Haberler

Edirne'de 'Geleceğin Çinicilerinden Çiniler' Sergisi Açıldı

Trakya Üniversitesi(tü) Rektör Yardımcısı Prof

Trakya Üniversitesi(TÜ) Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Beyhan Karamanlıoğlu, 'Gençler çinicilik sanatını sizin elleriniz yaşatacak ve sürdürecektir' dedi.

Karamanlıoğlu, TÜ Rektörlük Sergi Salonu'nda, TÜ Teknik Bilimler Meslek Yüksek Okulu ve Çanakkale 18 Mart Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi İşbirliğiyle düzenlenen 'Geleceğin Çinicilerinden Çiniler' sergisinin açılış töreninde, çininin, güzelliği ve cazibesini yüzyıllar öncesinden günümüze kadar taşımış eski bir Türk el sanatı olduğunu belirtti.

Çinilerin Türk süsleme sanatının en önemli unsuru olduğunu anlatan Rektör Yardımcısı Karamanlıoğlu, şöyle devam etti:

'Ne yazık ki bu değerli sanat dalı, yükselişin ardından 17. yüzyıl başından itibaren gerilemeye, daha sonrada sönmeye yüz tutmuş ve çini yapım evleri peş peşe kapanmıştır. Muhteşem devirler yaşayan Türk çinicilik sanatı, eski gücünden çok şey kaybetmiş olmasına rağmen bugün de varlığını sürdürme gayreti içerisindedir. Gençler çinicilik sanatını sizin elleriniz yaşatacak ve sürdürecektir.' Edirne Edirne Teknik Bilimler Meslek Yüksek Okulu Müdürü Prof. Dr. Sabit Oymael ise Teknik Bilimler Meslek Yüksek Okulu olarak 2009 yılından bu yana 5 ulusal, 2 uluslararası resim ve el sanatları sergisi açtıklarını bildirdi. Sergide 72 adet çininin bulunduğunu ifade eden Oymael, 'Bu sergi bir ihtisas sergisidir. El emeği göz nuru ile inceden inceye dantel gibi işlenen el, beden ve ruhun yüksek disiplini ve uyumu sonucu eserlerden oluşmuştur' diye konuştu. Daha sonra Edirne Vali Yardımcısı Kamil Sarıaslan, Cumhuriyet Başsavcısı Selami Hatipoğlu ve Karamanlıoğlu serginin açılışını yaptı. Sergi bir hafta açık kalacak.

(MŞ-RC-ADA) - EDİRNE

Kaynak: AA / Yerel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title