Haberler

Bakan Tüzmen, Türkiye'nin Hedefi 10 Yılda 10 Dünya Markası Çıkarmak

Devlet Bakanı Kürşat Tüzmen, Türkiye, Markalarını 10 Yılda 10 Marka Çıkaracak Güce ve Vizyona Sahip Olduğunu Belirterek, '2014'e Kadar Bu 10 Tane Markayı Yerleştirmek Zorundasınız. Dünya Artık Fark Yaratmaya, İnovasyon ve Yaratıcılığa Para Ödüyor' Dedi.

Devlet Bakanı Kürşat Tüzmen, Türkiye, markalarını 10 yılda 10 marka çıkaracak güce ve vizyona sahip olduğunu belirterek, ''2014'e kadar bu 10 tane markayı yerleştirmek zorundasınız. Dünya artık fark yaratmaya, inovasyon ve yaratıcılığa para ödüyor'' dedi.

Kürşat Tüzmen, Birleşmiş Markalar Derneği'nin (BMD) düzenlediği Turquality seminerinde yaptığı konuşmada, Türkiye'nin 100 milyar dolarlık ihracat hedefine doğru adım adım ilerlediğini belirterek bu hedefe ulaşan bir ülkeden uluslar arası markaların çıkacağını söyledi.

Firmaların markalaşma konusunda önemli ölçüde bilinçlendiğini, yıllardır yürüttükleri marka bilinci çalışmalarının olumlu sonuç verdiğini anlatan Tüzmen, sözlerine şöyle devam etti:

"Marka konusu artık sizin sorununuz. Küresel rekabet şartlarında çalışma potansiyeline ve kapasitesine sahip firmaları seçerek program kapsamına alabilmek için ayrıntılı inceleme prosedürleri yürütülmekte. BMD üyesi 112 firmadan 21'i şu an marka ve Turquality destek programında yer alıyor. Yeni başvuruda bulunan 9 firma var. Farklı düşünüyorsanız bu programın içinde yer alacaksınız. Firmalarımızın gündeminde artık bir gündem değişikliği var. Eskiden markalaşmanın gerekliliği üzerine konuşma yapılıyordu, şimdi ise markalaşmak için yapılması gereken çalışmalar var."

100 MİLYAR DOLARA KOŞUYORUZ

Tüzmen, 2002 yılında 36,1 milyar dolar düzeyinde gerçekleşen ihracatın geçen yıl 85,3 milyar dolara yükseldiğini söyledi.

1 Ocak-15 Mart tarihleri arasında gerçekleştirdikleri ihracat miktarının 18,4 milyar dolara ulaştığını ve geçen yılın aynı dönemiyle kıyaslandığında yüzde 27,4 oranında bir artışın söz konusu olduğunu belirten Tüzmen, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Bu yıl için belirlediğimiz 100 milyar dolarlık ihracat hedefimize ulaşmak için ortalama yüzde 17,2'lik bir artış yakalamamız gerekiyor. Bunu yakaladığımızı yavaş yavaş görüyorum. Amacımız, ihracat artış hızının sürdürülebilir hale gelmesi. Bunun içinde markaya daha çok yapışmamız lazım.''

Tüzmen, İslam dünyası üzerinde odaklanan önemli bir internet yayınının İslam dünyasındaki en önemli 5 marka arasında 3 Türk markasını da listelediğini ifade ederek, bu markaların Arçelik, Vestel ve Ülker olduğunu bildirdi.

DÜNYA MARKASI OLMADAN OLMAZ

Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) Başkanı Ali Murad Kızıltaş, da konuşmasında Türk marklarının dünya pazarlarında kendi markaları ile yer alabildikleri sürece Türkiye'de de varlıklarını sürdürebileceklerini söyledi.

Türk firmaların yıllarca fason üreticilik yaptığını anlatan Kızıltaş, sözlerine şöyle devam etti: "Şimdi vakit, firmalarımızın markalaşarak katma değeri yüksek ürünler ihraç edecekleri dönemdir. Aynı zamanda firmalarımızın dünya markaları ile mücadele edebilmelerinin tek yolu, global markaların ölçeklerine yakın büyüklüklere ulaşmaları ve bu firmaların kullandıkları ölçek avantajlarını kullanabilmelerinden geçmektedir.''

Birleşmiş Markalar Derneği Başkanı Kızıltaş, Türkiye'nin önündeki hedefin Cumhuriyet'in 100. yılında 500 milyar dolar ihracata ulaşmak olduğunu vurgulayarak, bu hedefe uluslar arası markalar çıkararak ulaşacaklarını sözlerine ekledi.

(CHT-HO-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title