Haberler

ABD'nin Finans Devleri Yabancılara Sarıldı

ABD'de Mortgage Sıkıntısı ile Başlayan ve Giderek Büyüyen Kriz Finans Devlerini Yeni Ortak Arayışlarına İtiyor.

ABD'de mortgage sıkıntısı ile başlayan ve giderek büyüyen kriz finans devlerini yeni ortak arayışlarına itiyor.

Japonya, Kore, Singapure, Kuveyt ve Suudi Arabistan gibi ülkelerin yatırımcıları, Wall Street'e kurtarıcı olarak geldiler.

Dünya terse mi dönüyor?

ABD'li firmaların yurtdışında yaptığı satınalmalara alışık olan piyasalar, bu kez farklı bir tecrübe yaşıyor. Kriz nedeniyle milyarlarca dolar zarar yazan ve tarihinin en kötü dönemlerini geçiren finans devleri, sermaye erozyonuna çare bulmak için yabancı yatırımcıların attığı can simidine sarıldı. Zaten bu dev kurumlardan hisse almak için kapıda bekleyen devlet fonları, karşıdan da talep gelince istediğine kavuşmuş oldu.

Citigroup ve Merrill Lynch farklı ülkelerden gelen yatırımcılar topluluğuna 19.1 milyar dolar değerinde hisse sattı. Daha önce de Morgan Stanley ve UBS yine hisse satarak yeni sermaye bulmuş ve bilançolarındaki kanamayı durdurmuştu.

Citigroup'dan dev zarar

 

ABD YABANCI SERMAYEYİ TARTIŞIYOR

Sermaye akışındaki bu ters dönüş, ABD ekonomisinin de en çok tartışılan konularının başında geliyor. Wall Street Journal'a konuşan St. John's Üniversitesi profesörlerinden Anthony Sabino, son dönemde gerçekleşen olaylarda bazı ironiler olduğunu belirtti. Sabino, "Geleneksel olarak ABD şirketlerinin ve ABD ekonomisinin kurtarıcı olması gerekiyordu." ifadesini kullandı.

ABD'nin yeni başkan adayı Hillary Clinton ise konuyu yakından takip ettiklerini belirterek, "Bu fonlar hakkında daha fazla bilgi sahibi olmalıyız. Daha açık olmalılar" ifadesini kullandı.

House Financial Services Yönetim Kurulu Başkanı ve aynı zamanda Demokrat Parti siyasetçisi olan Barney Frank ise "Paraya ihtiyacımız var" diyerek durumu özetledi. Frank, yabancı sermaye girişinin piyasaya yardımcı olduğunu kaydetti.

BATAKTAN ORTAKLIĞA

Merrill'in yeni yatırımcıları arasında bulunan ve aynı zamanda Japonya'nın en büyük ikinci bankası olan Mizuho Financial Group, 1990'larda batık krediler nedeniyle çok zor günler geçirmişti. Korean Investment Corp da yine 1990'larda çok zor dönemler geçiren Güney Kore'nin bir fonu olarak Merrill'in yeni ortakları arasındaki yerini aldı.

 

Citigroup ve Merrill Lynch'in geçirdiği zor günlere karşın bu kurumlar yatırımcıların gözünde değerlerini koruyor. Citigroup'taki payını son operasyonla artıran kurumun eski CEO'su Sanford Weill, zararın telafi edilmesinin uzun süre alacağını kabul etmekle birlikte, "ancak şirketin birçok bölümünde iyi işler yapılıyor" diyerek düşüncelerini ifade etti.

Öte yandan Citigroup'un hisse satışına ilişkin görüşlerini açıklayan şirketin şimdiki CEO'su Vikram Pandit, yeni sermaye desteğinin kendilerinin ön sırada kalmalarına yardımcı olacağını belirtti.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

Filistin'i resmen tanıyan Norveç'ten bir adım daha: Topraklarımıza adım atarsa Netanyahu'yu tutuklayacağız

Filistin'i resmen tanıyan Norveç'ten bir adım daha: Topraklarımıza adım atarsa Netanyahu'yu tutuklayacağız

Pasaport ve kimlik bırakarak güven sağladı! 81 gün konakladığı otelin ücretini ödemeden kaçtı

Pasaport ve kimlik bırakarak güven sağladı! 81 gün konakladığı otelin ücretini ödemeden kaçtı

Ölümlü yol verme kavgasının görüntüleri ortaya çıktı! Araçtan inip kurşun yağdırıyor

Ölümlü yol verme kavgasının görüntüleri ortaya çıktı! Araçtan inip kurşun yağdırıyor

Kırmızı bültenle aranan 2 uyuşturucu baronu İstanbul'da yakalandı

Kırmızı bültenle aranan 2 uyuşturucu baronu İstanbul'da yakalandı

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title