Haberler
BBC

Ukraynalı esirler Rusya'da işkenceye maruz kaldı

Güncelleme:

Esir takası ile serbest bırakılan eski Ukraynalı esirler, Rusya'nın güneybatısındaki bir gözaltı merkezinde tutuldukları sırada işkenceye maruz kaldıklarını ve uluslararası hukukun ihlal edildiğini söylüyor.

Hugo Bachega | BBC News, Ukrayna

Esir takası ile serbest bırakılan eski Ukraynalı esirler, Rusya'nın güneybatısındaki bir gözaltı merkezinde tutuldukları sırada işkenceye maruz kaldıklarını ve uluslararası hukukun ihlal edildiğini söylüyor.

Takas kapsamında serbest bırakılan 12 eski esir BBC'ye verdikleri mülakatlarda Taganrog kentindeki gözaltı merkezinde yaşadıklarını anlattı.

Ukraynalı eski esirler, Rus subay ve gardiyanlar tarafından, dayak ve elektrik şoku da dahil olmak üzere fiziksel ve psikolojik saldırıya uğradıklarını iddia etti.

Haftalar süren araştırmada toplanan ifadeler, savaş esirlerinin Rusya'da tutulduğu yerlerden biri olan merkezde aşırı şiddet ve kötü muameleye işaret ediyor.

İddialar şunları içeriyor:

BBC iddiaları bağımsız olarak doğrulayamadı, ancak iddialar insan hakları gruplarıyla paylaşıldı ve mümkün olduğu durumlarda diğer tutukluların anlatımlarıyla desteklendi.

Rus hükümeti, Birleşmiş Milletler ve Uluslararası Kızıl Haç Komitesi de dahil olmak üzere hiçbir kuruluşun gözaltı merkezini ziyaret etmesine izin vermedi.

Tesis savaştan önce sadece Rus mahkumlar için kullanılıyordu.

Rusya Savunma Bakanlığı iddialarla ilgili yorum taleplerine yanıt vermedi.

Bakanlık daha önce esirlere işkence ya da kötü muamele yapıldığını reddetmişti.

Ukrayna ve Rusya arasındaki esir takası savaştaki az sayıda diplomatik başarılardan biri olarak görülüyor.

Çatışmanın başlangıcından bu yana 2.500'den fazla Ukraynalı serbest bırakıldı. İnsan hakları grupları 10.000 kadar Ukraynalı esirin Rusya'nın gözetiminde olduğunu tahmin ediyor.

Ukrayna'da insan hakları sorumlusu ve Moskova ile takas görüşmelerinde yer alan yetkililerden biri olan Dmitro Lubinets, her 10 eski tutukludan dokuzunun esaret altındayken işkence gördüğü iddiasında bulunduğunu söyledi.

Lubinets, "Şu anda en büyük zorluk Rus tarafındaki insanlarımızı nasıl koruyacağımız. Bunu nasıl yapabileceğimizi kimse bilmiyor" dedi.

Ukraynalı esirlerden biri olan Denys Haiduk, Taganrog'daki merkezin aynı zamanda bir transfer noktası olarak da kullanıldığını ve oradan ayrılırken, vücudundaki herhangi bir yaralanmanın kazara olduğunu beyan eden bir belge imzalatılmaya çalışıldığını söylüyor.

Haiduk bunu reddedince gardiyanların kendisini dövdüğünü ve Ukrayna'ya döndükten sonra üç kaburgasının kırıldığı ve kalp kasında travma sonucu zedelenme teşhisi konduğunu belirtiyor.

Eylül ayında Taganrog'daki merkeze transfer edilen Artem Seredniyak, coplu gardiyanların her adımda kendilerine vurduklarını ve bunu "karşılama" olarak adlandırdıklarını anlatıyor.

Sorgulamada "istedikleri şeyi söyletinceye dek" dayak atıldığını söyleyen eski tutuklu kendisine elektrik şoku da verildiğini söylüyor:

"Herkes üzerinde bu şekilde çalışıyorlardı. Size bir çivi gibi çakıyorlardı."

BBC

Rusya Dünya Haberler

Bakmadan Geçme

Ünal Aysal kimdir, daha önce GS başkanı oldu mu? Ünal Aysal zengin mi, serveti ne kadar? 2 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 2 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 2 Mayıs Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 2 Mayıs AFAD ve Kandilli deprem listesi! 2 Mayıs Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? Sasa Obradovic Zeljko Obradovic kardeş mi? Sait Toktaş kimdir? Şehit Piyade Uzman Çavuş Sait nereli, kaç yaşında, memleketi neresi? Cenaze namazı nerede kılınacak? PSG Şampiyonlar Ligi kazandı mı? PSG Şampiyonlar Ligi kupası var mı? PSG - B.Dortmund kaç kaç, maç bitti mi? PSG – B.Dortmund ÖZET – GOLLER izleme linki var mı? Süheyl Batum kimdir? Süheyl Batum zengin mi, serveti ne kadar? FED faiz kararı ne oldu? FED faiz indirdi mi, artırdı mı 1 Mayıs 2024? Ankara'da yarın okullar tatil mi 2 Mayıs Perşembe? Fenerbahçe Beko Monaco maçı hangi kanalda, saat kaçta? EUROLİG Fenerbahçe Beko Monaco Basket maçı CANLI ŞİFRESİZ izleme linki var mı? Giresun Belediye Başkanı hangi partiden? Giresun Belediye Başkanı Fuat Köse kimdir? Al Nassr Al Khaleej maçı ne zaman,sat kaçta? Al Nassr Al Khaleej CANLI izleme linki var mı, Ronaldo oynuyor mu? PSG - B.Dortmund CANLI izleme linki var mı? PSG - B.Dortmund ŞİFRESİZ yayın var mı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title