Haberler

3'lü zirvede hangi kararlar alındı? İşte İsveç'e NATO vizesi karşılığında Türkiye'nin kazanımları

Güncelleme:

Cumhurbaşkanı Erdoğan, NATO Genel Sekreteri Stoltenberg ve İsveç lideri Kristersson arasında gerçekleşen üçlü görüşmeden mutabakat çıktı. Buna göre Türkiye, İsveç'in NATO üyeliğine destek verecek. Bunun karşılığında NATO tarihinde ilk kez Stoltenberg tarafından Terörle Mücadele Özel Koordinatörü atanacak. İsveç ve Türkiye arasında ikili bir güvenlik mekanizması kurulacak. İsveç, Türkiye'nin AB üyeliğine, yaptırımların kaldırılmasına ve vize serbestisine destek verecek.

NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi kapsamında Cumhurbaşkanı Erdoğan, NATO Genel Sekreteri Stoltenberg ve İsveç lideri Kristersson arasında gerçekleşen üçlü zirveden mutabakat çıktı. Türkiye'nin İsveç'in NATO üyeliğine destek vermesi ile birlikte masada birçok karar daha alındı. Buna göre NATO tarihinde ilk kez bir Terörle Mücadele Özel Koordinatörü atanacak. Terör örgütlerine karşı mücadelede işbirliği genişletilecek. İsveç ve Türkiye arasında ikili bir güvenlik mekanizması kurulacak. İsveç, Türkiye'nin AB üyeliğine, yaptırımların kaldırılmasına ve vize serbestisine destek verecek.

TÜRKİYE, İSVEÇ'E YEŞİL IŞIK YAKTI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi'ne katılmak üzere geldiği Litvanya'nın başkenti Vilnius'ta NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ve İsveç Başbakanı Ulf Kristersson görüştü. Toplantının ana gündemi İsveç'in NATO üyeliği oldu.

3'lü zirvede hangi kararlar alındı? İşte İsveç'e NATO vizesi karşılında Türkiye'nin kazanımları

"ERDOĞAN, KARARI MECLİC'E GÖTÜRECEK"

Görüşme sonrası Stoltenberg, kameralar karşısına geçerek açıklamalarda bulundu. NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, Türkiye'nin NATO'nun üyeliğine destek vereceğini ifade ederek, "Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın İsveç'in katılım protokolünü TBMM'ye en kısa sürede iletme ve TBMM ile onay için yakından çalışma konusunda mutabık kaldığını duyurmaktan memnuniyet duyuyorum." dedi.

TERÖRLE MÜCADE ÖZEL KOORDİNATÖRÜ ATANACAK

İsveç ve Türkiye'nin Madrid Zirvesi'nden beri Türkiye'nin meşru güvenlik endişelerini gidermek için çalıştığını ifade eden Stoltenberg, İsveç'in terörle mücadelesinin katılımdan sonra devam edeceğini vurguladı. Stoltenberg, "Türkiye ile İsveç, bugün ikili bir güvenlik mekanizması kurulması konusunda uzlaştı. NATO da bu alandaki çalışmalarını ciddi şekilde artıracak. Ben de NATO tarihinde ilk kez Terörle Mücadele Özel Koordinatörü atayacağım." diye konuştu.

3'lü zirvede hangi kararlar alındı? İşte İsveç'e NATO vizesi karşılında Türkiye'nin kazanımları

İSVEÇ TÜRKİYE'NİN AB ÜYELİĞİNİ DESTEKLEYECEK

Stoltenberg, "AB üyesi olarak İsveç'in almış olduğu karar şu, Türkiye'nin üyeliğiyle ilgili süreçte İsveç elinden geleni yapacak" dedi.

YAPTIRIMLARIN KALDIRILMASI VE VİZE SERBESTİSİ

Türkiye, İsveç ve NATO görüşmesinde İsveç'in, Gümrük Birliği'nin güncellenmesi ve vize serbestisi dahil Türkiye'nin AB'ye üyelik sürecine aktif destek vereceği bildirildi.

Üst düzey Türk yetkili ise Vilnius'taki üçlü toplantıda Türkiye'nin, yaptırımların kaldırılması ve vize serbestisi dahil AB sürecine ilişkin tam destek aldığını söyledi.

3'lü zirvede hangi kararlar alındı? İşte İsveç'e NATO vizesi karşılında Türkiye'nin kazanımları

PKK'YA KARŞI MÜCADELEDE İŞBİRLİĞİ GENİŞLETİLDİ

Türkiye, İsveç ve NATO'nun Vilnius'taki üçlü görüşmesi sonrası yazılı açıklama yapıldı. Açıklamada son NATO Zirvesi'nden bu yana, Türkiye ve İsveç'in, Türkiye'nin meşru güvenlik endişelerini karşılamak için birlikte yakın çalıştığı kaydedilen açıklamada, bu sürecin bir parçası olarak, 2022'de mutabık kalınan Üçlü Muhtıra'da belirlenen bütün adımlar çerçevesinde İsveç'in, anayasasını tadil ettiği, yasalarını değiştirdiği, PKK'ya karşı terörle mücadelede işbirliğini kayda değer şekilde genişlettiği ve Türkiye'ye silah ihracatını yeniden başlattığı ifade edildi.

İKİLİ TİCARET VE YATIRIMLAR ARTIRILACAK

Türkiye ve İsveç'in, Türkiye-İsveç Ortak Ekonomik ve Ticaret Komitesi (JETCO) aracılığıyla ekonomik işbirliğini artırma konusunda da mutabık kaldığı aktarılan açıklamada, Türkiye ve İsveç'in, ikili ticaret ve yatırımları artırmaya yönelik fırsatları maksimize etmenin yollarını arayacağı belirtildi.

Açıklamada şöyle denildi: "İsveç, Türkiye'nin, Türkiye-AB Gümrük Birliği'nin güncellenmesi ve vize serbesti dahil AB'ye üyelik sürecinin yeniden canlandırılması konusundaki çabalara aktif destek verecektir. Bu temel üzerinde ve Avrupa-Atlantik bölgesinin caydırıcılık ve savunma gereklilikleri bağlamında, Türkiye, İsveç'in Katılım Protokollerini TBMM'ye sevk edecek ve onaylanması sağlamak için Meclis ile yakın işbirliği içinde olacaktır."

Haberler.com / Emre İliksiz - Dünya

Türkiye İsveç Nato Politika Dünya Haberler

500

Yorumlar (44)

zeha gül:

Hani AB'ye mi girdik? Şartı bu değil miydi dün?..

307
18
yanıtYanıtla
Adil Basyigit:

O taaaaaaaaaaaaaaaaaaaa dündü

yanıt10
yanıt0
yavuz ay:

Bir parmak bal çalıp göndermişler

280
31
yanıtYanıtla
Tahir DENİZ:

Hani Dinimize Hakaret edenlerle berhaber yürümiyecektik nasıl oluyor Hani CHP gelseydi İslam düşmanı isveçı onlar natoya alacaktı

219
13
yanıtYanıtla
Ercan Sevinc:

Ayak oyunlarını yemekten bıkmadık

202
7
yanıtYanıtla
Yaman Yaman:

Şimdi bütün reis severlerin göğsü kabarmıştır istediğini aldı diye,25 yıldır gider yapmadığınız kimse kalmadı ama kazandığınız bir şey de yok, dövizin altının ülkenin geldiği durum ortada, sıkıntı yok ver mehteri verrrrr nasıl olsa bu vatandaş yiyor.bakalım bunun sonunda neler olacak yani bize ne kaçacak merak ediyorum.

175
28
yanıtYanıtla
Burhan Savas:

Bence Türkiye birşey kazanamadı çünkü bunlar verdikleri sözlerde durmazlar

190
5
yanıtYanıtla
Ben ve sen:

Aynen oyle icimden bir his bunlar natoya girdikten sonra Turkiyeyi yine bir sekilde zor duruma sokmak olacak.

yanıt8
yanıt0
ahmet yalçın:

Ey halkim kandirildik

yanıt13
yanıt0
Erol Gergin:

bizim Avrupada ne işimiz var yav, biz Afganistan, Pakistan, Iran, Katar, Suudi Arabistan, Falanfistan gibi ülkelerle birlik olmalıyız.

128
51
yanıtYanıtla
Tüm 44 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title