Haberler

Türkiye Afrika'da 10 Büyükelçilik Açacak

Türkiye, Dünyanın En Az Gelişmiş Ülkelerinde Üstlenilecek Kalkınma Projelerinin Finansmanı İçin Afrika Kıtasında Gelecek 5 Yıl İçinde 50 Milyon Dolarlık Yeni Bir Yardımda Bulunacağını ve 10 Yeni Büyükelçilik Açacağını Açıkladı.

Türkiye, dünyanın en az gelişmiş ülkelerinde üstlenilecek kalkınma projelerinin finansmanı için Afrika kıtasında gelecek 5 yıl içinde 50 milyon dolarlık yeni bir yardımda bulunacağını ve 10 yeni büyükelçilik açacağını açıkladı.

Türkiye'nin BM Daimi Temsilciliği, BM Kalkınma Programı (UNDP) ve BM En Az Gelişmiş Ülkeler Yüksek Temsilciliği, İstanbul'da geçen yıl 9-11 Temmuz tarihleri arasında düzenlenen En Az Gelişmiş Ülkeler Bakanlar Kurulu Konferansı'nın sonuçlarının gözden geçirilmesi kapsamında BM'de bir toplantı düzenledi.

BM En Az Gelişmiş Ülkeler Yüksek Temsilcisi Cheick Sidi Diarra'nın başkanlık yaptığı toplantıda, Dışişleri Bakanlığı Afrika İşleri Koordinatörü Büyükelçi Kenan Tepedelen, Türkiye'nin BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Baki İlkin, UNDP Başkanı Kemal Derviş ve Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi (TİKA) Başkanı Musa Kulaklıkaya birer konuşma yaptı.

BÜYÜKELÇİ TEPEDELEN

Büyükelçi Tepedelen, Türkiye'nin Resmi Kalkınma Yardımı kapsamında 2006 yılında az gelişmiş ülkelere yaptığı yardımın 715 milyon dolar olduğunu, bu miktara özel sektörün yaptığı yardımların da eklenmesi durumunda toplam yardım miktarının 1.7 milyar dolara eriştiğini, bu miktarın 2007 yılında yüzde 50 oranında da arttığını söyledi.

Türkiye'nin en az gelişmiş ülkelerdeki kalkınma projelerine yaptığı yardım kapsamında ise daha önceden verilen yardımların yanısıra bugün 50 milyon dolarlık yeni bir yardımda bulunduğunu ifade eden Tepedelen, bu yardımın Afrika ülkelerinde yürütülecek kalkınma projelerinin finansmanı için 5 yıllığına verileceğini anlattı.

Türkiye'nin Afrika'da 10 yeni büyükelçilik daha açacağını da belirten Tepedelen, Türkiye'nin en az gelişmiş ülkelere yardım etmeyi ve deneyimlerini bu ülkelerle paylaşmayı sürdüreceğini kaydetti. Tepedelen, Türkiye'nin 2010 yılı sona ermeden düzenlenecek BM'nin 4. En Az Gelişmiş Ülkeler Uluslararası Konferansı'na da evsahipliği yapmak istediğini sözlerine ekledi.

TİKA BAŞKANI KULAKLIKAYA

TİKA Başkanı Kulaklıkaya da konuşmasında, TİKA'nın niteliği, faaliyetleri ve en az gelişmiş ülkelere yaptığı yardımlarla ilgili ayrıntılı bilgi verdi. TİKA'nın, 20 ülkede 22 ofisi olduğunu anlatan Kulaklıkaya, TİKA'nın bugün projeleri ve faaliyetleriyle 100 ülkeye ulaştığını vurguladı.

TİKA'nın, 2004 yılında en az gelişmiş ülkeler kategorisinde yeralan Afganistan'da ilk ofisini açtığını dile getiren Kulaklıkaya, Türkiye'de 2005 yılının “Afrika Yılı” ilan edildiğini ve bunun ardından TİKA'nın Etiyopya, Sudan ve Senegal'de ofis açtığını söyledi.

Türkiye'nin yardım elinin bugün 17 Afrika ülkesine ulaştığını belirten Kulaklıkaya, Türkiye'nin en az gelişmiş ülkelerle ticaretinin 1.2 milyar dolar olduğunu ve bunun artacağını kaydetti. TİKA'nın bu ülkelere yardım amacının ise “insani kalkınmayı geliştirmek, yoksulluğu ve eşitsizliği azaltmak, doğru politikaların uygulanmasına yardımcı olmak ve sürdürülebilir kalkınmayı teşvik etmek” olduğunu ifade eden Kulaklıkaya, bu kapsamda Türkiye'nin bu ülkelerde sağlık, temiz suya erişim, altyapı, mesleki eğitim ve öğretim projelerini finanse etmek istediğini anlattı.

Kulaklıkaya, Türkiye'nin bugün açıkladığı 50 milyon dolarlık yardımdan başka en az gelişmiş ülkelere 15 milyon dolarlık bir yardımda bulunduğunu, geçen yılki İstanbul toplantısında 5 milyon dolarlık bir fon oluşturma ve 2.9 milyon dolarlık bir yardımı 6 en az gelişmiş ülkeye verme sözünde bulunduğu hatırlattı.

BÜYÜKELÇİ İLKİN VE UNDP BAŞKANI DERVİŞ

Büyükelçi İlkin de Türkiye'nin, verdiği sözleri her zaman tuttuğunu ve bu kapsamda da en az gelişmiş ülkelere yaptığı yardımın süreceğini söyledi. İlkin, kalkınma projelerinin finansmanı kapsamında ise şimdi en az gelişmiş ülkelerlerden somut projeler beklediklerini, önceliği en acil projelere vereceklerini ama geniş bir yelpazede değişik bölgelerdeki projeleri desteklemek istediklerini anlattı.

UNDP Başkanı Kemal Derviş ise UNDP olarak Türkiye ve BM En Az Gelişmiş Ülkeler Yüksek Temsilciliği ile birlikte “Küreselleşmeyi En Az Gelişmiş Ülkelerin Yararına Döndürmek” isimli bir kitap hazırladıklarını ve kitabın geçen yıl İstanbul'da düzenlenen toplantının kapsamında olduğunu bildirdi.

Derviş, konuşmasında, “Güney-Güney” işbirliğinin (gelişmekte olan ülkeler arasındaki işbirliği) önemine değinerek, bu kapsamda en az gelişmiş ülkelerin sorunlarını çözmede Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerin deneyimlerinden yararlanmalarının son derece gerçekçi olduğunu kaydetti. Derviş, bu kapsamda Türkiye'ye teşekkür etti ve UNDP'nin Güney-Güney işbirliğine özel önem verdiğini vurguladı.

Toplantıda söz alan en az gelişmiş ülke temsilcilerinin büyükelçileri de yaptıkları konuşmalarda, Türkiye'nin kendilerine verdiği sürekli destekten ve yardımdan ötürü müteşekkir olduklarını belirttiler ve somut projelerle TİKA'ya başvuracaklarını açıkladılar.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Dünya

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title