Haberler

Ehud Barak : Uluslararası Güçte Türkiye Etkili Olur

İngiliz Daily Telegraph Gazetesi, Şimdiye Kadar Sorunlarına Başka Ülkeleri Müdahil Ettirmeyen İsrail'in Kendi Dogmalarına Zıt Bir Şekilde Uluslararası Güç İstemeye Başladığını Belirtti. Haberde, Eski İsrail Başbakanı Ehud Barak'ın Böyle Bir Güçte Türkiye'nin Olmasının Etkili Olacağı Şeklindeki Sö...

İngiliz Daily Telegraph Gazetesi, şimdiye kadar sorunlarına başka ülkeleri müdahil ettirmeyen İsrail`in kendi dogmalarına zıt bir şekilde uluslararası güç istemeye başladığını belirtti. Haberde, eski İsrail Başbakanı Ehud Barak`ın böyle bir güçte Türkiye`nin olmasının etkili olacağı şeklindeki sözlerine yer verildi.

Telegraph`ın muhabiri Anton La Guardia`ya konuşan Barak`a göre uluslararası barış gücü Balkanlar`da başarılı işler yaptı ve şimdi İsrail`in de geçici bir süre için bile olsa böyle bir güce ihtiyacı var. Ancak böyle bir güce ABD ve İngiltere`nin asker vermesi beklenemez, çünkü bu ülkeler Irak`ta çatışmadalar. O halde olası bir uluslararası güç Fransızları, Almanları, İtalyanları içerebilir. Belki, sadece Hristiyanlardan oluştuğu gibi bir izlenim vermemek için başka ülkelerden askerler de yer alabilir bu güçte. Eğer ikna edilebilirlerse, Türkler etkili olacaklardır. Diplomasi editörü Anton La Guardia`ya göre de böylesi bir gücün kabulünün İsrail`in savunma doktrininde çarpıcı bir değişime işaret ediyor.

OLMERT: MÜSLÜMAN ÜLKELER BU GÜCE KATILSIN

İsrail Başbakanı Ehud Olmert de bu hafta Ttürkiye, Ürdün veya Mısır gibi Müslüman ülkelerin böyle bir güce katılması gerektiğini savundu. La Guardia Barak ve Olmert`in bu önerilerinin sürpriz olduğuna dikkat çekerek şu yorumu yaptı:

¨İsrail`in yıllardır süren dogması kendi işlerine yabancıları sokmamasıdır. İsrail`e göre devletlerini gerektiği şekilde sadece Yahudiler koruyabilir zira dış güçler nihayetinde etkisizdir ve İsrail`in askeri operasyonlar gerçekleştirmesinde muhtemelen bir engeldirler. Gündemdeki uluslararası güç ise bu dogmayla çelişse de israil sadece askeri yöntemlerle bu sorunun çözemiyor.¨

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Dünya

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title