Haberler

Düzce İl Sağlık Müdürlüğü'nden Karbonmonoksit Zehirlenmelerine Karşı Uyarı

"Karbonmonoksit zehirlenmeleri daha çok kapalı ortamlarda unutulan açık ocaklar ile bacası çekmeyen sobalardan kaynaklanıyor" dedi.

Düzce İl Sağlık Müdürü Ersin Şimşek,

"Karbonmonoksit zehirlenmeleri daha çok kapalı ortamlarda unutulan açık ocaklar ile bacası çekmeyen sobalardan kaynaklanıyor" dedi.

Şimşek, son günlerde hızla artan soba zehirlenmelerine ilişkin, yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye'de yanlış kullanım, bilgisizlik ve ihmal yüzünden çok sayıda soba, şofben ve baca zehirlenmelerinin yaşandığına dikkati çekti.

"Karbonmonoksit zehirlenmeleri daha çok kapalı ortamlarda unutulan açık ocaklar ile bacası çekmeyen sobalardan kaynaklanıyor" diyen Şimşek, vatandaşları karbonmonoksit zehirlenmelerine karşı uyardı.

Zehirlenme olaylarına müdahale edecek kişilerin ilk önce kendilerini korumaları gerektiğini anlatan Şimşek, açıklamasında "Hemen camlar açılmalı, açılmıyorsa kırılmalıdır. Hasta hızla bulunduğu ortamdan uzaklaştırılmalıdır. Acil Yardım Servisi 112 aranmalıdır. 112'nin olay yerine daha hızlı ulaşması için adres tanımlaması açık bir şekilde yapılmalıdır" ifadelerine yer verdi.

Zehirlenmelerin önüne geçmek için soba ve bacalarda uyulması gereken birtakım kuralların olduğunu vurgu yapan Şimşek, şunları kaydetti:

"Kullanılan yakıtın standartlara uygunluğu kontrol edilmeli, izin belgesi olmayan satıcılardan kömür alınmamalıdır. Aşırı doldurulan sobanın duman yolu daralacağından aşırı doldurulmaması gerekir. Sönmekte olan sobaya asla tutuşması güç yakıtlar konmamalı, yakıt yavaş yavaş ilave edilmeli ve yatmadan önce kesinlikle sobaya yakıt konulmamalıdır.

İyi ısınmayan ve alttan yakılan kömür sobalarında karbonmonoksit zehirlenmesi riski artacağından soba tutuşturulurken yakıtın üstten yanması sağlanmalıdır. Özellikle lodoslu havalarda ölüm oranlarında artış gözlendiğinden bacalar standartlara uygun değilse soba yakılmamalı, yakılması zorunlu ise gece mutlaka söndürülmelidir. Dumanın geri tepmesini önlemek için bacaların en üst noktası çatının en üst noktasından 1 metre daha yüksek tutulmalı ve baca şapkası mutlaka takılmalıdır."

Şofben kullanımında da uyulması gereken birtakım kuralların olduğunu ifade eden Şimşek, şofbenlerin kalite ve garanti belgelerinin mutlaka olması gerektiğini bildirdi.

Şofbenin mutlaka bacaya bağlanması gerektiğine dikkati çeken Şimşek açıklamasını şu şekilde tamamladı:

"Monte edilecek mekan yeterli büyüklükte olmalı, mümkünse balkon veya başka havadar yere takılmalıdır. Şofben zehirlenmeleri genellikle gaz kaçağından değil, yeterli havalandırma yapılmayan yerlerde monte edildiğinden oluşmaktadır. Şofben cihazında gaz kaçağı hissedildiği anda önce gaz vanası ve tüp dedantörü kapatılmalı, daha sonra pencereler açılarak, havalandırma sağlanmalıdır. Bu sırada kesinlikle elektrik düğmeleri açılmamalı, hiçbir yanıcı araç kullanılmamalıdır. Mutlaka şofben servisi ve gaz şirketi yetkilileri aranmalıdır."

- DÜZCE

Kaynak: AA / Yerel

İl Sağlık Müdürlüğü Türkiye Düzce Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title