Haberler

Dünya Koah Günü... -Türk Toraks Derneği Marmara Şube Başkanı Karadağ: "Koah Erken Dönemde Teşhis Edilebilse Akciğer Fonksiyonlarındaki Daha İleri Bozulmayı Önlemek ve Hastalığı Durdurmak Mümkündür"

Türk Toraks Derneği Marmara Şube Başkanı Prof. Dr. Karadağ, Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığının (Koah) Erken Dönemde Teşhis Edilmesi Halinde Akciğer Fonksiyonlarında Daha İleri Derecede Bozulmanın Önlenmesinin ve Hastalığı Durdurmanın Mümkün Olduğunu Bildirdi.

Türk Toraks Derneği Marmara Şube Başkanı Prof. Dr. Karadağ, Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığının (KOAH) erken dönemde teşhis edilmesi halinde akciğer fonksiyonlarında daha ileri derecede bozulmanın önlenmesinin ve hastalığı durdurmanın mümkün olduğunu bildirdi.

Karadağ, ''15 Kasım Dünya KOAH Günü'' nedeniyle yaptığı yazılı açıklamada, 1992 yılında kurulan, 35 ilde 15 şubesi bulunan derneğin amacının, eğitim, araştırma, hasta bakım standartları ve ulusal politikalar oluşturarak solunum hastalıklarında en etkin koruma ve tedaviyi sağlamak ve ulusal akciğer sağlığını geliştirmek olduğunu belirtti.

Derneğin örgütlü olduğu illerde ''Dünya KOAH Günü'' nedeniyle çeşitli etkinlikler düzenleneceğine işaret eden Karadağ, en belirgin özelliği ilerleyici nefes darlığı olan KOAH'ın oldukça yaygın bir hastalık olduğunu, yaşam kalitesi üzerinde çok önemli etkileri bulunduğunu bildirdi.

Türkiye'de, sigara içme yaygınlığı ve iç ortam hava kirliliğinin ileri boyutlarda olmasının yanı sıra sağlık sistemindeki yapısal değişiklikler nedeniyle sorunun daha ciddi boyutlarda bulunduğuna dikkati çeken Karadağ, şunları kaydetti:

''Bir kişinin KOAH gelişimi konusunda risk altında olup olmadığını belirlemek oldukça kolay olmasına karşılık, KOAH erken dönemlerinde genellikle teşhis edilememektedir. Oysa KOAH erken dönemde teşhis edilebilse, akciğer fonksiyonlarındaki daha ileri bozulmayı önlemek ve hastalığı durdurmak mümkündür. Hastalığın erken dönemde tanınması için basit bir test olan solunum fonksiyon testi (SFT) yeterli bilgiyi vermektedir.''

Karadağ, ''Dünya Toraks Günü'' nedeniyle Bursa'da bir alışveriş merkezinde oluşturulacak standta gün boyu vatandaşlara ücretsiz test yapılacağını bildirdi.

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title