Haberler

Dünya Bankası'ndan Kriz Değerlendirmesi

Dünya Bankası Başkanı Robert B. Zoellick, Küresel Ekonomik Krizin, Dünyada Güç İlişkilerindeki Değişime Katkıda Bulunduğunu ve Bunun Döviz Piyasalarını, Para Politikalarını, Ticaret İlişkilerini ve Gelişmekte Olan Ülkelerin Rolünü Etkileyeceğini Söyledi.

Dünya Bankası Başkanı Robert B. Zoellick, küresel ekonomik krizin, dünyada güç ilişkilerindeki değişime katkıda bulunduğunu ve bunun döviz piyasalarını, para politikalarını, ticaret ilişkilerini ve gelişmekte olan ülkelerin rolünü etkileyeceğini söyledi.

Dünya Bankası'ndan yapılan açıklamaya göre, Zoellick, İstanbul'da yapılacak Dünya Bankası ? IMF Yıllık Toplantıları öncesinde, Washington'da Johns Hopkins Üniversitesi Paul H. Nitze İleri Uluslararası Etütler Okulu'nda konuştu. Zoellick liderlerin çok taraflı sistemi yeniden şekillendirmeleri gerektiğini ve dengeli bir küresel büyümeyi ve finansal istikrarı teşvik edecek, iklim değişikliğine karşı küresel ölçekte yapılan çalışmaları kucaklayacak ve en yoksullara dönük fırsatları geliştirecek bir ''sorumlu küreselleşmeyi'' sağlamaları gerektiğini söyledi.

''Krizden Sonrası?'' başlıklı konuşmasında Zoellick, ''Eski ekonomik düzen krizden önce değişime ayak uydurmak için uğraşıyordu. Bugünkü kriz ise derin uçurumları ve zorlayıcı ihtiyaçları gün yüzüne çıkardı. Bunu yakalama ve ilerleme zamanı gelmiştir'' dedi.

Çin'in ekonomik kriz sırasındaki güçlü müdahalelerinin ve hızlı toparlanma sürecinin, ülkenin günümüz küresel ekonomisinde istikrar sağlayıcı bir güç olarak artan etkisini vurguladığını ifade eden Zoellick, ''Ancak ülke liderleri hızlı kredi artışı ve ekonominin ihracata bağımlılığı gibi zorluklarla karşı karşıya'' diye konuştu.

''ABD'nin krizden ağır bir şekilde etkilendiği açık. Geleceğe yönelik beklentiler, büyük boyuttaki açıkları kapatıp kapamayacağına, enflasyonsuz toparlanıp toparlanamayacağına ve mali sistemini yeniden yapılandırıp yapılandıramayacağına bağlı'' diyen Zoellick, ABD'nin geçmişte kötü durumlardan toparlanarak çıkabildiğine dikkati çekti.

Zoellick, ''Ancak ABD, doları dünyanın hakim rezerv parası olarak görmeye devam ederse yanılgıya düşer. Geleceğe bakacak olursak, doların karşısında giderek daha fazla seçenek olacaktır'' dedi.

Krizden önce gelişmekte olan ülkeler zaten bir yükseliş içinde olduğuna işaret eden Zoellick, bu yüzden bu ülkelerin konumlarının daha da güçlendiğini, bu ülkelerin dünya ekonomisindeki artan paylarının olumlu bir gelişme olduğunu söyledi.

Kaynak: AA / Ekonomi

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title