Haberler

Gündem İran'dı

ABD Başkanı Bush'un Ulusal Güvenlik Danışmanı Hadley'in Ankara'daki Temaslarında İlk Sırayı İran Aldı. Hadley, İran'ın Türkiye İçin Bir Tehdit Olduğunu Vurguladı. Ankara'nın Yanıtı İse "Biz Diyalogdan Yanayız, Savaştan Değil" Oldu.

ABD Başkanı Bush’un Ulusal Güvenlik Danışmanı Hadley’in Ankara’daki temaslarında ilk sırayı İran aldı. Hadley, İran’ın Türkiye için bir tehdit olduğunu vurguladı. Ankara’nın yanıtı ise "Biz diyalogdan yanayız, savaştan değil" oldu.

ABD Başkanı George W. Bush’un Ulusal Güvenlik Danışmanı Stephen Hadley’in dün Ankara’daki temaslarında, İran’ın yeniden dünya gündemine oturan nükleer faaliyetleri ilk sırayı aldı. Hadley’in ABD’nin İstanbul Başkonsolosluğu’na saldırı sonrası ve İran Dışişleri Bakanı Manuçehr Muttaki’nin bugünkü Türkiye ziyareti öncesi Ankara’ya gelmesi, "Türkiye, ABD ile İran arasında arabuluculuk mu yapıyor?" sorusuna neden oldu. Hadley ile görüşen Dışişleri Bakanı Ali Babacan, Türkiye’nin rolünü, "Diyaloğu kolaylaştırıcı görev. Taraflar Türkiye’den ne bekliyorsa onu yapıyoruz. Biz bu sorunun diyalog yoluyla aşılmasından yanayız" diye açıkladı. Hadley’i, Babacan’dan sonra Başbakan Erdoğan ve Cumhurbaşkanı Gül kabul etti. Hadley Genelkurmay’ı da ziyaret etti. Hadley’in temasında öne çıkan konular şöyle:

İran Hadley, İran’ın nükleer faaliyetlerinin Türkiye için de bir tehdit olduğunu savundu. Ankara, İran’a nükleer faaliyetlerin tamamen insani ihtiyaçların karşılanması olması yönünde sürekli mesaj verildiğini belirterek, sorunun diyalog yoluyla çözümünden yana olduğunu vurguladı.

Muttaki’ye mesaj Hadley’den sonra bugün de İran Dışişleri Bakanı Muttaki’yi ağırlayacak olan Ankara’nın, ABD yönetiminin düşüncelerini İranlı Bakan’a anlatıp, "Bu faaliyetleriniz dünyanın dört bir tarafında yakından takip ediliyor. Uluslararası kamuoyunun endişelerini gidermelisiniz" mesajını vermesi bekleniyor.

PKK ve Irak PKK’nın ’ortak düşman’ olduğu tekrarlayan Hadley, iki ülkenin hem Irak’ın kuzeyinden kaynaklanan, hem de dünya genelindeki uluslararası terörizmle mücadelede birlikte çalışmalar yapmasının çok önemli olduğunu söyledi.

Ermenistan Türkiye’nin Erivan’a yönelik açılım çalışmalarını olumlu bulduklarını ifade eden Hadley, bu çabaların Erivan yönetimi tarafından da karşılanması gerektiğini söyledi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Dünya

Haberler

İsrail'den yeni ateşkes hamlesi! Mısır ve Katar'a teklif iletti

İsrail'den yeni ateşkes hamlesi! Mısır ve Katar'a teklif iletti

Olcay Kılavuz Bahçeli'nin danışmanlık görevinden alındı

Olcay Kılavuz Bahçeli'nin danışmanlık görevinden alındı

'7 çocuğum aç' deyip kendine zarar veren vatandaşın üzerine kayıtlı 6 araç çıktı

"7 çocuğum aç" deyip kendine zarar veren vatandaşın üzerine kayıtlı 6 araç çıktı

Ali Koç'tan Aziz Yıldırım'a tarihi çağrı: Televizyonda, yüz yüze konuşalım

Ali Koç'tan Aziz Yıldırım'a tarihi çağrı: Televizyonda, yüz yüze konuşalım

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title