önemli borsaları arasında yer alıyor Borsanın elektronik işlem konusunda yarım asıra yaklaşan bir geçmişi bulunuyor Mayıs sonu itibarıyla borsada 2 bin 579 şirket işlem görürken, işlem hacmi 3,8 trilyon dolar olarak gerçekleşti

ERDAL ÇELİKEL - Borsa İstanbul (BIST) ile  teknolojik altyapı desteği konusunda stratejik ortaklık protokolü imzaladığı Nasdaq OMX, borsada elektronik işlemin öncüsü olarak biliniyor.

AA muhabirinin derlediği bilgilere göre, geçmişi 1790'da kurulan ilk borsaya kadar giden ABD kökenli Nasdaq OMX 1971 yılında ilk elektronik işlemi yapan borsa olarak tarihe geçti.

Bünyesinde 24 borsa, 5 saklama kuruluşu ve 3 takas kuruluşu bulunduran şirket, dünyanın en büyük borsa şirketlerinden biri olarak kabul ediliyor.

Dünya Borsalar Federasyonu (WFE) verileri ışığında değerlendirildiğinde, mayıs ayı sonu itibarıyla borsada 2 bin 579 şirket işlem görürken bunun 2 bin 288'i ABD merkezli, 291'i yabancı şirketlerden oluşuyor. Borsadaki işlem hacmi ise söz konusu dönemde 3,8 trilyon dolar olarak gerçekleşirken, Facebook, Apple, Amazon; borsanın bünyesinde hisseleri işlem gören şirketler arasında bulunuyor.

İşbirliği ne getirecek?

Anlaşma çerçevesinde Nasdaq OMX, BIST'e dünyanın öncü piyasa teknolojisini sunacak. Ortaklığın, her iki borsanın bölgesel ve küresel etkinliklerini artırarak İstanbul Uluslararası Finans Merkezi Projesine katkıda bulunması hedefler arasında yer alıyor.

Anlaşma ile BIST küresel borsalar ağının unsuru olurken, borsacılık alanındaki bilişim uygulamaları konusunda daha da uzmanlaşması bekleniyor.

Bu arada, stratejik ortaklık için Alman Deutsche Borsa, Londra Borsası ve New York Borsası Grubunun Avrupa yapılanması NYSE Euronextin adları da geçmişti.

BIST yetkilileri, bu kadar büyük ölçekli bir anlaşmaya imza atılırken, farklı kıtalardan gelen ortaklık tekliflerinin değerlendirildiğini ve çok titiz bir eleme sonucunda Nasdaq OMX ile anlaşma imzalanmasına karar verildiğini belirttiler.

BIST'te hisse durumu

Yeni Sermaye Piyasası Kanunu İstanbul Altın Borsası (İAB) ve Vadeli Opsiyon Borsası (VOB), Borsa İstanbul altında birleşirken, Hazinenin kurumdaki hisse payı yüzde 49 oldu. BIST'te VOB'un yüzde 5, İMKB üyelerinin yüzde 4, aracı kuruluşların yüzde 1 ve Altın Borsası üyelerinin binde 3 hissesi bulunuyor.

Kanunda, BIST'in kendine ait hissesinin oranı yüzde 41 olarak belirlendi. BIST Esas Sözleşmesindeki "Hazine, şirketin kendisi ve Kanununun 138'inci maddesinin 6'ıncı bendi çerçevesinde stratejik ortaklık sözleşmesi yapılan pay sahipleri dışındakilerin hiçbirinin payı doğrudan veya dolaylı olarak yüzde 5'i geçemez" ifadesi nedeniyle Nasdaq OMX'in yüzde 5'ten fazla hisse alabilme imkanı bulunuyor.

"Çok önemli bir gelişme"

Anlaşmaya ilişkin değerlendirmelerde bulunan Sermaye Piyasası Yatırımcıları Derneği (SPYD) Başkanı Arif Ünver, teknolojik altyapının borsalar açısından önemli bir konu olduğunu belirterek, "Bu anlamda çok önemli bir anlaşma. Dünyanın çok önemli borsalarına teknolojik altyapı hizmeti veren çok deneyimli bir şirket" dedi.

Anlaşmanın İstanbul Uluslararası Finans Merkezi projesiyle de paralel olduğunu dile getiren Ünver, önümüzdeki dönemde Nasdaq OMX dışında da farklı konularda ortaklıklar gerçekleşmesini beklediğini söyledi. Ünver, anlaşmanın imzalanmasının BIST'ın küresel oyuncu olması açısından da önemine işaret etti. - Ankara

Kaynak: AA / Ekonomi

Borsa İstanbul Facebook Apple Bıst Ekonomi Haberler

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2023 yılı doğum istatistiklerine dikkat çekti: Türkiye için endişe verici

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2023 yılı doğum istatistiklerine dikkat çekti: Türkiye için endişe verici

Reisi'nin helikopteri nasıl bulundu? Selçuk Bayraktar, o geceye ilişkin bir detayı ilk kez paylaştı

Reisi'nin helikopteri nasıl bulundu? Selçuk Bayraktar, o geceye ilişkin bir detayı ilk kez paylaştı

En beğenilen siyasetçiler anketinde Mansur Yavaş ilk, Erdoğan 3. sırada

En beğenilen siyasetçiler anketinde Mansur Yavaş ilk, Erdoğan 3. sırada

Bakmadan Geçme

Yeni seferberlik kanunu tam metni OKU İNDİR - PDF 2024! Seferberlik mi çıktı, seferberlik nedir? Sefer görev emri nedir? Sefer görev emri e-devlet üzerinden nasıl sorgulanır? Seferberlik Kararnamesi 22 Mayıs Salı 2024! Yeni seferberlik kararları neler? 22 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 22 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 22 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 22 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 22 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 22 Mayıs İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 22 Mayıs Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! HSK atama kararnamesi 22 Mayıs Çarşamba yayınlandı! Hakim ve Savcılar atama kararları PDF indir, OKU! 22 Mayıs 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 22 Mayıs Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 22 Mayıs Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri!
İmamoğlu'ndan Erdoğan'ın 'Şarap festivali' eleştirisine yanıt: Kendisine bilgi veren muhtemelen akşamdan kalmaydı

İmamoğlu'ndan Erdoğan'ın "Şarap festivali" eleştirisine yanıt: Kendisine bilgi veren muhtemelen akşamdan kalmaydı

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title