Haberler

ABD'nin "Kuduz Köpeği"nden Kuzey Kore'ye Füzeli Gövde Gösterisi

Güncelleme:

Kuzey Kore sınırına füzeyle inen 'Kuduz Köpek' lakaplı ABD Savunma Bakanı, "Savaş istemiyoruz, nükleer silahlar yok edilmeli." dedi. Bu sözlerini uluslararası ajanslar 'acil' koduyla geçti.

ABD Savunma Bakanı Jim Mattis, görevine başlamasının onuncu ayında ikinci kez Kuzey Kore sınırına gitti. Güney ve Kuzey Kore arasındaki ünlü sınır köyü Panmunjom'da gazetecilere poz veren Mattis, "Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin kınamalarına rağmen Pyongyang'ın bölgesel ve global tehditleri devam ediyor" dedi.

"NÜKLEER SİLAHLAR KESİNLİKLE YOK EDİLMELİ"

'Kuduz köpek' lakaplı Mattis, "Washington'ın amacı Kuzey Kore ile savaş değil ancak Kore Yarımadasın'daki nükleer silahların tamamen, kanıtlanabilir ve kesin şekilde yok edilmesi gerekiyor" diye konuştu.

GÜNEY KORELİ MEVKİDAŞI DA YANINDAYDI

Askerden arındırılmış bölgeyi ziyaretinde Mattis yanında Güney Koreli mevkidaşı Song Young-moo vardı. Kuzey Kore lideri Kim Jong-un'un tehditleri karşısında müttefikleri Seul'un yanında duracaklarını belirten Mattis'in sözlerini Uluslararası haber ajansları 'acil' koduyla dünyaya geçti.
"KİMSE SAVAŞ İÇİN ACELE ETMİYOR"

Savaş seçeneğinin masada olduğunu bir kez daha dile getiren ABD Savunma Bakanı, diplomasiye vurgu yaptı ve "Kimse savaş için acele etmiyor" ifadesini kullandı.

İKİ BAKAN YAN YANA POZ VERDİ, TURİSTLER ÇEKTİ

Ajanslar ayrıca eşi benzeri olmayan köy Panmunjom'dan çok sayıda fotoğraf da servis etti. Kuzey Koreli askerlerin iki bakan yan yana poz verirken dikkatli şekilde olan biteni izlediği görülüyor. Köyün Kuzey Kore tarafını ziyaret eden turistler de fotoğraf makineleriyle Güney tarafında olanları çekti.
ABD GENELKURMAY BAŞKANI DA ORADA

ABD Genelkurmay Başkanı Joseph Dunford da Mattis'le birlikte Güney Kore'yi ziyaret ediyor.

Sınırda bunlar olurken Kuzey Kore, el koyduğu Güney Kore'ye ait balıkçı teknesini serbest bırakacağını duyurdu.
ATMOSFERDE HİDROJEN BOMBASI TESTİ GELEBİLİR

İlk kıtalararası balistik füzesini Temmuz ayında fırlatan, Eylül ayı başında ise ilk kez hidrojen bombası test eden Kuzey Kore, atmosferde yeni bir hidrojen bombası denemeye hazırlanıyor. Pyongyang yönetimi, daha önceki nükleer testlerini yeraltında yaptı. Uzmanlar, Pasifik Okyanusu üstünde test yapmanın, Kuzey Kore'nin ABD'yi vurma yeteneğini gösterme yolu olabileceğini söylüyor.

Eylül ayındaki hidrojen bombası testi, bölgede 6.3 büyüklüğünde depreme yol açmıştı. Hidrojen bombası, atom bombasından çok daha güçlü bir silah ve şehirleri yok edebilme kapasitesine sahip.

Kuzey Kore'nin Eylül ayı ortasında fırlattığı bir başka kıtalararası balistik füze ise 3 bin 700 kilometre katederek Japonya'nın üstünden geçmiş ve Pasifik Okyanusu'na düşmüştü.
'ROKET ADAM', 'AKIL HASTASI...'

2017 içerisinde yirmiye yakın füze testi gerçekleştiren Kuzey Kore, Nisan ayından bu yana ABD ile birçok kez nükleer savaşın eşiğine geldi. Taraflar birbirlerini yok etmekle tehdit etti, hatta ABD Başkanı Donald Trump'ın 'roket adam' benzetmesine Kim Jong-un'dan 'akıl hastası' gibi yanıtlar geldi.

Başkan Trump, gelecek hafta Asya'yı ziyaret ederek bölgedeki liderlerle Kuzey Kore'yi masaya yatıracak.

TRUMP BAŞARISIZ OLDU

Washington, Pyongyang'dan yükselen tehditleri ciddiye alıyor. Geçen hafta içinde CIA Direktörü Mike Pompeo, Kuzey Kore'nin ABD'ye nükleer füze fırlatmanın eşiğine geldiğini dile getirmişti.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), yıl içinde birkaç kez Kuzey Kore'ye yeni yaptırımlar getirdi.

ABD lideri Trump, Kim Jong-un'u Çin üzerinden baskı kurarak durdurmayı planlamıştı ancak halihazırdaki tablo planın başarısız olduğunu gösteriyor.

EŞİ BENZERİ OLMAYAN KÖY: PANMUNJOM

Bir zamanlar küçük ve sakin bir Kore köyü olan Panmunjom, bugün düşman kardeşlerin arasındaki sınıra adını veriyor. Uzun yıllardır askerlerden arındırılmış halde, yani tampon bölge. Ancak tampon bölge olarak da ikiye ayrılmış durumda. Tam ortadan ikiye bölünen köyde bir sokak da iki ayrı ülkeye ait. Sokakta yer alan Birleşmiş Milletler Askeri Ateşkes Komisyonu'nun konferans binası da bölünmüş durumda. Hattaki sınır, bina içindeki müzakere masasının tam ortasından geçiyor. Masanın yarısı başka bir ülke, diğer yarısı başka bir ülke. Masadaki sınır ihlallerini önlemek için her iki uçta da silahlı iki asker nöbet bekliyor.

Köyde sınırı barındıran binaya turistlerin girmesine izin veriliyor. Ancak 'sınır masasını' bekleyen askerlere dokunmak kesinlikle yasak.

Kuzey ve Güney Koreli yetkililer, söz konusu masanının iki yanına oturarak görüşüyor. Masada oturanların ellerini birkaç santim ileri uzatması sınırı ihlal edebilir, resmi olarak halen savaş halinde olan iki ülke arasındaki ateşkes de böylece bozulabilir.

Bölgede Kuzey Kore askerleri ve Güney Kore askerleri de sürekli yüz yüze bakıyor. Birinin sınırı ihlal etmesi durumunda diğerinin ateş açma yetkisi var.

İki ülke arasında üç yıl süren, büyük yıkımlara sebep olan savaş 27 Temmuz1953'te Panmunjom'da imzalanan ateşkes anlaşmasıyla sona erdi. Ancak barış anlaşması imzalanmadığı için taraflar teknik olarak halen savaş halinde.

1953'te biten Kore Savaşı'nın ardından milyonlarca aile iki ülkeye ayrıldı. İki ülke arasında mektup veya telefonla iletişim sağlanmadığı için, aileler yüz yüze görüşmediği sürece birbirinden haber alamıyor.

Kore Yarımadası'nın düşman kardeşleri, 2000'lerin başından bu yana ailelerin buluşmasını sağlıyor. Bugüne kadar binlerce aile, diğer taraftaki akrabalarıyla görüştü.

Kaynak: Haberler.com / Dünya

Amerika Birleşik Devletleri Donald Trump Kuzey Kore Pyongyang Dünya Haberler

Bakmadan Geçme

Aston Villa Olympiakos maçı CANLI izle! 2 Mayıs A.Villa Olympiakos maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? Bedelli askerlik ne kadar olacak 2024? Dilber hangi kanalda? Dilber dizi nasıl izlenir? LA Clippers Dallas Mavericks NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 3 Mayıs Basketbol NBA CANLI İZLE! Boston Celtics Miami Heat NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 3 Mayıs Basketbol NBA CANLI İZLE! Roma Bayer Leverkusen maçı CANLI izle! 2 Mayıs Roma B.Leverkusen maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? YENİŞEHİR EVLERİ Emlak Konut THY ARNAVUTKÖY konut kura çekilişi ne zaman? CANLI izleme linki var mı? Chelsea Tottenham maçı CANLI izle! 2 Mayıs Chelsea Tottenham maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Özgür Özel ne konuştu? Erdoğan-Özel görüşmesinin sonuçları! Hudutsuz Sevda 31. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 2 Mayıs Hudutsuz Sevda yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Sakla Beni 27. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 2 Mayıs Sakla Beni yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? İnci Taneleri 14. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 2 Mayıs İnci Taneleri yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? CANLI maç izle! (TÜM MAÇLAR) Canlı şifresiz donmadan HD maç izle! 2 Mayıs günün maçları nereden izlenir? Aldatmak 69. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 2 Mayıs Aldatmak yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? 2-3 Mayıs Akaryakıt Fiyatları: Benzine ve motorine indirim veya zam var mı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title