Haberler

"Baltık Ülkeleri İş Fırsatları Letonya-Kayseri İş Dünyası ile Buluşma" etkinliği

Güncelleme:

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Nail Olpak, Letonya ile Türkiye arasında 300 milyon dolara yakın ticaret hacmi bulunduğunu belirterek, daha önce belirlenen yıllık 1 milyar dolarlık ticaret hacmi hedefine ulaşmak için daha çok çalışmaları gerektiğini söyledi.

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Nail Olpak, Letonya ile Türkiye arasında 300 milyon dolara yakın ticaret hacmi bulunduğunu belirterek, daha önce belirlenen yıllık 1 milyar dolarlık ticaret hacmi hedefine ulaşmak için daha çok çalışmaları gerektiğini söyledi.

DEİK Türkiye-Letonya İş Konseyi tarafından çevrim içi düzenlenen "Baltık Ülkeleri İş Fırsatları Letonya- Kayseri İş Dünyası ile Buluşma" etkinliğinde karşılıklı iş ve yatırım fırsatları konuşuldu.

Olpak, etkinliğin açılışında yaptığı konuşmada, Ahilik'in ve ticaretin merkezi Kayseri'nin değerli iş dünyası temsilcileriyle Letonya ile Türkiye arasındaki ticaret ve yatırım ilişkilerini geliştirmek üzere bir arada olmaktan mutluluk duyduklarını söyledi.

Letonya ile Türkiye arasında 300 milyon dolara yakın bir ticaret hacminin bulunduğunu dile getiren Olpak, bu tablonun yeterli olmadığını, daha önce belirlenen yıllık 1 milyar dolarlık ticaret hacmi hedefine ulaşmak için daha çok gayret gösterilmesi gerektiğini vurguladı.

Olpak, bu rakama erişmek ve iş birliğini artırmak için yapılabileceklere dair şu açıklamalarda bulundu:

"Kendimize en çok güvendiğimiz alanlardan Türk müteahhitlik sektöründe iş birlikleri yapabiliriz. Letonya'nın ihtiyacı olacak konut ve altyapı projelerinde, Türk müteahhitlerimiz yeni projeler üstlenebilir. Turizm sektöründeki iş birliğimiz de değerli. Türkiye, Letonyalı turistler tarafından en çok tercih edilen turizm ülkesi konumunda. Ayrıca sağlık turizmi konusunda da iş birliği yapmaya hazırız. Bilimsel araştırmalar ve bilişim teknolojileri, tıbbi malzeme ve ilaç üretimi, tıp teknolojileri, sağlık turizmi özellikle son dönemlerde iş birliği açısından önemi artan sektörler. Bu alanlarda da iş birliği değerlendirilebilir."

Nail Olpak, salgınla birlikte dijitalleşme, globalleşme ile yerelleşmenin birleşmesini, tek kaynağa bağlı kalmanın risklerini, lojistiğin önemini, ulaşılabilirliği daha çok konuşmaya başladıklarını belirterek, "İş dünyası temsilcisi olarak bizim bu süreçten aldığımız mesaj, 'tedarik zincirini' bozmadan üretimini sürdürebilenlerin bu dönemin kazananı olacağı." diye konuştu.

"İki ülke birbirini daha yakından tanımalı"

Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON) Genel Başkanı Orhan Aydın ise, Türkiye ile Letonya ilişkilerinin geçmişinden bahsederek, bu ülkeden Türkiye'ye 2002-2019 yıllarında yapılan doğrudan yatırımların toplamının 91 milyon dolar olduğunu, aynı dönemde Türkiye'den Letonya'ya 76 milyon dolarlık yatırım yapıldığını söyledi.

Türkiye'nin, Letonyalı turistler tarafından en çok tercih edilen turizm ülkesi konumunda olduğunu vurgulayan Aydın, şu ifadeleri kullandı:

"2019'da 86 bin 51 Leton turist ülkemizi ziyaret etmiştir. Geçmişten bugüne ülkeler arasındaki ilişkilere bakıldığında Letonya ve Türkiye arasında güzide bir sürecin yürütüldüğünü söyleyebiliriz. Bizlere düşen bu ilişkinin daha kuvvetlendirerek artırılmasıdır. İki ülke arasındaki ticaretin geliştirilmesi adına herhangi bir sorun görmemekle birlikte, bu gelişimin sağlanabilmesi için ülkelerin birbirlerini daha yakından tanıması gerektiğini düşünmekteyiz."

"Letonya ile ilgili farkındalığın artırılması en büyük hedeflerimizden"

Programın moderatörü DEİK Türkiye-Letonya İş Konseyi Başkanı Mustafa Necati Işık da DEİK çatısı altında Litvanya, Estonya ve Letonya iş konseyleri olarak ASKON desteğiyle farklı şehirlerdeki iş dünyası ile konseylerini buluşturmak için başlattıkları etkinlik serisini Kayseri ile sürdürdüklerini söyledi.

Işık, "Letonya'nın sunduğu ilgili sektörlere ilişkin fırsatlar ve yeni alanlar hakkında farkındalığın artırılması ve firmalarımızın bu gelişmelerden kazan-kazan prensibiyle fayda sağlayabilmesi en önemli hedefimizdir." dedi.

İkili ticaret hacminin ve bu ülkeye ihracatın 2021'den itibaren büyümeye devam edeceğini dile getiren Işık, "Toparlanma süreciyle beraber önemli fırsatlar yakalanacağını düşünüyorum. Farkındalığın ve ilginin artırılması bu noktada daha da önem kazanıyor. Toparlanma sürecinde çıkacak fırsatlar için hazır olacağız." değerlendirmesinde bulundu.

"Kayseri 2020'de tüm zamanların ihracat rekorunu kırdı"

Kayseri Sanayi Odası Başkanı ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Büyüksimitçi ise Türkiye üretimine ve ihracatına ciddi katkı sağlayan Kayseri'nin 11 milyar dolar GSYH'ye ve 4 milyar dolar dış ticaret hacmine sahip olduğunu söyledi.

Üç organize sanayi bölgesi, 16 sanayi sitesi ile 46 milyon metrekareden fazla planlı endüstri alanına sahip olduklarını dile getiren Büyüksimitçi, "2020'de Kayseri olarak 2,6 milyar doların üzerinde ihracat gerçekleştirdik ve tüm zamanların ihracat rekorunu kırdık. Türkiye'nin ilk 1000 ihracatçı listesi arasında 17 şirketimiz var. Her geçen gün sayımızı artırıyoruz." dedi.

Büyüksimitçi, 2020 Aralık itibarıyla 1.684 ihracatçı firma sayısına ulaştıklarını kaydederek, bu firmaların dünyanın 179 ülkesine ihracat gerçekleştirerek bölgeye ve ülkeye katma değer sağlamaya devam ettiğini anlattı.

Letonya ile Kayseri arasındaki ticaret hacminden bahseden Büyüksimitçi, bu ticaret hacminin ve karşılıklı yatırımların artırılması konusunda değerlendirmelerde bulundu.

Kaynak: AA / Ekonomi

Kayseri Türkiye Letonya Haberler

AK Parti'nin 'Neden oy vermediniz?' anketinde çarpıcı sonuç! Vatandaş ekonomiden oldukça dertli

AK Parti'nin "Neden oy vermediniz?" anketinde çarpıcı sonuç! Vatandaş ekonomiden oldukça dertli

Okul müdürünü öldüren zanlının dosyası kabarık çıktı! 1 yılda 3 okul değiştirip silahla yakalanmış

Okul müdürünü öldüren zanlının dosyası kabarık çıktı! 1 yılda 3 okul değiştirip silahla yakalanmış

ABD'li senatörden skandal Gazze yorumu: Gazze Hiroşima olsun

ABD'li senatörden skandal Gazze yorumu: Gazze Hiroşima olsun

Bakmadan Geçme

Doğruluk mu cesaret mi soruları! DC soruları! Farklı, ilginç, değişik doğruluk mu cesaretlik mi sorularına örnekler Proje okulları atama sonuçları açıklandı mı SON DAKİKA 2024? Öğrenmek için TIKLAYINIZ Filistin BM üyesi mi, BM'ye üye oldu mu? Ayşegül Ovalıoğlu kimdir? Ayşegül Ovalıoğlu hangi partiden, nereli, kaç yaşında? Muhsin Şentürk kimdir? Yargıtay Muhsin Şentürk neden çekildi? 2 milyon TL'nin aylık faiz getirisi ne kadar? Halkbank, Akbank, Yapı Kredi, Garanti Bankası faiz getirisi! TAM ATM nedir, ücretsiz mi? TAM ATM'de hangi bankalar var, özel bankalar var mı? 12 Mayıs Pazar 2024 Günlük Burç Yorumları! AŞK, EVLİLİK, SAĞLIK, KARİYER burç yorumları! 12 Mayıs burç yorumları nedir? Cihan Çanak kimdir? Cihan Çanak kaç yaşında, mevkiisi ne, hangi takımda oynuyor? Indiana Pacers New York Knicks NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 11 Mayıs Basketbol NBA CANLI İZLE! Gaddar 70. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 10 Mayıs Gaddar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Yalı Çapkını 70. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 10 Mayıs Yalı Çapkını yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Galatasaray kombineleri bitti mi? 2024-2025 sezonu kombine satışları devam ediyor mu? Arka Sokaklar 675. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 10 Mayıs Arka Sokaklar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Ateş Kuşları 55. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 10 Mayıs Ateş Kuşları yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı?
Hastanelerde, onaylı randevu dönemi başlıyor! Bakanlık 10 soruda merak edilenleri yanıtladı

Hastanelerde, onaylı randevu dönemi başlıyor! Bakanlık 10 soruda merak edilenleri yanıtladı

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title