Haberler

Başbakan Yardımcısı Babacan Açıklaması

"Başta ABD, AB ve Japonya olmak üzere gelişmiş ülkelerin merkez bankalarının uzun süredir devam eden aşırı gevşek para politikalarının normale döndürülmesiyle ilgili süreçte çok ciddi bir eş güdüm, mutlaka bu işin basamak basamak yapılması ve iletişim konusunda da herhangi bir yanlışa mahal verilmemesi gerektiği konusundaki uyarılarımı da yapacağım" "Özellikle vergi cennetleri başta olmak üzere çok uluslu şirketlerin vergiyi nasıl az ödemek için pek çok farklı yönteme başvurduklarını görüyoruz. Bununla ilgili daha yoğun bir uluslararası işbirliğinin gerekli olduğu ortada" "Bizim için de önemli olan kredi derecelendirme kuruluşlarına bağımlılığın azaltılması yönünde yapılacak çalışmalarla ilgili değerlendirme yapacağız"

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, G20 toplantısına ilişkin, "Başta ABD, AB ve Japonya olmak üzere gelişmiş ülkelerin merkez bankalarının uzun süredir devam eden aşırı gevşek para politikalarının normale döndürülmesiyle ilgili süreçte çok ciddi bir eş güdüm, mutlaka bu işin basamak basamak yapılması ve iletişim konusunda da herhangi bir yanlışa mahal verilmemesi gerektiği konusundaki uyarılarımı da yapacağım" dedi.

Babacan, G-20 Bakanlar ve Merkez Bankası Başkanları Toplantısı'na katılmak üzere Rusya Federasyonu'nun başkenti Moskova'ya hareketinden önce Esenboğa Havalimanı'nda basın toplantısı düzenledi.

Toplantıya 20 ülkenin finanstan sorumlu bakanları ile Merkez Bankası başkanlarının katıldığını ifade eden Babacan, toplantının bu akşam başlayacağını ve 7 oturum gerçekleştirileceğini söyledi.

Küresel ekonomik görünümle güçlü, sürdürülebilir ve dengeli büyüme çerçevesinin, bu akşam uzun uzun tartışacakları önemli ve birinci gündem maddesi olduğunu dile getiren Babacan, yarın sabahtan itibaren uluslararası finansal mimarinin reformu, vergi konularında uluslararası işbirliği, finansal düzenlemeler, uzun vadeli yatırımların finansmanı, enerjinin sürdürülebilirliği, emtia piyasalarının şeffaflığı, iklim değişikliğinin finansmanı gibi oldukça geniş konuları ele alacaklarını anlattı.

Bu akşamki oturumda küresel ekonomiyle ilgili gelişmeleri tartışacaklarını ifade eden Babacan, bu oturumda küresel ölçekte uygulanacak makro ekonomik politikaların mutlaka büyümeyi destekleyecek, mali sürdürebilirliği sağlayacak, fiyat ve finansal istikrarı koruyacak şekilde uygulanması yönündeki görüşmelerini tüm meslektaşlarıyla paylaşacağını bildirdi.

Özellikle kamu maliyesi alanında G20'nin gelişmiş üyelerince güvenilir orta vadeli programların da biran önce ortaya konulmasıyla ilgili görüşlerini de bu oturumda ifade edeceğini dile getiren Babacan, gelişmiş ülkelerde uygulanan makro ekonomik politikaların gelişmekte olan ülkelere etkisinin de mutlaka çok dikkatli bir şekilde değerlendirilmesi gerektiğine özel vurgu yapacağına işaret etti.

Babacan, "Başta ABD, AB ve Japonya olmak üzere gelişmiş ülkelerin merkez bankalarının uzun süredir devam eden aşırı gevşek para politikalarının normale döndürülmesiyle ilgili süreçte çok ciddi bir eş güdüm, mutlaka bu işin basamak basamak yapılması ve iletişim konusunda da herhangi bir yanlışa mahal verilmemesi gerektiği konusundaki uyarılarımı da yapacağım" diye konuştu.

Babacan, ele alacakları bir diğer önemli konunun uzun vadeli yatırımların finansmanı olduğunu söyledi. Bütçe sıkıntıları büyük olduğu için birçok ülkenin bütçesinde çok büyük açıklar bulunduğunu anlatan Babacan, bu nedenle alt yapı yatırmalarının finansmanında sıkıntılar olduğuna, birçok altyapı yatırımlarının iptal edildiğine dikkati çekti. Babacan, "Biz çok şükür sürekli yeni projeler açıklarken, sürekli yeni projelerin temellerini atarken pek çok ülkede açıklanmış yatırım projeleri iptal ediliyor. Böyle bir durumla karşı karşıyayız. Dolayısıyla burada yapılması gerekenleri tartışacağız ve hem yatırım ortamının iyileştirilmesi gerektiği hem küresel tasarrufların uzun vadeli ve verimli yatırımlara nasıl aktarılması gerektiğiyle ilgili istişarelerimizi yarın yapacağız" dedi.

Uluslararası finansal mimarinin ele alınacağı konunun eş başkanlığını Avusturalya ile Türkiye'nin yaptığını anımsatan Babacan, buradaki ana konuşmacı olarak, uluslararası kuruluşların yönetim reformuna olan vurguyu tekrar edeceğini, başta IMF ve Dünya Bankası olmak üzere bu kuruluşların yönetim yapısının gelişmekte olan ülkelerin daha çok temsil edileceği bir yapıya kavuşturulması gerektiğine özel vurgu yapacağını bildirdi.

Babacan, 2010'da üzerinde uzlaşılan kota reformunun henüz bazı ülkelerde parlamento onay sürecinin tamamlanmadığına, bununla ilgili süreçlerin hızlandırılması gerektiğine dikkati çekeceğini belirtti.

Vergi alanında uluslararası işbirliğinin geliştirilmesinin ele alınacak bir başka konu olduğuna değinen Babacan, "Burada özellikle vergi cennetleri başta olmak üzere çok uluslu şirketlerin vergiyi nasıl az ödemek için pek çok farklı yönteme başvurduklarını görüyoruz. Bununla ilgili daha yoğun bir uluslararası işbirliğinin gerekli olduğu ortada" diye konuştu.

Babacan, bir başka oturumda finansal sektör reformlarının ele alınacağını ifade ederek, bu alandaki çalışmaların tavizsiz bir şekilde ama büyümeyi de engellemeyecek şekilde dikkatli yürütülmesi gerektiğini söyledi. Ali Babacan, "Bizim için de önemli olan kredi derecelendirme kuruluşlarına bağımlılığın azaltılması yönünde yapılacak çalışmalarla ilgili değerlendirme yapacağız. Şuana kadar yapılan çalışmaları ele alacağız, bundan sonra yapılması gerekenler konusunda da meslektaşlarımızla istişarelerimizi yapmış olacağız" dedi.

Toplantının sonuna doğru enerjinin önemli gündem maddesi olacağını anlatan Babacan, şunları kaydetti:

"Emtia piyasaları, buralardaki fiyat hareketleri ve sürdürülebilirlik... Son kriz özellikle son 5-6 yıldır çevre boyutu maalesef çok ihmal ediliyor. Pek çok ülke hemen büyüme ve istihdam derdinde olduğu için yapılan işlerin, yatırımların, atılacak adımların uzun vadede çevresel etkileri gözardı edilebiliyor. Bir bakıma  gelecek nesillerin refahından, sağlığından bugün maalesef dünya tüketiyor."

Babacan, istihdamla ilgili olarak bugün yapılacak özel oturumda Hazine Müsteşarı İbrahim Çanakçı'nın kendisini temsil edeceğini, Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı'nın da toplantılara katılmak için Moskova'ya gittiğini ifade etti.

Ali Babacan, toplantılar dışında çok sayıda bakan ve merkez bankası başkanıyla ikili görüşmeler gerçekleştireceklerini ve ikili ekonomik ilişkilerle ele alıp küresel ekonomiye ilişkin görüşlerini paylaşacaklarını belirtti. - Ankara

Kaynak: AA / Ekonomi

Merkez Bankası Ali Babacan Moskova Japonya Ekonomi Haberler

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2023 yılı doğum istatistiklerine dikkat çekti: Türkiye için endişe verici

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2023 yılı doğum istatistiklerine dikkat çekti: Türkiye için endişe verici

Reisi'nin helikopteri nasıl bulundu? Selçuk Bayraktar, o geceye ilişkin bir detayı ilk kez paylaştı

Reisi'nin helikopteri nasıl bulundu? Selçuk Bayraktar, o geceye ilişkin bir detayı ilk kez paylaştı

En beğenilen siyasetçiler anketinde Mansur Yavaş ilk, Erdoğan 3. sırada

En beğenilen siyasetçiler anketinde Mansur Yavaş ilk, Erdoğan 3. sırada

Bakmadan Geçme

Yeni seferberlik kanunu tam metni OKU İNDİR - PDF 2024! Seferberlik mi çıktı, seferberlik nedir? Sefer görev emri nedir? Sefer görev emri e-devlet üzerinden nasıl sorgulanır? Seferberlik Kararnamesi 22 Mayıs Salı 2024! Yeni seferberlik kararları neler? 22 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 22 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 22 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 22 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 22 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 22 Mayıs İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 22 Mayıs Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! HSK atama kararnamesi 22 Mayıs Çarşamba yayınlandı! Hakim ve Savcılar atama kararları PDF indir, OKU! 22 Mayıs 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 22 Mayıs Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 22 Mayıs Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri!
İmamoğlu'ndan Erdoğan'ın 'Şarap festivali' eleştirisine yanıt: Kendisine bilgi veren muhtemelen akşamdan kalmaydı

İmamoğlu'ndan Erdoğan'ın "Şarap festivali" eleştirisine yanıt: Kendisine bilgi veren muhtemelen akşamdan kalmaydı

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title